Παρασκευή 10 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΓΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ
«Φιλέτο» διεκδικεί ο ιδιωτικός τομέας

«Φιλέτο» στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων διεκδικεί ο επιχειρηματικός τομέας στο χώρο της Υγείας, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου του «Μητέρα», Ανδρέα Καρταπάνη, σε χτεσινή ημερίδα με θέμα το «μέλλον των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα».

Ο Α. Καρταπάνης εξέφρασε το «παράπονό» του λέγοντας πως η οργάνωση του συστήματος μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα εξαιρεί τον ιδιωτικό τομέα, καθώς η νομοθεσία προβλέπει μεταμοσχεύσεις μόνο από το δημόσιο τομέα υγείας, προς αποφυγή της εμπορευματικοποίησης. Μάλιστα αντιπαρέθεσε την κατάσταση με τη γειτονική Αλβανία, η οποία έδωσε πρόσφατα άδεια μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο του Ομίλου Υγεία στα Τίρανα, για μεταμοσχεύσεις νεφρού από ζώντες δότες. Ετσι, σημείωσε ο Α. Καρταπάνης, οι ασθενείς που θα μεταμοσχευθούν στα Τίρανα, θα μπορούν να παρακολουθούνται από τους γιατρούς ολόκληρου του Ομίλου και επανέλαβε την πρόταση του «Υγεία» προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δοθεί άδεια μεταμοσχεύσεων στον ιδιωτικό τομέα.

Στην επιστημονική συνάντηση συμμετείχε ο καθηγητής Ανδρέας Τζάκης ο οποίος σημείωσε πως οι μεταμοσχεύσεις αποτελούν θαύμα σε πολλά επίπεδα και χαρακτήρισε αδιανόητο και αντιπαραγωγικό τον αποκλεισμό του ιδιωτικού τομέα από τις μεταμοσχεύσεις, κάτω από το φόβο της κερδοσκοπίας.

Τράπεζα μυελού των οστών στο «Αγία Σοφία»

Στην υπογραφή σύμβασης για τη λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ογκολογική Μονάδα του Παίδων «Αγία Σοφία» προχώρησαν χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο διοικητής του νοσοκομείου Εμμ. Παπασάββας και η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Ελπίδα» Μ. Βαρδινογιάννη.

Η Τράπεζα θα λειτουργεί υπό τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και θα χορηγεί μοσχεύματα -εκτός από τα παιδιά - και σε ενήλικες. Ο,τι δηλαδή θα έπρεπε να γίνει -και δε γίνεται λόγω ελλείψεων κυρίως προσωπικού και υποδομών- μέσω των αιμοδοσιών και των δημόσιων τραπεζών επιχειρείται τώρα με την παραπάνω δωρεά. Ακόμα ανακοινώθηκε η ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων για Παιδιά και του Κέντρου Αριστείας για εξειδικευμένη έρευνα κατά του παιδικού καρκίνου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ