Τρίτη 11 Ιούνη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού

Από τη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Κίνας
Από τη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ και Κίνας
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.--

Τα θεμέλια του «νέου μοντέλου» στις σινο-αμερικανικές σχέσεις επιχείρησαν να θέσουν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Κίνας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο στην Καλιφόρνια, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, και ο Κινέζος ομόλογός του, Σι Τζίνπινγκ. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε με δεδομένους τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τα συμφέροντα που επιδιώκει να διασφαλίσει η κάθε πλευρά, όσον αφορά στους ευρύτερους σχεδιασμούς, κατέληξε στο ότι οι καλές σχέσεις Πεκίνου - Ουάσιγκτον είναι σημαντικές σε «παγκόσμιο επίπεδο», με ιδιαίτερες αναφορές στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού.

Στην ατζέντα των συνομιλιών κυριάρχησαν το θέμα της ΛΔ Κορέας, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η οικονομία. Αναφορικά με τη ΛΔ Κορέας συμφώνησαν στην ανάγκη αποπυρηνικοποίησής της, με τον Κινέζο Πρόεδρο να δηλώνει ότι ΗΠΑ και Κίνα έχουν τις ίδιες θέσεις και στόχους για το συγκεκριμένο ζήτημα. Στο θέμα της ασφάλειας στο διαδίκτυο υπήρξε συμφωνία να τεθούν «κοινοί κανόνες».

Ο Μπ. Ομπάμα σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ιδιαίτερης σημασίας την απόφαση του Κινέζου ομολόγου του να πραγματοποιήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ, σε τόσο σύντομο διάστημα από την ανάληψη των καθηκόντων του, καταδεικνύοντας τη «σημασία των σχέσεων των δύο χωρών», η οποία, όπως είπε, αφορά στην περιοχή και της Ασίας - Ειρηνικού, στην οποία η Ουάσιγκτον στρέφει πλέον την προσοχή της, αλλά και σ' ολόκληρο τον κόσμο. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην περιοχή του Ειρηνικού, που αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού λόγω της στρατηγικής της σημασίας, ο Μπ. Ομπάμα είπε ότι «υπάρχει αρκετός χώρος και για τις δύο χώρες».

Ο Κινέζος Πρόεδρος αναφέρθηκε στο μέλλον των σινο-αμερικανικών σχέσεων, που έχουν φτάσει «σε ένα νέο σημείο εκκίνησης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ