Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ΕΕ συνεργός στα μέτρα και στα διχοτομικά σχέδια

Παρέμβαση στη συζήτηση που έγινε χτες στο Ευρωκοινοβούλιο για τις εξελίξεις στην Κύπρο

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τις εξελίξεις στην Κύπρο, κατήγγειλε την επέμβαση της ΕΕ σε βάρος του κυπριακού λαού επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εξελίξεις στην Κύπρο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Συμβούλιο και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου - Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι - ανέδειξαν τη συμφωνία τους για την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην Κύπρο, χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, δραματικές μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, μαζική ανεργία και φτώχεια του εργαζόμενου λαού, για να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Τόσο στη συζήτηση αυτή, όσο και στη συζήτηση για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, το πολιτικό προσωπικό της ΕΕ πρόβαλε τις απαιτήσεις των μονοπωλίων που εκπροσωπεί για την εκμετάλλευση και τον έλεγχο των υδρογονανθράκων, προσδίδοντας ταυτόχρονα αναβαθμισμένο ρόλο στην αστική τάξη της Τουρκίας, ως οικονομική και στρατιωτική περιφερειακή δύναμη στην περιοχή για την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στην Κύπρο και στην Ελλάδα, αλλά και με την εκχώρηση μεριδίου στην εκμετάλλευση των πηγών ενέργειας - φυσικό αέριο, πετρέλαιο - καθώς και των διαδρόμων μεταφοράς τους στην ευρύτερη περιοχή της Α. Μεσογείου.

Το Κυπριακό ζήτημα οδηγείται σε ένα νέο "σχέδιο Ανάν", ίσως και σε ακόμα χειρότερη εκδοχή του, που θα εντάσσει την Κύπρο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Η στοίχιση πότε στο ένα και πότε στο άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά το οξύνει και το περιπλέκει. Αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης με οποιοδήποτε μείγμα διαχείρισης και διαπραγμάτευσης μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, από οποιαδήποτε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης, "αντιμνημονιακή", "αντιτροϊκανή" ή οτιδήποτε άλλο.

Επιβεβαιώθηκε η θέση του ΚΚΕ ότι το Κυπριακό ζήτημα, ως ζήτημα εισβολής και κατοχής, δεν ήταν δυνατό να επιλυθεί δίκαια μέσα στην ΕΕ. Η κοινοτική αλληλεγγύη και το κοινοτικό κεκτημένο μέσα στην ΕΕ αποδείχτηκαν ψέμα και κοροϊδία των λαών. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταδικάζει τη συμφωνία του Γιούρογκρουπ και εκφράζει την αλληλεγγύη του Κόμματος στον κυπριακό λαό και την πάλη του να αποκρούσει τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση ΕΕ - κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Ο μόνος δρόμος και για τον κυπριακό λαό είναι η πάλη του για την αποδέσμευση από την ΕΕ και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με τη δική του εξουσία. Αυτός είναι και ο δρόμος για τη διεκδίκηση ουσιαστικής και δίκαιης λύσης του Κυπριακού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ