Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ
Μαζικές διαδηλώσεις τιμής της 28ης Οκτωβρίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το σύγχρονο ΟΧΙ του λαού στα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ, που σαν οδοστρωτήρας ισοπεδώνουν δικαιώματα και κατακτήσεις, ακούστηκε δυνατά την Κυριακή 28 Οκτώβρη σε όλη τη χώρα με εκδηλώσεις και πολύμορφες παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ, Λαϊκών Επιτροπών και παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στη Θεσσαλονίκη, εκατοντάδες εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές προκάλεσαν ισχυρή ρωγμή στην εικόνα της στρατοκρατούμενης και αστυνομοκρατούμενης πόλης που θέλησε να επιβάλει η κυβέρνηση, κρατώντας το λαό αιχμάλωτο, πίσω από τα κιγκλιδώματα, σε κάθε δημόσια εκδήλωση του εορταστικού τριημέρου, με αποκορύφωμα τη στρατιωτική παρέλαση.

Συγκροτημένα, με τα πανό και τις σημαίες του ΠΑΜΕ, με τα πλακάτ, διαδήλωναν ΟΧΙ στα μνημόνια και την εξαθλίωση, ΟΧΙ στην ΕΕ και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καλούσαν το λαό να διαλέξει το δρόμο της αντίστασης και του αγώνα βροντοφωνάζοντας: «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ο δρόμος των λαών».

Σ' όλη τη διάρκεια της παρέλασης, οι εργαζόμενοι που διαδήλωναν με το ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές, με την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με τα συνθήματά τους σάλπιζαν προσκλητήριο αντίστασης: «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «πατριωτισμός το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού». Καταδίκαζαν την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διαδηλώνοντας «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά», «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών».

ΑΘΗΝΑ, διακρίνεται η συγκέντρωση στην Κοραή την ώρα που περνάει η μαθητική παρέλαση
ΑΘΗΝΑ, διακρίνεται η συγκέντρωση στην Κοραή την ώρα που περνάει η μαθητική παρέλαση
Στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης, παρεμβάσεις έγιναν από τις Λαϊκές Επιτροπές σε Καλαμαριά, Εύοσμο, Αμπελόκηπους, Μενεμένη, Κορδελιό, Λαγκαδά και στο Δήμο Νεάπολης Συκεών.

Μαζική εκδήλωση στην Αθήνα

Την Κυριακή, λίγο πριν ξεκινήσει η μαθητική παρέλαση στο κέντρο της Αθήνας άρχισε η εκδήλωση των Λαϊκών Επιτροπών του δήμου της Αθήνας, της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, στην πλατεία Κοραή. Η εκδήλωση έγινε στο συγκεκριμένο χώρο, γιατί εκεί ήταν το κτίριο όπου στεγάζονταν κρατητήρια της Γκεστάπο και βασανίστηκαν πολλοί αγωνιστές.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πικέτες που έγραφαν: «Οχι στο ρατσισμό, όχι στο φασισμό», «Οχι στη δικτατορία των μονοπωλίων», «Οχι στην ΕΕ, όχι στο ΝΑΤΟ», «Χτες γερμανοτσολιάδες, σήμερα χρυσαυγίτες» κ.ά. Από τα μεγάφωνα ακούστηκαν αντάρτικα και τραγούδια του αγώνα.

Στην εκδήλωση διαβάστηκε ένα ιστορικό από τον Γρηγόρη Δελημάρη από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, για τον αγώνα του λαού και των κομμουνιστών, δόθηκαν απαντήσεις στη διαστρέβλωση της Ιστορίας κ.ά. Μετά την ομιλία, οι διαδηλωτές κατέθεσαν λουλούδια μπροστά στο κτίριο, «κράτησαν» ενός λεπτού σιγή και τραγούδησαν όλοι μαζί «Επέσατε θύματα αδέρφια εσείς...». Οσοι βρέθηκαν στη συγκέντρωση, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα μπουντρούμια όπου βασανίστηκαν πολλοί αγωνιστές.

ΑΘΗΝΑ, από την πορεία προς την Ομόνοια
ΑΘΗΝΑ, από την πορεία προς την Ομόνοια
Οταν πέρασαν μπροστά απ' την πλατεία Κοραή οι μαθητές, τότε οι διαδηλωτές χειροκρότησαν και φώναξαν συνθήματα, όπως «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Το φασισμό τον τσάκισε ο κόκκινος στρατός, ανίκητος δεν είναι ο καπιταλισμός» κ.ά. Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία μέχρι την Ομόνοια, φωνάζοντας συνθήματα.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, η Λ. Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ο Γρηγόρης Φώτου, γενικός γραμματέας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ