Παρασκευή 10 Μάη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η εξέγερση των εργατών το Μάη του '36 δείχνει το δρόμο

Εκδήλωση της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Τη ματωμένη εξέγερση της εργατιάς της Θεσσαλονίκης, τον ηρωικό Μάη του '36, με τη σπίθα που άναψε η απεργία των καπνεργατών, με μπροστάρη το ταξικό «ΠΑΓΚΑΠΝΕΡΓΑΤΙΚΟ» σωματείο, τίμησε χτες η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με εκδήλωση που πραγματοποίησε στο χώρο που διαδραματίστηκαν τα ιστορικά γεγονότα, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Εκεί, οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων της Θεσσαλονίκης έδωσαν την υπόσχεση ότι, με ακλόνητη πίστη στην τελική νίκη, θα τιμούν στην πράξη τις θυσίες και το αίμα της τάξης τους, με νέους αγώνες, σε ταξική γραμμή, συσπειρωμένοι και δυναμώνοντας το ΠΑΜΕ, τον συνεχιστή των πρωτοπόρων εργατών του Μάη του '36.

Στην εκδήλωση μίλησε η Γίτσα Καραγεωργίου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Καπνεργατών το «ΠΑΓΚΑΠΝΕΡΓΑΤΙΚΟ». Σημείωσε ότι κρίσιμη καμπή της εξέγερσης του Μάη του '36 ήταν όταν η ξεσηκωμένη εργατιά πήρε με το μέρος της κάθε φτωχό βιοπαλαιστή, τα λαϊκά στρώματα και σε συμμαχία συγκρούστηκαν με το κράτος των εκμεταλλευτών. Και τόνισε: «Αυτή η κοινωνική συμμαχία, που ένωσε ακόμα και τα στρατευμένα παιδιά του λαού με τους ξεσηκωμένους πατεράδες τους, ήταν που ανάγκασε τη δημοκρατία των αστών να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο: Είναι μια στυγνή δικτατορία του κεφαλαίου. Κοινοβουλευτικά συγκαλυμμένη το Μάη του '36, ανοιχτά φασιστική λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο του '36».

Και κατέληξε: «Εμείς οι καπνεργάτες, το ταξικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, διδασκόμαστε από τις εικόνες αυτές. Καμία εργατική κατάκτηση δεν είναι μόνιμη αν δεν καταργήσεις τα αφεντικά και το κράτος τους. Τίποτε δεν θωρακίζεται αν δεν οργανώσουν οι εργάτες το δικό τους κράτος, αν δεν πάρουν όλο τον πλούτο στα χέρια τους».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων από το Σωματείο Καπνεργατών, το ΠΑΜΕ, την ΠΟΕΕΠ, την ΑΔΕΣ, πολλά ακόμη πρωτοβάθμια εργατικά συνδικάτα και φορείς.

Στεφάνια κατέθεσαν, επίσης, εκπρόσωποι των Οργανώσεων Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ