Πέμπτη 4 Απρίλη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Αναζητά σωματεία που υπηρετούν την «εργασιακή ειρήνη»

Στοχοποιεί όποιον δε διασφαλίζει την «ομαλή λειτουργία» της εταιρείας, δηλαδή την ενίσχυση της κερδοφορία της

Στόχος της εργοδοσίας γίνονται τα σωματεία που αντιμάχονται την «εργασιακή ειρήνη» και την υποταγή. Στην επίθεση οι εργάτες αντιτάσσουν την ενότητα και την ταξική πάλη
Στόχος της εργοδοσίας γίνονται τα σωματεία που αντιμάχονται την «εργασιακή ειρήνη» και την υποταγή. Στην επίθεση οι εργάτες αντιτάσσουν την ενότητα και την ταξική πάλη
Καρφί στο μάτι των μεγαλοεργοδοτών είναι το ΠΑΜΕ και τα σωματεία που συσπειρώνονται με τη γραμμή του, ενάντια στα εργασιακά κάτεργα που στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης αυξάνονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η νέα παρέμβαση της εργοδοσίας στα «OLYMPUS PLAZA» (Σταθμοί Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών που ανήκουν στον όμιλο VIVARTIA), όπου επειδή δεν κατάφερε να επιβάλει Ενωση Προσώπων για να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, έβαλε στόχο να διαλύσει το Σωματείο για να προχωρήσει τα αντεργατικά της σχέδια.

Η εργοδοσία με εκβιασμούς και την απειλή της απόλυσης, μέσω των προϊσταμένων της στο κατάστημα του Κορινού, ανάγκασε εργαζόμενους να διαγραφούν από το Σωματείο και τώρα επιχειρεί μέσω των δικαστηρίων να το διαλύσει. Ταχύτατη ήταν η ανταπόκριση της Δικαιοσύνης στον ορισμό της δίκης. Στις 21 Γενάρη συντάχθηκε η αίτηση - υπόμνημα, στις 12 Φλεβάρη κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο Κατερίνης και η δίκη ορίστηκε για τις 21 Μάρτη, όμως τελικά αναβλήθηκε για τις 11 Απρίλη.

Στην αίτηση για τη διάλυση του Σωματείου σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποί του «οξύνουν παρά προάγουν το κλίμα εργασιακής ειρήνης και αλληλεγγύης και ομαλής λειτουργίας της εργασίας και των εντεύθεν παραγομένων οικονομικών ευεργετημάτων μας και εξελίξεώς μας».

Στα «Olympus Plaza» (λειτουργεί καταστήματα σε Κορινό Πιερίας, Σχηματάρι, Αντίρριο, Νεστάνη Τρίπολης και στην Εγνατία Οδό στον Πλάτανο Ημαθίας) απασχολούνται περίπου 140 εργαζόμενοι.

Τον Ιούνη του 2012 η εργοδοσία προσπάθησε να προχωρήσει στη δημιουργία Ενωσης Προσώπων προκειμένου να προωθήσει την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με μείωση μισθών 15%. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα στήνοντας σωματειακή επιτροπή και απαίτησαν εφαρμογή της Κλαδικής Σύμβασης, καταβολή των δεδουλευμένων που όφειλε η εργοδοσία και ανάκληση του μέτρου της 4ήμερης εκ περιτροπής εργασίας που είχε επιβληθεί σε συναδέλφους τους. Τις επόμενες μέρες προχώρησαν και στη δημιουργία του Σωματείου τους.

Το Σεπτέμβρη του 2012, μετά την πρώτη άκαρπη προσπάθεια, η εργοδοσία επανήλθε, απαιτώντας από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, με τις οποίες θα αποδέχονται μείωση των αποδοχών τους 15%, κατάργηση της Κλαδικής Σύμβασης και τη μεταφορά τους στους όρους της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με κατάργηση επιδομάτων, νυχτερινών, αργιών, κ.λπ.

Και αυτή η προσπάθεια έσπασε πάνω στην αποφασιστική αντίδραση του Σωματείου και των εργαζομένων. Ετσι, λοιπόν, η εργοδοσία έβαλε στόχο να διαλύσει το Σωματείο. Με εκβιασμούς και τρομοκρατία, με την υπόσχεση ότι αν υπογράψουν δε θα τους διώξει για τα επόμενα 2 - 3 χρόνια, ανάγκασε εργαζόμενους να διαγραφούν. Στη συνέχεια κατέθεσε την αίτηση για τη διάλυση του Σωματείου, που υπογράφεται κυρίως από προϊσταμένους. Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, στην αίτηση υπάρχουν και υπογραφές εργαζομένων οι οποίοι δηλώνουν ότι ποτέ δεν υπέγραψαν.

Στο μεταξύ, με την αποδυνάμωση του Σωματείου, η εργοδοσία έχει επιβάλει ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών 15%, εκ περιτροπής εργασία και έχει απλήρωτους τους εργαζόμενους για δύο μήνες. Αυτά είναι τα «παραγόμενα οικονομικά ευεργετήματα και η εξέλιξή τους».

Μιλώντας στον «Ρ» η αντιπρόεδρος του Σωματείου, Καλλιόπη Μαυρομάτη, σημείωσε: «Δεν θα επιτρέψουμε να διαλυθεί το Σωματείο. Για τα παιδιά μας, για το μέλλον που θα τους παραδώσουμε και για τη δική μας αξιοπρέπεια, θα παλέψουμε να ξαναδυναμώσει, κόντρα στα σχέδια της εργοδοσίας. Και μαζί με το Κλαδικό Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, ενάντια στην επίθεση που τσακίζει τα δικαιώματά μας, για αξιοπρεπή εργασία, για ανθρώπινη ζωή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ