Τρίτη 11 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δεν δέχεται τους παλαιστινιακούς όρους ο Νετανιάχου

Αυξημένο το ποσοστό εποικιστικής δραστηριότητας καταγγέλλει φιλειρηνική οργάνωση

Οι ισραηλινοί εποικισμοί που καταπατούν παλαιστινιακή γη συνεχίζονται
Οι ισραηλινοί εποικισμοί που καταπατούν παλαιστινιακή γη συνεχίζονται
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ - ΓΕΝΕΥΗ.--

«Ανυπέρβλητους» χαρακτήρισε τους όρους που θέτει η παλαιστινιακή πλευρά για να συμμετάσχει σε αναθέρμανση του ισραηλινο-παλαιστινιακού διαλόγου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ο οποίος μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της Κνέσετ (βουλή), υποστήριξε ότι είναι αδύνατο οι προϋποθέσεις που θέτουν οι Παλαιστίνιοι να γίνουν δεκτές. Υπενθυμίζεται ότι η παλαιστινιακή πλευρά έχει θέσει ως όρο για να ξανακαθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το «πάγωμα» του εποικισμού καθώς και την έναρξη της συζήτησης με βάση τα σύνορα του 1967, επικαλούμενη και τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι δηλώσεις Νετανιάχου ήρθαν ενώ κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζ. Κέρι, ανέβαλε επίσκεψή του στην περιοχή, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως αλλά μεταδιδόταν ως δεδομένη από τα περισσότερα ΜΜΕ και μάλιστα με έναρξη την Πέμπτη 13 Ιούνη. Σύμφωνα με νέες διαρροές από πηγές προσκείμενες στο Ισραήλ, ο Κέρι «ανέβαλε την επίσκεψη για να δώσει περισσότερο χρόνο στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ Αμπάς, να αποσύρει τον όρο του «παγώματος του εποικισμού από το τραπέζι». Ο Νετανιάχου, από την πλευρά του, φέρεται να δήλωσε μιλώντας στο κόμμα του ότι ο Κέρι «δεν του ζήτησε να παγώσει ο εποικισμός».

Ταυτόχρονα, δε, με αυτές τις διαρροές, η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «Peace Now» παρουσίασε σειρά στοιχείων που αποδεικνύουν σημαντική αύξηση του ρυθμού εποικιστικής ανάπτυξης τον τελευταίο χρόνο. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο τέταρτο του 2013 έχουν ανεγερθεί 865 σπίτια σε εποικισμούς, κυρίως στον Μποντίν Ιλίτ και Μπεϊτάρ Ιλίτ στη Δ. Οχθη, ενώ πέρυσι σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα οι υπό ανέγερση κατοικίες δεν ξεπερνούσαν τις 313.

Νέο «κατηγορώ» Φαλκ

«Καταπέλτης» για την ισραηλινή κατοχή είναι και η νέα ετήσια έκθεση του ειδικού παρατηρητή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα παλαιστινιακά εδάφη, Ρίτσαρντ Φαλκ, ο οποίος την παρουσίασε, χτες, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Φαλκ ζητά από το Συμβούλιο να συστήσει ειδική επιτροπή επίβλεψης του σεβασμού των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων συλληφθέντων και κρατουμένων καταγγέλλοντας ευρείας κλίμακας παραβιάσεις σε συστηματική βάση, μιλώντας για «απάνθρωπη, εξευτελιστική συμπεριφορά».

Επίσης, χαρακτήρισε συλλογική τιμωρία τον αποκλεισμό της Γάζας, ζητώντας την άμεση άρση του, αφού υπενθύμισε ότι το 70% του 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων που ζουν εκεί εξαρτούν την επιβίωσή τους από τις οργανώσεις αρωγής λόγω των επιπτώσεων του εμπάργκο ενώ ζουν σε συνθήκες κόλασης, φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι το 90% του νερού στην περιοχή δεν είναι πόσιμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ελπίδες» Κέρι για επανάληψη της διαπραγμάτευσης(2014-05-02 00:00:00.0)
Προκαλεί αιματηρά ο ισραηλινός στρατός στη Δ. Οχθη(2013-11-09 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες συναντήσεις και τακτικισμοί(2013-06-29 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες συναντήσεις και τακτικισμοί(2013-06-29 00:00:00.0)
Πιέζει η Ουάσιγκτον για «αναθέρμανση» διαλόγου(2013-05-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ