Πέμπτη 18 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Εντείνεται η κινητικότητα στο ζήτημα της ονομασίας

Συγχρονισμένη με τη νέα πρόταση Νίμιτς η ενδιάμεση έκθεση της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκε χτες

Στη δημοσιότητα δόθηκε χτες η 13σέλιδη ενδιάμεση έκθεση της Κομισιόν για την ΠΓΔΜ. Η έκθεση συνέπεσε χρονικά με την κινητικότητα που αναπτύσσεται γύρω από το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και της έναρξης διπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ, όπως διακαώς επιθυμούν και οι ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν επίσης άμεση ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Η Επιτροπή διαπιστώνει πρόοδο «στους τομείς που καλύπτει η έκθεση» και σημειώνει ότι «οι σχέσεις με τους γείτονες παραμένουν καλές και βήματα έχουν γίνει σε σχέση με τις διμερείς σχέσεις με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα». Προσθέτει ακόμα με νόημα ότι «οι επίσημες συνομιλίες για το ζήτημα της ονομασίας έλαβαν νέο μομέντουμ κατά την εξεταζόμενη περίοδο».

Η συγκεκριμένη αναφορά παραπέμπει στη νέα πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα ο Μ. Νίμιτς στους εκπροσώπους Ελλάδας και ΠΓΔΜ, η οποία, σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, προβλέπει το όνομα «Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας». Τόσο η κυβέρνηση στην Ελλάδα, όσο και στην ΠΓΔΜ, δεν έχουν κάνει το παραμικρό σχόλιο για το προτεινόμενο όνομα, το οποίο περιέχει μεν γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως ζητάει η ελληνική πλευρά, αυτός όμως προηγείται του πολιτειακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση δεν πληρεί και το κριτήριο του «erga omnes», να χρησιμοποιείται δηλαδή έναντι όλων, και όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις. Από την πλευρά των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός Ν. Γκρούεφσκι έχει δηλώσει ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός καταληχθεί με την Ελλάδα, θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Ενδεικτική της κινητικότητας που υπάρχει από την πλευρά της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ιμπεριαλιστική ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων, είναι και η απόφαση της Κ. Αστον, ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ και άλλες χώρες της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ