Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Αύριο το νέο αγωνιστικό «ραντεβού»

Στα Προπύλαια, στις 11 π.μ., θα συγκεντρωθούν οι μαθητές της Αθήνας και στην πλατεία Κοραή, την ίδια ώρα, οι μαθητές του Πειραιά. Στο άγαλμα του Βενιζέλου, στις 12 ,οι μαθητές της Θεσσαλονίκης. Συλλαλητήρια και στις άλλες πόλεις

Ξανά αύριο στους δρόμους του αγώνα οι μαθητές
Ξανά αύριο στους δρόμους του αγώνα οι μαθητές
Δυναμική απάντηση θα δώσουν και πάλι οι μαθητές σε όλη τη χώρα, κόντρα στις επιλογές της κυβέρνησης που θέλει τη νεολαία υποταγμένη και αμόρφωτη. Μαζί με τους απεργούς εκπαιδευτικούς τους, τους γονείς και φοιτητές, οι μαθητές θα στείλουν ένα ακόμα μήνυμα αντίστασης, ότι δεν υποτάσσονται, δε σκύβουν το κεφάλι, δε θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι σε όλα αυτά που τους σερβίρουν και ότι ο δίκαιος αγώνας τους θα συνεχιστεί. Θα συνεχιστεί, γιατί το αίτημά τους για ολόπλευρη μόρφωση για όλους, για ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους απέχει πολύ από αυτό που τους «προσφέρει» η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, με την εφαρμογή των δύο αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98, που τους στερεί το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή.

Ετσι, αύριο Παρασκευή, όλοι πάλι θα «συναντηθούν» για να διεκδικήσουν Παιδεία, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα δικαιώματα της νεολαίας και του λαού. Οι μαθητές θα πορευτούν μαζί με όλο το λαό και θα δηλώσουν ότι η τρομοκρατία και τα Ιδιώνυμα δε θα περάσουν και ότι τίποτε δεν μπορεί να κάμψει τις αγωνιστικές διαθέσεις τους.

Στο γνώριμο πια μέρος, στα Προπύλαια, έχουν ραντεβού οι μαθητές της Αθήνας, στις 11 το πρωί. Και η διαδρομή που θα ακολουθήσουν και αυτή γνωστή. Πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στον Πειραιά, οι μαθητές θα συγκεντρωθούν την ίδια ώρα στην πλατεία Κοραή. Στις υπόλοιπες πόλεις, θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια στις κατά τόπους Νομαρχίες.

Στο αυριανό συλλαλητήριο έχουν πάρει απόφαση να συμμετάσχουν και οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μάλιστα, για την καλύτερη συμμετοχή τους, τα ΔΣ των δύο διδασκαλικών ομοσπονδιών, της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, έχουν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας (τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού).

Η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας, με απόφασή της, θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο. Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι μαζί με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και οι γονείς αγωνίζονται για να μην περάσει η κατάργηση του δικαιώματος στη μόρφωση για όλα τα παιδιά, να μην περάσει η παραπέρα υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, παλεύοντας συγχρόνως για παιδεία που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Μαζί με τους μαθητές, θα πορευτούν αύριο και οι φοιτητές και οι σπουδαστές. Απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχουν πάρει οι γενικές συνελεύσεις και τα ΔΣ από: Φιλοσοφική Σχολή, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕΕ), Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (ΤΕΑΠΗ), Χημικό, Φυσικό και η Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ.

Στην Πάτρα, οι μαθητές θα συγκεντρωθούν στις 10.30 πμ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων, και οι μαθητές στη Χαλκίδα. Το νέο αγωνιστικό «ραντεβού» είναι αύριο Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, στα Φανάρια της Νεάπολης. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Χαλκίδας καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους εργαζόμενους και όλο το λαό να βγουν μαζί στο δρόμο, για να διεκδικήσουν την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525 και 2640, για το ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή.

Σε Μακεδονία - Θράκη

Εντείνονται οι προετοιμασίες για τα μαθητικά συλλαλητήρια, που διοργανώνουν τα Τοπικά Συντονιστικά, αύριο Παρασκευή, 14 Γενάρη, στις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές, φοιτητές και γονείς πραγματοποιούν την πανεκπαιδευτική τους συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα του Βενιζέλου, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των καθηγητών της Θεσσαλονίκης έχουν κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, προκειμένου να διευκολύνουν τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών.

Την ίδια ώρα που οι μαθητές εντείνουν τις προσπάθειες για τη μαζική συμμετοχή των συμμαθητών και των μαζικών φορέων στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, θέσεις μάχης παίρνουν και οι διάφοροι εκφραστές της κυβέρνησης, όπως διευθυντές των σχολείων, μερίδα εκπαιδευτικών, «αγανακτισμένων» γονέων, αλλά και εισαγγελέων, που κάνουν την εμφάνισή τους, με τα περίφημα Ιδιώνυμα, εντός του κόλπου των μαθητικών κοινοτήτων. Διευθυντές και εκπαιδευτικοί προσπαθούν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των μαθητών, προσανατολίζοντάς τους προς τις εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου, ενώ δε λείπουν και οι απειλές του ιδιαίτερα χαμηλού βαθμού σε όσους πάρουν μέρος στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια και όχι στα διαγωνίσματα της τάξης τους.

Στα ΤΕΕ, όπου δεν τίθεται ζήτημα εξετάσεων, ορισμένοι διευθυντές έχουν φροντίσει να επανακινήσουν το θέμα της πενταήμερης εκδρομής της τρίτης Λυκείου, με την απειλή ότι αυτή θα ματαιωθεί, αν οι μαθητές συνεχίσουν να αγωνίζονται, να πραγματοποιούν αποχές, καταλήψεις και να διοργανώνουν συλλαλητήρια.

Το Συντονιστικό Ημερήσιων Σχολείων Θεσσαλονίκης καλεί όλους τους μαθητές, φοιτητές, γονείς, ολόκληρο τον λαό της πόλης να πάρει μαζικά μέρος στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, κόντρα στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Αρσένη, που ξεκληρίζει τους μαθητές από τον φυσικό τους χώρο, το σχολείο, τους αφήνει μισοαμόρφωτους, μισομορφωμένους. Να βγουν όλοι μαζί στους δρόμους, διεκδικώντας το αναφαίρετο δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν μόρφωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ