Πέμπτη 16 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απλησίαστα τα φάρμακα για όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες

Το 75% των αρρώστων δηλώνουν δυσκολία να πληρώσουν, ακόμα και τη συμμετοχή τους

Τρεις στους τέσσερις ασθενείς αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αγορά εξ ολοκλήρου ή και τη συμμετοχή για τα φάρμακά τους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου Αθηνών που παρουσιάστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του 39ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, που θα γίνει στην Αθήνα (22-29 Μάη 2013).

Το 75% δήλωσαν ότι δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακα είτε γιατί αυξήθηκαν οι συμμετοχές είτε γιατί μειώθηκαν τα εισοδήματά τους λόγω ανεργίας ή περικοπών των αποδοχών. Μάλιστα το 56% δήλωσε ότι αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και οι ηλικιωμένοι.

Η έρευνα περιλαμβάνει και την περίοδο που οι φαρμακοποιοί είχαν αναστείλει τη χορήγηση φαρμάκων με πίστωση και οι ασφαλισμένοι ήταν υποχρεωμένοι να πληρώσουν εξ ολοκλήρου τα φάρμακα από την τσέπη τους και στη συνέχεια να διεκδικήσουν από το ασφαλιστικό τους ταμείο το ποσοστό που τους αναλογεί. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την ορθότητα της θέσης της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών», της μοναδικής παράταξης που δεν είχε συμφωνήσει με αυτή τη μορφή πάλης, καθώς έφερνε τους φαρμακοποιούς σε αντίθεση με τους ασφαλισμένους γιατί τους προκαλούσε πρόσθετα προβλήματα.

«Το 2011 σχεδόν όλες οι ομάδες του πληθυσμού εμφανίζονται ευάλωτες στην εκδήλωση μείζονος κατάθλιψης, ενώ τα υψηλά επίπεδα οικονομικής δυσχέρειας έχουν βρεθεί να αποτελούν παράγοντα επικινδυνότητας για την εμφάνιση κατάθλιψης και αυτοκτονικότητας» επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής πολιτικής της υγείας Κυρ. Σουλιώτης. Το 2011 το ποσοστό των περιστατικών μείζονος κατάθλιψης έφτασε σε 8,2% έναντι 3,3% το 2008. Επίσης την ίδια περίοδο οι απόπειρες αυτοκτονίας αυξήθηκαν σε 1,5% από 1,1%. Επιπλέον το 2011 τα περιστατικά αυτοκτονικού ιδεασμού έφτασαν σε 6,7% έναντι 5,2% το 2009.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ