Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ

ΤΟ ΞΥΛΟ: «Να σε αφήσουν 20 χλμ. από την Πάτρα, χωρίς παπούτσια, είναι η μικρότερη ποινή που η αστυνομία μπορεί να σου επιβάλει... Κατέστρεφαν τα πάντα, κουβέρτες, ρούχα, σκηνές καμένες, το φαγητό πεταμένο χάμω. Οι πιο τυχεροί επέστρεφαν έπειτα από ώρες ή μέρες πρησμένοι από τις κλωτσιές, οι πιο άτυχοι πήγαιναν στο νοσοκομείο. Θυμάμαι ένα αγόρι που συνέλαβαν στο λιμάνι, το πήγαν στο φορτηγό της αστυνομίας και τα υπόλοιπα μπορούσαμε μόνο να τα φανταστούμε. μετά, σαν να ήταν πτώμα το έσερναν, το παράτησαν στην άκρη του δρόμου και ήρθε το ασθενοφόρο και το πήρε».

Ο «MY FRIEND»: «Μεταξύ των αστυνομικών βρισκόταν κι ένας που του είχαμε δώσει το όνομα "my friend" επειδή δεν χτυπούσε, κι όταν μας έπιανε μόνος, μας έλεγε: "όταν με βλέπετε πρέπει να φεύγετε, γιατί αλλιώς οι συνάδελφοί μου με κατηγορούν ότι είμαι ήπιος μαζί σας"».

Η ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ: «Στην αρχή δούλευα στο μάζεμα των πορτοκαλιών, 15 ευρώ για 9 ώρες δουλειάς, αλλά όταν τέλειωσε η περίοδος, ο τύπος μας πρότεινε να δουλέψουμε στο δάσος, να κόβουμε τα δέντρα, αλλά όχι πια με τα ίδια ωράρια, δουλεύαμε από τις 7 το πρωί έως τις 6 το βράδυ πάντα για 15 ευρώ την ημέρα και μόνο 2-3 ημέρες την εβδομάδα. Το πιο δύσκολο ήταν το πρωινό ξύπνημα, ήμουν γεμάτος κοψίματα και πονούσε όλο μου το κορμί, χτυπούσαμε γιατί ήταν βαριά δουλειά και δεν είχαμε καν γάντια. Η σκέψη μου ήταν να επιστρέψω στο Αφγανιστάν».

Η ΑΠΑΤΗ: «Τρώγαμε δύο φορές την ημέρα αλλά μας υποχρέωναν να υπογράφουμε για τρία γεύματα (...) μια ημέρα, όταν μας έδωσαν το χαρτί που υπογράφαμε για να φάμε, μερικά από τα παιδιά κοιμόντουσαν, άλλα συζητούσαν, γι' αυτό ένα από τα παιδιά υπέγραψε και για τους άλλους. Ενας (...) κρατούμενος που το είδε, το είπε στον φύλακα, που μας πήγε στην κεντρική αίθουσα και άνοιξε όλα τα κελιά ώστε όλοι οι κρατούμενοι να μπορούν να δουν όσα θα μας έκανε. Μας ανάγκασε να γδυθούμε χτυπώντας μας άγρια, ένα παιδί έπειτα από μια κλωτσιά χτύπησε με βία στον τοίχο και έσπασε το πόδι του... Και τώρα φτάνει, κουράστηκα να διηγούμαι αυτήν την άσχημη εμπειρία» (οι μαρτυρίες από την ιστοσελίδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες 1againstracism.gr/ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ