Σάββατο 6 Απρίλη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Διαχειριστικές μανούβρες μέσα στη βαθιά κρίση

Περισσότερα επεκτατικά μέτρα μελετάει η ΕΚΤ, καθώς τα στοιχεία δε δείχνουν «φως στο τούνελ» για το κεφάλαιο

Οι ανταγωνισμοί και η ανισομετρία ενισχύονται, εξαιτίας της κρίσης στην Ευρωζώνη, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της ΕΚΤ

Eurokinissi

Οι ανταγωνισμοί και η ανισομετρία ενισχύονται, εξαιτίας της κρίσης στην Ευρωζώνη, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της ΕΚΤ
Ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο, ύστερα και από τις προβλέψεις ότι η κρίση θα βαθύνει κι άλλο, με το ΑΕΠ να κατρακυλά φέτος μέχρι και 13% (!), σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου.

«Το 2013 η ύφεση ίσως να μην είναι 8,7% όπως υπολογίζεται, μπορεί να φθάσει το 13%», είπε ο Χ. Στυλιανίδης μιλώντας στο ΡΙΚ, όταν η πρόβλεψη στην οποία στηρίχθηκαν τα μνημονιακά μέτρα που ψηφίστηκαν το Νοέμβρη, έκαναν λόγο για μείωση του ΑΕΠ κατά 3,5%. Στο φόντο αυτών των προβλέψεων, επανέρχονται τα σενάρια για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας

Τα ζόρια στη διαχείριση της κρίσης παραμένουν συνολικά στην Ευρωζώνη, υποχρεώνοντας την ΕΚΤ να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο στο 0,75% και να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μείωση μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ τον Μάη. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι δεν απέκλεισε μάλιστα να ενισχύσει το μείγμα της διαχείρισης με επιπλέον επεκτατικά μέτρα, όπως είναι η αγορά κρατικών ομολόγων ή ένας νέος γύρος παροχής φθηνής ρευστότητας στις τράπεζες με ευνοϊκούς όρους.

Ο ίδιος ομολόγησε το ενδεχόμενο να είναι χειρότερη των προβλέψεων η πορεία του ΑΕΠ των οικονομιών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, η ανισομετρία στην Ευρωζώνη μεγαλώνει, προκαλώντας νέα όξυνση των ανταγωνισμών στο εσωτερικό της. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ΕΚΤ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012, οι «μικρομεσαίες» ισπανικές επιχειρήσεις που δεν κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν από τράπεζες, ήταν τετραπλάσιες των επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν αντίστοιχο πρόβλημα στη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Μ. Ντράγκι δήλωσε ότι το μείγμα διαχείρισης που εφαρμόστηκε, δεν αποτελεί μοντέλο για άλλες χώρες. Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε πει ότι το «σχέδιο διάσωσης» για την Κύπρο αποτελεί νέο μοντέλο για την επίλυση των προβλημάτων στον τραπεζικό κλάδο. Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο, ο Μ. Ντράγκι είπε ακόμα ότι ενίσχυσαν την αποφασιστικότητα του ΔΣ της ΕΚΤ να στηρίξει το ευρώ.

Για το παρασκήνιο της πρώτης απόφασης του Γιούρογκρουπ, είπε ότι η ΕΚΤ είχε πρόταση που προέβλεπε ότι δε θα θιγούν οι τραπεζικές καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ. Ανάλογη θέση είχε και η ΕΕ, σημείωσε και προσέθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Λευκωσία οδήγησαν στην επιβολή φόρου σε όλες τις καταθέσεις. «Αυτό δεν ήταν πολύ έξυπνο και γι' αυτό διορθώθηκε άμεσα στην τηλεδιάσκεψη του Γιούρογκρουπ», κατέληξε ο Μ. Ντράγκι, ρίχνοντας τις ευθύνες στην κυπριακή κυβέρνηση για την πρώτην απόφαση του Γιούρογκρουπ.

Κρύβουν ζημιές - κόβουν χρήμα

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Infratest dimap για λογαριασμό της γερμανικής τηλεόρασης, το 75% των Γερμανών εκτιμά ότι η κρίση δεν έχει ακόμη φτάσει στο χειρότερο σημείο της. Επιπλέον, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η καγκελάριος Α. Μέρκελ διαχειρίζεται την κατάσταση σωστά και με αποφασιστικότητα. Στην περίπτωση της Κύπρου, οι Γερμανοί εμφανίζονται διχασμένοι, με το 50% να θεωρεί ορθή τη συμμετοχή των καταθετών στο «σχέδιο διάσωσης» της χώρας.

Στη Γερμανία, επίσης, ξέσπασε τις προηγούμενες μέρες θόρυβος από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες ότι η Deutsche Bank έδινε λάθος για το χαρτοφυλάκιο πιστωτικών παραγώγων (credit derivatives) που διαθέτει, κάτι το οποίο της επέτρεψε να αποκρύψει ζημίες ύψους 12 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικάνικης εφημερίδας Financial Times.

Ερευνητές της Bundesbank θα επισκεφθούν την επόμενη βδομάδα τη Νέα Υόρκη, για να πάρουν καταθέσεις από εμπλεκόμενους, μεταξύ των οποίων και πρώην υπαλλήλους της τράπεζας, που έχουν γνώση των χειρισμών που έκανε η Deutsche Bank αναφορικά με τα πιστωτικά παράγωγα.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, η εφημερίδα ανέφερε πως τρεις πρώην υπάλληλοι της Deutsche Bank κατήγγειλαν στις αρμόδιες αμερικανικές εποπτικές αρχές ότι η τράπεζα απέφυγε να αναφέρει στις Αρχές ζημίες ύψους 12 δισ. δολαρίων, κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η Deutsche Bank αρνήθηκε τις καταγγελίες, επικαλούμενη έρευνα που έγινε από νομική εταιρεία και διαπίστωσε ότι αυτές δεν είχαν καμία βάση.

Στην Ιαπωνία, η Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε την Πέμπτη την πρόθεσή της να κόψει εκ νέου χρήμα και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα, καθώς βάζει στόχο να διπλασιάσει το χαρτοφυλάκιό της σε κρατικά ομόλογα κατά την επόμενη διετία. Για να επιτύχει το στόχο για πληθωρισμό 2%, η κεντρική τράπεζα θα διπλασιάσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων και θα αγοράζει κάθε μήνα ομόλογα αξίας άνω των 7 τρισ. γεν (75 δισ. δολαρίων), ώστε το απόθεμά της να αυξάνεται κατά 50 τρισ. γεν ετησίως. Η νομισματική βάση της τράπεζας αναμένεται να αυξηθεί στα 200 τρισ. γεν εφέτος και στα 270 δισ. γεν στο τέλος του 2014. Ουσιαστικά να διπλασιασθεί σε σχέση με το 2012, όταν ήταν στα 138 τρισ. γεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ