Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παρεμβάσεις σε πολλούς δήμους

ΝΙΚΑΙΑ
ΝΙΚΑΙΑ
Με μαζική συγκέντρωση στο Μουσείο της Μάνδρας του Μπλόκου της Κοκκινιάς και κατάθεση στεφάνου στον ιερό χώρο που στις 17 Αυγούστου 1944 ποτίστηκε με το αίμα εκατοντάδων πατριωτών οι οποίοι πάλεψαν ενάντια στον κατακτητή και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Νίκαιας - Ρέντη και του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τίμησαν την Κυριακή το πρωί το γιορτασμό του ΟΧΙ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Μανώλης Χατζηευστρατίου, Γραμματέας του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τόνισε πως «όπως και τότε έτσι και σήμερα ο λαός θα βρει τη δύναμη να πει το μεγάλο Οχι στο φασισμό και το ρατσισμό. Οχι στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ετοιμάζουν στη Συρία. Οχι στον πόλεμο που έχουν κηρύξει με τα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

Στη συνέχεια με πορεία και κρατώντας πανό που έγραφε «Και τότε και τώρα ίδιος είναι ο εχθρός, ο καπιταλισμός. ΟΧΙ λέει ο λαός στα μέτρα και την ΕΕ», πήγαν στο χώρο της παρέλασης και με συνθήματα, όπως «ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ ο δρόμος των λαών», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» έστειλαν κάλεσμα αντίστασης και οργανωμένης πάλης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της παρέλασης σε Πειραιά και Κερατσίνι.

Καισαριανή

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Ανάλογη εκδήλωση έγινε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στον τόπο όπου χιλιάδες κομμουνιστές και άλλοι πατριώτες εκτελέστηκαν στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου για τη λευτεριά, την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική πρόοδο, ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Παναγιώτης Μακρής, ο Ηλίας Σταμέλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ, κ.ά.

Στην ομιλία του ο Γιώργος Κατημερτζής, εκ μέρους του Παραρτήματος Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τόνισε ανάμεσα στα άλλα ότι «ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ξέσπασε σε συνθήκες όξυνσης των αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών, κάτι που και στις μέρες μας επιχειρείται. Η πάλη του λαού τότε, αποδεικνύει σήμερα πως όταν ο λαός θέλει μπορεί».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση λουλουδιών από φορείς στο μνημείο, εντός του χώρου εκτέλεσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, ενώ στη μνήμη τους οι συγκεντρωμένοι τραγούδησαν το «Επέσατε θύματα».

Καλλιθέα

Στην Καλλιθέα, με προμετωπίδα το πανό που έγραφε «Οχι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όχι στα αντιλαϊκά μέτρα, όχι στο ρατσισμό - φασισμό» οι συγκεντρωμένοι αγωνιστές στάθηκαν στο χώρο της μαθητικής παρέλασης, στη διασταύρωση της Σιβιτανίδου με τη Θησέως, όπου μοίραζαν ανακοινώσεις σημειώνοντας την ανάγκη τα νέα ΟΧΙ που πρέπει να πει ο ελληνικός λαός να συμβαδίζουν με τη δράση του καθένα, μέσα από τη λαϊκή συμμαχία. Με την ολοκλήρωση της μαθητικής παρέλασης, μπήκαν μπροστά οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ με τη σημαία τους και ακολούθησε διαδήλωση που συνάντησε θερμή αποδοχή από την πλειοψηφία των χιλιάδων γονιών που είχαν έρθει για την παρέλαση και χειροκρότησαν θερμά την κίνηση αυτή.

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Ανάλογη συγκέντρωση και πορεία έγινε και στη Νέα Σμύρνη.

Περιστέρι

Γέμισε πλήθος κόσμου κάθε ηλικίας ο χώρος μπροστά από το μουσείο της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι, την Κυριακή το πρωί. Στην εκδήλωση που έγινε μίλησε ο Θοδωρής Αυγέρος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, κι αμέσως μετά, το πανό της Λαϊκής Επιτροπής, με σύνθημα «Λαϊκό μπλόκο στα μέτρα το σύγχρονο όχι του λαού», μπήκε μπροστά και όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση πορεύτηκαν συγκροτημένα και παρατάχθηκαν στο χώρο της παρέλασης. Με τη λήξη της έκαναν τη δική τους πορεία με συνθήματα όπως «Τότε ναζί τώρα "Χρυσή Αυγή", μια ζωή δοσίλογοι, προδότες και σκυφτοί» καλώντας το λαό σε αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Ανάλογες παρεμβάσεις στις παρελάσεις έγιναν σε δεκάδες δήμους της Αττικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ