Τετάρτη 16 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ «ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ» ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Καταργούνται οι υγειονομικές επιθεωρήσεις σε 9 νομούς της χώρας!

Ανακοίνωση της Επιτροπής του ΠΑΜΕ στο υπουργείο

Στην κατάργηση των Τμημάτων Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης (εξετάζουν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε χώρους εργασίας) σε τουλάχιστον 9 νομούς της χώρας οδηγεί το νέο «οργανόγραμμα» του υπουργείου Εργασίας, όπως τονίζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα των συνεπειών που θα έχει η «αναδιάρθρωση» του δημόσιου τομέα, οδηγώντας στη συρρίκνωση μιας σειράς σημαντικών υπηρεσιών.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να αναλογιστούν ποιους στόχους εξυπηρετεί η αντιδραστική αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού. Και σημειώνει: «Στο χώρο του υπουργείου Εργασίας, ειδικότερα, νευραλγικό σημείο για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, ο στόχος των νέων δομών είναι το υλικοτεχνικό αδυνάτισμα και ο πιο σφιχτός έλεγχος/υποταγή των κρατικών υπαλλήλων, προκειμένου να παρακάμπτεται η όποια κολοβή νομοθεσία υπάρχει σήμερα και να διευρυνθεί η ανεξέλεγκτη λειτουργία των επιχειρηματιών».

Ταυτόχρονα, απαντώντας στις άλλες δυνάμεις του Συλλόγου Εργαζομένων, οι οποίες εγκαλούν το νέο οργανόγραμμα διότι δε... μειώνονται οι θέσεις των γενικών γραμματέων, επισημαίνει: «Είναι πολιτικά αφελές να θεωρούμε ότι το μοναδικά "πολιτικά ελεγχόμενο" τμήμα της Δημόσιας Διοίκησης είναι οι γενικοί γραμματείς. Πολιτικά ελεγχόμενος είναι όλος ο κρατικός μηχανισμός από πάνω μέχρι κάτω, ανεξάρτητα από τις προθέσεις των υπαλλήλων. Το υπουργείο Εργασίας και χθες και σήμερα δεν παρέχει "δημόσια αγαθά", αλλά είναι μοχλός για να τσακιστούν οι εργατικές κατακτήσεις και τα δικαιώματα».

Και συμπληρώνει ότι η αξιολόγηση των δομών συνδέεται άρρηκτα με την αξιολόγηση των υπαλλήλων: «Με τη λεγόμενη "αξιολόγηση" επιχειρούν να περάσουν τα μέτρα της σφαγής των δημοσίων υπαλλήλων (...) Η αξιολόγηση θα γίνει το βασικό εργαλείο για δεκάδες χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που θα ακολουθήσουν μέχρι το 2015, αλλά και για την υποταγή όσων εργαζομένων παραμείνουν στην πιστή εκπλήρωση των αντεργατικών - αντιλαϊκών στόχων της κρατικής διοίκησης».

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ, με αφορμή το νέο οργανόγραμμα, προτείνει ως πλαίσιο πάλης τα εξής σημεία:

  • Συνολική απόρριψη του νέου οργανογράμματος. Καμία εμπλοκή του συνδικαλιστικού κινήματος σε συνδιαμόρφωση της πρότασης της πολιτικής ηγεσίας.
  • Να μην περάσει καμία απόλυση στο Δημόσιο. Να μπλοκαριστεί η κατάργηση των οργανικών θέσεων, να μη δοθεί κανένας κατάλογος που θα περιλαμβάνει καταργούμενες οργανικές θέσεις.
  • Μπλοκάρουμε με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος την οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης και την ακυρώνουμε στην πράξη με αποφάσεις ΔΣ, Γενικών Συνελεύσεων και Επιτροπών Αγώνα.
  • Δε συμμετέχουμε σε οποιαδήποτε διαδικασία που σχετίζεται με την εφαρμογή της αξιολόγησης (π.χ. ερωτηματολόγια κ.ά.).
  • Κανένα στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης που αναλαμβάνει οποιονδήποτε ρόλο στην εφαρμογή της αξιολόγησης των συναδέλφων μας δεν έχει θέση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Εξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα και τα σωματεία.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ