Κυριακή 13 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ντιονκούντα Τραορέ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Την επίσπευση της ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο Μάλι προκάλεσε προχτές βράδυ η τελευταία επιστολή του 71χρονου «μεταβατικού» προέδρου της χώρας, Ντιονκούντα Τραορέ, στο Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ και στο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν.

Ο Μαλινέζος ηγέτης, που διορίστηκε στο συγκεκριμένο αξίωμα μετά το πραξικόπημα που έκαναν τον περασμένο Μάρτη στρατιωτικοί με επικεφαλής το λοχαγό Σανόγκο, επικαλέστηκε την αναζωπύρωση των συγκρούσεων ανάμεσα στο μαλινέζικο στρατό και τους ακραίους ισλαμιστές που έχουν καταλάβει από πέρσι όλο το βόρειο τμήμα της χώρας. Χωρίς υπεκφυγές ο Τραορέ υποστήριξε την πραγματοποίηση ξένης επέμβασης στη χώρα του, ζήτησε τη «γρήγορη στρατιωτική βοήθεια» της Γαλλίας και την επίσπευση της στρατιωτικής επέμβασης της «Δυτικοαφρικανικής Ενωσης» που έχει «ευλογήσει» με απόφασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η επακόλουθη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν ήταν παρά το ιδανικό πεδίο δράσης του Γάλλου πρέσβη Ζεράρ Αρό, που αξιοποίησε στο έπακρο την ευκαιρία για να ασκήσει πιέσεις με στόχο την επίσπευση μίας επέμβασης, που οι Αμερικανοί σχεδίαζαν για το ερχόμενο φθινόπωρο και το Παρίσι ήθελε να είχε γίνει από «χτες»...

Ετσι, την Παρασκευή, η στρατιωτική επέμβαση των Γάλλων με το προκάλυμμα της ένοπλης αποστολής 3.500 στρατιωτών της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ECOWAS) ξεκίνησε. Και βέβαια ούτε τον «πρόεδρο» της χώρας ούτε τους Γάλλους ιμπεριαλιστές, τους «πήρε ο πόνος» για το λαό που υποφέρει, αλλά στο στόχαστρο είναι ο τεράστιος πλούτος της χώρας (φυσικό αέριο, πετρέλαιο, ουράνιο) που διεκδικούν και άλλοι... ανταγωνιστές.


Δ.ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ