Τετάρτη 30 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κινητικότητα εν μέσω εξελίξεων στην περιοχή

Συνάντηση Ερντογάν - Σαμαρά, χτες, στην Ντόχα του Κατάρ, με αίτημα του πρώτου

Από τη χτεσινή συνάντηση Ερντογάν - Σαμαρά

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Ερντογάν - Σαμαρά
Σε νέα φάση κινητικότητας εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά τη χτεσινή συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κατάρ και την οριστικοποίηση της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία, στις 4 και 5 Μάρτη.

Η χτεσινή 40λεπτη συνάντηση στο Κατάρ, παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Α. Νταβούτογλου, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τ. Ερντογάν, προκειμένου να θέσει το ζήτημα της ακύρωσης της πρόσφατης ρύθμισης για το διορισμό 240 ιμάμηδων στη Θράκη που θα διδάσκουν το Κοράνι σε τζαμιά και δημόσια σχολεία.

Ωστόσο, είναι ολοφάνερο ότι η ατζέντα των συνομιλιών είναι «εφ' όλης της ύλης», με αιχμή το ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών αποθεμάτων στο Αιγαίο.

Η τουρκική κυβέρνηση διά στόματος αντιπροέδρου της, Μπουλέντ Αρίντς, είχε προαναγγείλει από το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι ο Τ. Ερντογάν θα έθετε στον Ελληνα πρωθυπουργό το αίτημα για ακύρωση της τροπολογίας που ψήφισε πρόσφατα η ελληνική Βουλή, με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής, για το διορισμό των ιμάμηδων από το ελληνικό κράτος.

Μάλιστα, ο Μπ. Αρίντς είχε αξιώσει η συγκεκριμένη τροπολογία να μην υπογραφεί και να επιστραφεί από τον Κάρ. Παπούλια, ενώ είχε συνδέσει την ακύρωσή της με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Λίγες μέρες νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε εκδώσει ανακοίνωση με την οποία υποστήριζε ότι με την τροπολογία η Ελλάδα «παρέβλεψε τα νόμιμα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη ακολουθώντας στάση καταπίεσης».

Συνάντηση στην Αγκυρα στις 5 Μάρτη

Στη χτεσινή συνάντηση, ο Αντ. Σαμαράς ισχυρίστηκε ότι οι νέες διατάξεις θεραπεύουν αδυναμίες που είχαν εντοπισθεί στο προηγούμενο νομοσχέδιο από την ίδια τη μειονότητα, ότι η ένταξη των μουσουλμάνων ιερουργών στη Θράκη, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, σε καθεστώς δημόσιου λειτουργού, συνιστά αναβάθμισή τους και ότι η Ελλάδα τηρεί απαρέγκλιτα όλες τις διεθνείς δεσμεύσεις και πρότυπα για τη θρησκευτική μειονότητα.

Στην ίδια συνάντηση επιβεβαιώθηκε ότι στις 5 Μάρτη θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα η δεύτερη συνεδρίαση του Ελληνοτουρκικού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, όπου τον Ελληνα πρωθυπουργό θα συνοδεύουν αρκετοί υπουργοί. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» μετέδωσε ότι στη χτεσινή συνάντηση ο Ερντογάν έθεσε θέμα μειονότητας στη Θράκη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, αναφερόμενος στο θέμα του τεμένους στην Αθήνα, ο Ερντογάν είπε πως «συμφωνήσαμε τα σχετικά βήματα να γίνουν με αμοιβαία αντίληψη καλής πρόθεσης». Ερωτηθείς αν ο ίδιος περιμένει κάτι τέτοιο και σχετικά με τη Θεολογική Σχολή στη Χάλκη, είπε «γιατί όχι».

Η εφημερίδα «Χουριέτ» στην ιστοσελίδα της αναφέρει δηλώσεις του Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες, «κατά τη συνάντηση μου είπε πως πέρασε από τη Βουλή ο νόμος για την κατασκευή του τεμένους (σ.σ. στην Αθήνα) κι εγώ του είπα πως δεν είναι ανάγκη να το κατασκευάσετε εσείς, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς. Αρκεί οι μουσουλμάνοι που θα πηγαίνουν στην Αθήνα να έχουν χώρο λατρείας. Ο κ. Σαμαράς επέδειξε θετική στάση».

Ιδιωτικοποιήσεις και ΑΟΖ στο τραπέζι

Οπως έγινε γνωστό, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη χτεσινή συνάντηση Σαμαρά - Ερντογάν ήταν και το πρόγραμμα των εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ενθάρρυνε τον Ελληνα ομόλογό του να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «εγώ με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση». Αλλωστε, οι δύο πρωθυπουργοί συνέπεσαν στο Κατάρ κυνηγώντας επενδύσεις από τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια του εμιράτου, ενώ στηρίζουν τις μπίζνες των δικών τους επιχειρηματικών ομίλων, κυρίως στην ενέργεια και τις κατασκευές.

Το ζήτημα πάντως που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συνομιλίες μεταξύ των δύο κυβερνήσεων είναι αυτό της ΑΟΖ, ενόψει πιθανών πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει στον ΟΗΕ τις σχετικές συντεταγμένες. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε επόμενη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ο Αντ. Σαμαράς, σε συνέντευξη που είχε δώσει πρόσφατα σε κυριακάτικη εφημερίδα, όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση συντεταγμένων για τα εξωτερικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ, είχε περιοριστεί να απαντήσει γενικόλογα ότι «θα γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν με μέθοδο και σχέδιο».

Ερωτηθείς για τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση «σε πιθανές τουρκικές προκλήσεις», απάντησε με νόημα ότι «αναζητούμε δρόμους έντιμης και ειλικρινούς συνεργασίας και εξουδετερώνουμε τις προκλήσεις όποτε και από όπου προκύπτουν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επόμενη «στάση» για τις ΝΑΤΟικής κοπής διευθετήσεις(2023-09-05 00:00:00.0)
«Ανήσυχη» από την ενεργειακή προσέγγιση Ρωσίας - Τουρκίας(2014-12-12 00:00:00.0)
Παιχνίδια με τη μειονότητα στη Θράκη(2009-12-10 00:00:00.0)
Στη Βουλή(2004-05-08 00:00:00.0)
Σκόπιμα ασαφής η βάση «εξομάλυνσης»(2004-05-07 00:00:00.0)
Στο «πρόγραμμα» και η Θράκη...(2004-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ