Σάββατο 16 Μάρτη 2013 - Κυριακή 17 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Για το σχέδιο Καταστατικού

Α. Θεωρώ πως οι προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος του Κόμματος πρέπει να μείνουν οι ισχύουσες, δηλαδή συμφωνία με το Πρόγραμμα και το Καταστατικό. Η προσθήκη της «ιδεολογίας» όπως ερμηνεύεται και στο «Ρ» (Κυριακή 27 Γενάρη 2013 σελ. 10) «με την έννοια ότι το μέλος του ΚΚΕ δεν μπορεί π.χ. να είναι υποστηρικτής διαφόρων μεταφυσικών δογμάτων, θρησκειών κ.λπ.» είναι υπερβολικός έως απαράδεκτος όρος.

Αν κάποιος συμφωνεί με τα: 1. «το ΚΚΕ καθοδηγείται από την κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού και τον προλεταριακό διεθνισμό» (Σχ. Καταστ. Εισαγωγή β) 2. «Θεμελιακή του αρχή είναι ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός» (Εισαγωγή δ) 3. «Καθοδηγείται από την επαναστατική κοσμοθεωρία του μαρξισμού - λενινισμού. ... επιχειρεί τη διαλεκτική - υλιστική ερμηνεία των εξελίξεων, τη γενίκευση της πείρας του εργατικού και λαϊκού κινήματος με θεμέλιο την κομμουνιστική ιδεολογία» (Πρόλογος σχεδίου Προγράμματος) σημαίνει πως η όποια θρησκευτική πίστη του είναι ήδη πολύ μειωμένη έως ελάχιστη και δεν απαιτείται τίποτα περισσότερο από την εσωκομματική ιδεολογική δουλειά για να μηδενιστεί.

Πέρα από τα παραπάνω, νομίζω ότι έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το «Τα όπλα που διαθέτει σήμερα το Κόμμα (για τη στρατολογία) είναι: ... Οι δεσμοί επικοινωνίας και σχέσης αναπτύσσονται με τους εργάτες και τις εργάτριες στο έδαφος της ταξικής πάλης. Ωστόσο, αυτή η σχέση δεν επαρκεί για την εθελοντική απόκτηση της τιμημένης ιδιότητας του μέλους του ΚΚΕ, χωρίς να υπάρξει ένας βαθμός προετοιμασίας και γνώσης για τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος και τη στρατηγική για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό (θέση 31)

Επίσης, ανοίγει και ζήτημα με τα υπάρχοντα μέλη. Υπάρχει απάντηση στο τι θα γίνει με αυτά;

Η υλοποίηση των στόχων που μπαίνουν στις Θέσεις 33 και 51 δυσκολεύει πολύ έως γίνεται ανέφικτη, αφού αυτό που ζητάμε από τα υποψήφια μέλη είναι κάτι που δεν το έχει ούτε «Η εργατική τάξη, ακόμα και επαναστατημένη» (Θέση 99).

Ο όρος που προστίθεται, νομίζω πως υπονομεύει και την ίδια την τήρηση του Καταστατικού, αφού εκτός από πρακτικά ανεφάρμοστος είναι και θεωρητικά λάθος.

Συμφωνώ απόλυτα πως μαρξιστής και θρήσκος είναι ιδιότητες αλληλοαποκλειόμενες.

Ομως, αυτή η αντίφαση είναι «αντίφαση που αφορά μονάχα αυτόν, προσωπικά αυτόν, και η πολιτική οργάνωση δεν μπορεί να υποβάλλει τα μέλη της σε εξετάσεις για το αν δεν υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στις αντιλήψεις τους και στο πρόγραμμα του κόμματος», όπως λέει ο Λένιν απαντώντας στο ερώτημα, αν μπορεί ένας παπάς να είναι μέλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και βεβαίως δεν το αποκλείει. Λέει, επίσης, πως «Πρέπει όχι μονάχα να δεχόμαστε, μα και να τραβούμε με κάθε τρόπο στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα όλους τους εργάτες που διατηρούν την πίστη στο θεό, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην παραμικρότερη προσβολή των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων». (Απαντα, τόμος 17 «Η στάση του εργατικού κόμματος απέναντι στη θρησκεία»).

Β. Οι 6 μήνες που προστίθενται για το δόκιμο μέλος (άρθρο 6) νομίζω πως δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό. Να μείνει το ισχύον.

Γ. Προτείνω να διαγραφεί το άρθρο 46. Προσωπικά θα το θεωρούσα προσβολή αν ήμουν επαγγελματικό στέλεχος. Αλλωστε, το Καταστατικό του ΚΚΕ δεν είναι ΣΣΕ, για να ορίζει ύψος αποζημίωσης (αν είναι, μήπως να προσθέσουμε και ωράριο εργασίας;).


Μιχάλης Κασαπάκης
ΚΟΒ Καθηγητών της ΚΟ Ηρακλείου Κρήτης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ