Πέμπτη 13 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Κτίρια γιαπιά - έργα με δανεισμό

Αποκαλυπτικά τα όσα αναφέρθηκαν σε χτεσινή συνέντευξη του πρύτανη του Πανεπιστημίου της Αθήνας

Στις μακέτες (αριστερά) είναι έτοιμο. Το κτίριο της Φυσικομαθηματικής (κάτω) παραμένει «γιαπί» από το 1978 λογω της υποχρηματοδότησης
Στις μακέτες (αριστερά) είναι έτοιμο. Το κτίριο της Φυσικομαθηματικής (κάτω) παραμένει «γιαπί» από το 1978 λογω της υποχρηματοδότησης
Τα... εύσημα του υπουργείου Παιδείας εισέπραξε χτες το Πανεπιστήμιο Αθήνας για την «πρωτοβουλία» του να ζητήσει δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να καλύψει τα κενά που αφήνει η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση. Στην πραγματικότητα, στην ενέργεια αυτή έσπρωξε το πανεπιστήμιο η χρόνια υποχρηματοδότηση της Παιδείας, που αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή. Το δάνειο, ύψους 18 δισ., έχει ήδη εγκριθεί από την ΕΤΕ και για να ληφθεί, έχει δεσμευτεί μέρος της κινητής περιουσίας του ιδρύματος και αποτελεί δείγμα γραφής για τι επιφυλάσσει για τα ΑΕΙ το προωθούμενο νομοσχέδιο για την «αυτοτέλεια».

Χτες, ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ), Κ. Δημόπουλος σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τις ποικίλες δραστηριότητες του Ιδρύματος, ανάμεσα στις οποίες και τα έργα στην πανεπιστημιούπολη και ειδικότερα την αποπεράτωση των κτιρίων της Σχολής Θετικών Επιστημών, η κατασκευή των οποίων είχε ξεκινήσει από το 1968 (!) αλλά δεν ολοκληρώθηκε λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης.

Ωστόσο, ο υπουργός Παιδείας παρεμβαίνοντας ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν θέμα χρηματοδότησης και χαρακτήρισε ως «καλή αρχή» το δάνειο του Πανεπιστημίου Αθήνας. Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθήνας αναφέρθηκε στα έργα που είτε έχουν γίνει είτε έχουν δρομολογηθεί στο πανεπιστήμιο Αθήνας με δωρεές ιδιωτικών φορέων, τάχθηκε ωστόσο υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης Παιδείας, ζητώντας να ενεργοποιηθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά κύρια πηγή χρηματοδότησης να είναι το δημόσιο.


Ο υπουργός Παιδείας από την πλευρά του αναφέρθηκε στο θέμα της χρηματοδότησης, κάνοντας λόγο για «προνομιακή χρηματοδότηση» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το Γ' ΚΠΣ και από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, παραδεχόμενος όμως ότι αν προστεθούν οι δύο πηγές τα χρήματα δεν είναι αρκετά και αναφέρθηκε σε δανεισμό με ευνοϊκούς όρους, λέγοντας ότι «η καλή αρχή έγινε» με το Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Οι παραπάνω δηλώσεις του υπουργού Παιδείας παίρνουν ιδιαίτερο βάρος σε μία χρονική στιγμή που προετοιμάζεται το νομοσχέδιο για την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ, ενώ για την πανεπιστημιακή κοινότητα γίνεται επιτακτική η ανάγκη να μη συμβιβαστεί με την υποχρηματοδότηση, όπως έμμεσα την προτρέπει το υπουργείο Παιδείας, αλλά να ζητήσει γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ