Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Με παιχνίδια εντυπώσεων κρύβει τη στρατηγική συμφωνία

Συνεδρίασε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα, με γενική κατεύθυνση την υπερψήφιση των μέτρων

Να υπερψηφίσουν στο σύνολό του το νέο βάρβαρο πακέτο των μέτρων κάλεσε, χτες, τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Ε. Βενιζέλος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, ανακοίνωσε την «ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης», με τον Ε. Βενιζέλο να υποστηρίζει ότι «η δήλωση του πρωθυπουργού είναι το λιγότερο ατυχής». Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «ο κ. Βενιζέλος γνωρίζει ότι δεν θα μπορούσαμε να πάμε στο Γιούρογκρουπ με ανοιχτό πακέτο μέτρων».

Πίσω από το σκηνικό που στήνουν οι εταίροι της συγκυβέρνησης κρύβεται η ειλημμένη απόφαση για επιβολή μέχρι κεραίας των εξοντωτικών μέτρων. Σ' αυτή την κατεύθυνση στην εισηγητική του ομιλία και εκβιάζοντας το λαό με το δίλημμα «μέτρα ή χάος» ο Ε. Βενιζέλος κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «συντεταγμένα» να κλιμακώσουν την επέλασή τους σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων.

Ο Ε. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ δεν εξαρτάται από αυτή της ΔΗΜΑΡ, ενώ κάλεσε τον Φ. Κουβέλη να επανεξετάσει το ενδεχόμενο ψήφισης του συνόλου των μέτρων. «Το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος.

Διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσουν τα μέτρα άφησαν, χτες, τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κάτω από την πίεση των αγωνιστικών διαθέσεων του λαού. «Αν δεν υπάρξουν σημαντικές βελτιώσεις δεν θα ψηφίσω τα μέτρα», ανέφερε ο Κ. Σκανδαλίδης στην ΚΟ. «Τσαλαπατήθηκε η προγραμματική συμφωνία. Είπαμε ψέματα στο λαό», ανέφερε ο ίδιος, σε μια προσπάθεια να σκορπίσει αυταπάτες περί άλλου μείγματος διαχείρισης.

Κατά της ψήφισης των μέτρων τάχτηκαν οι βουλευτές Μ. Κασσής και Θ. Παραστατίδης. Ο Γ. Κουτσούκος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει γίνει συνιστώσα Σαμαρά χωρίς λόγο και ρόλο». Ο Δ. Κρεμαστινός υποστήριξε ότι θα ψηφίσει μόνο «αν τεθεί κομματική πειθαρχία». Από την πλευρά του ο Γ. Ντόλιος κάλεσε να παραδώσουν την έδρα τους όποιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προτίθενται να καταψηφίσουν τα μέτρα, προκαλώντας την αντίδραση του Μ. Κασσή.

Οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν και τις έντονες διεργασίες στο χώρο της ντόπιας σοσιαλδημοκρατίας, που θα πυροδοτήσουν νέες εξελίξεις αμέσως μετά την ψήφιση των νέων σκληρών μέτρων. Στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης δεν αποφασίστηκε αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στις ψηφοφορίες στη Βουλή. Για το λόγο αυτό την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, μετά τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών να εγκρίνονται από τη Βουλή οι αποκρατικοποιήσεις «στρατηγικών επιχειρήσεων», οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προσπέρασαν τις «ενστάσεις» τους και δήλωσαν έτοιμοι να υπερψηφίσουν σήμερα το νομοσχέδιο για την παραπέρα εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ