Στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης σπουδάζουν περισσότεροι από 4.000 φοιτητές και οι Εστίες διαθέτουν μόλις 474 δωμάτια. Οι αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος (το Μάη) από τους φοιτητές παλαιότερων ετών είναι πολλαπλάσιες. Ετσι η διεύθυνση φοιτητικής μέριμνας αποφάσισε να αφήσει απ' έξω τους φοιτητές που βρίσκονται στο 7ο έτος και πάνω των σπουδών τους. Στην πλειοψηφία τους, πρόκειται για παιδιά φτωχών εργατικών λαϊκών οικογενειών που αναγκάζονται ταυτόχρονα με τις σπουδές τους να εργάζονται ή δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν για φροντιστήρια (που θεωρούνται απαραίτητα σε σχολές όπως η Πολυτεχνική), ώστε να τελειώσουν πιο γρήγορα τις σπουδές τους.
Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ξάνθης του ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να παλέψουν για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση. Να μη μείνει κανένας φοιτητής χωρίς δωμάτιο στην εστία. Να παλέψουν και να διεκδικήσουν άμεση ανέγερση νέων εστιών.
Συγκεκριμένα αναφέρει: «Χώροι υπάρχουν, εργατικό δυναμικό υπάρχει. Στο νομό Ξάνθης η ανεργία στους οικοδόμους αγγίζει το 90%». Προτείνει την αξιοποίηση του χώρου της Γρίμπα (παλιές εστίες που νοικιάζονταν από ιδιώτη και εγκαταλείφθηκαν προ 6ετίας) και των κτιρίων του ΙΔΒΕ που ακόμη δεν έχουν αποπερατωθεί. Επίσης, καλεί τους φοιτητές να απαιτήσουν μηνιαίο επίδομα ενοικίου και σίτισης, σε όλους τους φοιτητές που είναι από άλλες πόλεις και άμεση, επαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία των ΑΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιστροφή των αποθεματικών των ιδρυμάτων που «κουρεύτηκαν». Το ΜΑΣ καλεί τους φοιτητές να κλιμακώσουν τον αγώνα τους με μαζική συμμετοχή στη γενική απεργία στις 26 Σεπτέμβρη και στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.