Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Μονοπωλιακές κόντρες στη σκιά της ανακεφαλαιοποίησης

Παιχνίδια δισεκατομμυρίων ευρώ πίσω από τη συγχώνευση Εθνικής - Γιούρομπανκ και τις ενστάσεις της τρόικας

Το παρασκήνιο στη συγχώνευση Εθνικής - Γιούρομπανκ συνδέεται με τις γενικότερες ανακατατάξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης και τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται

Eurokinissi

Το παρασκήνιο στη συγχώνευση Εθνικής - Γιούρομπανκ συνδέεται με τις γενικότερες ανακατατάξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης και τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται
Η αλλαγή πλεύσης που σημειώθηκε στη διαχείριση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, από την πλευρά της ΕΕ - ΔΝΤ, φαίνεται να αγγίζει και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν ευρύτερες ανακατατάξεις στην «αρχιτεκτονική» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος συνολικά, στα πλαίσια των οξύτατων ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων που σοβούν στην Ευρωζώνη για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης αφ' ενός, αλλά και πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα και οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων μεταξύ των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Οι εκτιμήσεις αυτές φαίνεται να επιβεβαιώνονται από την αλλαγή στάσης της τρόικας στη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Γιούρομπανκ, σε σημείο που να τίθεται εν αμφιβόλω το όλο εγχείρημα και να δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες σε τραπεζικούς κύκλους, ότι τελικά οι δύο τράπεζες θα καταλήξουν στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Χτες το πρωί, υπήρξε συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε διάσταση απόψεων για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης. Θα ακολουθούσε συνάντηση του τεχνικού κλιμακίου με τις διοικήσεις της Αλφα Μπανκ και της Πειραιώς, ενώ το όλο θέμα επρόκειτο να συζητηθεί και στη νέα συνάντηση του επίσημου κλιμακίου, αυτή τη φορά, της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, παρουσία και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στην πρώτη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του κλιμακίου της τρόικας και του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα την Πέμπτη το βράδυ, οι πρώτοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά κάθε σκέψη να δοθεί παράταση στην ανακεφαλαιοποίηση της τραπεζών, η οποία, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του Απρίλη. Εκφράζουν επίσης επιφυλάξεις για τη συγχώνευση Εθνικής - Γιούρομπανκ, με το επιχείρημα ότι δημιουργείται μια νέα τράπεζα με Ενεργητικό όσο σχεδόν το ΑΕΠ της χώρας, η οποία θα χρειαστεί περισσότερα του αναμενόμενου κεφάλαια, ενώ δύσκολα θα μπορεί να πουληθεί...

Χτες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, δήλωσε ότι από πλευράς τρόικας δεν έχει τεθεί κάποιου είδος «βέτο» στη συγχώνευση των δυο τραπεζών. Σημείωσε ωστόσο με νόημα ότι η συγχώνευση θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο συμβατό προς την κοινοτική νομοθεσία, αλλά και κατά τρόπο που δε θα επιβαρύνει το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες και ειδικά η Εθνική, έχουν ζητήσει την παράταση, επικαλούμενες τις διαδικασίες συγχώνευσης των τραπεζών (Εθνική - Γιούρομπανκ, Αλφα Μπανκ - Εμπορική) οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και τους δημιουργούν πρόσθετες δυσκολίες. Το πρόβλημα που δημιουργείται στην προκειμένη περίπτωση, είναι ότι για να προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών (στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης), θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η νομική τους συγχώνευση, η οποία τοποθετείται προς τα τέλη Μάη - αρχές Ιούνη.

Διαφορετικά, στην περίπτωση της Εθνικής - Γιούρομπανκ, θα πρέπει να γίνουν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αφού οι δύο τράπεζες διατηρούν σήμερα τη νομική τους οντότητα. Πέραν τούτου, αμφιβολίες εκφράζονται και για το εάν διασφαλιστεί η κατώτατη συμμετοχή του 10% (περίπου 1,5 δισ. ευρώ) των ιδιωτικών κεφαλαίων, στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, όρος για να παραμείνει η τράπεζα στα χέρια των σημερινών της μετόχων.

Αν αυτό δε συμβεί, οι δύο τράπεζες περνάνε στα χέρια του ΤΧΣ, το οποίο από το νόμο, μπορεί να πουλήσει περιουσιακά τους στοιχεία, ή και να τις πουλήσει ως σύνολο σε άλλους τραπεζικούς ομίλους που θα θελήσουν να επεκτείνουν τη στρατηγική τους στη Νότια Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ