Τρίτη 17 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμάκωση μαχών και διπλωματικών διαξιφισμών

Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Αϊζενχάουερ», που πέρασε από την Ελλάδα, κατευθύνεται προς τον Περσικό Κόλπο
Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «Αϊζενχάουερ», που πέρασε από την Ελλάδα, κατευθύνεται προς τον Περσικό Κόλπο
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ανεβαίνει περαιτέρω το θερμόμετρο στη Συρία, όπου συγκρούσεις φέρονται να διεξάγονται πλέον και εντός του αστικού ιστού της Δαμασκού, ενώ δεκάδες στρατιωτικά πλοία (των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας) συνωστίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο και «πόλεμος δηλώσεων» έχει ξεσπάσει και στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στο επίκεντρο των νέων ενδο-ιμπεριαλιστικών διαξιφισμών είναι το νέο σχέδιο απόφασης που έχουν καταθέσει ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία και προβλέπει λήψη «μη στρατιωτικών κυρώσεων» υπό το άρθρο 7 του καταστατικού του ΟΗΕ (δηλαδή χωρίς νέα συνεδρίαση, αλλά με αυτόματη ενεργοποίηση) σε περίπτωση που εντός δέκα ημερών η ηγεσία Ασαντ δεν εφαρμόσει πλήρως όλες τις προηγούμενες αποφάσεις και την κατάπαυση πυρός που εμπεριέχεται στο σχέδιο Ανάν. Χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε σκληρές δηλώσεις, κατηγορώντας τη Δύση, όπως είπε, ότι «απειλεί να αποσύρει άμεσα τους παρατηρητές από τη Συρία, αν η Ρωσία εμποδίσει την υιοθέτηση του συγκεκριμένου σχεδίου απόφασης».

Μιλώντας για «στοιχεία ωμού εκβιασμού», ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε την πάγια θέση της Μόσχας ότι δε στηρίζει τον Ασαντ, αλλά απλώς «θεωρεί ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις εκατέρωθεν και να υπάρξει ανάληψη ευθυνών και από τις δύο πλευρές».

Ο Λαβρόφ χτες υποδέχτηκε στη ρωσική πρωτεύουσα τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν, ο οποίος από τη μία έχει εκφράσει ανοιχτά τη συμφωνία του με τη ρωσική θέση ότι θα πρέπει να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις όλες οι δυνάμεις που ασκούν επιρροή στη Συρία, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, από την άλλη ζητά συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να εφαρμοστεί το σχέδιό του για αποκλιμάκωση και πολιτική μετάβαση. Ο Ανάν, σήμερα, θα συναντηθεί και με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν. Την ίδια ώρα, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, που βρίσκεται στο Πεκίνο για να συμμετάσχει σε αφρικανο-ασιατική σύνοδο, δήλωνε ότι θα ζητήσει από την κινεζική ηγεσία, που έχει συνταχθεί με τη ρωσική θέση, να «συνεισφέρει ενεργητικότερα στην αποκλιμάκωση στη Συρία».

Σκληρές μάχες

Σε συνοικίες, στα νότια της Δαμασκού, έχουν φτάσει πλέον οι συγκρούσεις. Πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι μάχες σημειώνονται, τα τελευταία δύο 24ωρα, στις συνοικίες Τζαμπάρ, Κφαρ Σούσα, Ταντχαμόν και Μιντάν, με τις δύο τελευταίες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», να μη βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων. Επισήμως, η ηγεσία Ασαντ δεν έχει σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες, όμως η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «αλ Ουατάν» επιβεβαιώνει τις συγκρούσεις στα συγκεκριμένα σημεία, εκτιμώντας ότι «οι τρομοκράτες κάνουν προσπάθεια να μεταφέρουν το χάος στη Δαμασκό» και καταλήγοντας απευθυνόμενη προς τους ενόπλους: «Δεν πρόκειται ποτέ να πάρετε τη Δαμασκό».

Στο μεταξύ, σοβαρές αμφιβολίες για την αξιοπιστία των διαφόρων πληροφοριών που διοχετεύουν αντιπολιτευόμενες πηγές γεννώνται μετά την πρώτη επίσκεψη των παρατηρητών του ΟΗΕ στο χωριό Τρέμσεχ, έξω από τη Χάμα, όπου την Παρασκευή η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει πρωτοφανή σφαγή αμάχων, μιλώντας για περισσότερους από 220 νεκρούς. Οι παρατηρητές ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των νεκρών, ούτε το ότι επρόκειτο για αμάχους. Αντίθετα, επιβεβαίωσαν, ως ένα βαθμό, την εκδοχή της συριακής ηγεσίας, λέγοντας ότι ήταν εμφανές ότι επλήγησαν πολύ συγκεκριμένοι στόχοι, που μετά από έρευνα προέκυψε ότι επρόκειτο για κρησφύγετα ή σπίτια ενόπλων της αντιπολίτευσης. Επιβεβαίωσαν, επίσης, ότι χρησιμοποιήθηκαν βαρέα όπλα, αλλά μόνο κατά αυτών των στόχων.

Πολεμική εγρήγορση

Στο μεταξύ, χτες, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Τζορτζ Λιτλ, ανακοίνωσε ότι το αεροπλανοφόρο «USS John Stennis» θα επιστρέψει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, τέσσερις μήνες νωρίτερα, αποπλέοντας από την Καλιφόρνια όπου επέστρεψε το Μάρτη, μέσα στον Αύγουστο. Ο Λιτλ υποστήριξε ότι το «USS John Stennis» θα αντικαταστήσει το «USS Enterprise» και θα συνοδεύει το «USS Abraham Lincoln» που παραμένει στην περιοχή και θα αντικατασταθεί, προσεχώς, από το «USS Dwight Eisenhower» που για τρεις μέρες ήταν κοντά στο λιμάνι της Ρόδου.

Ο Λιτλ υποστήριξε ότι τα αεροπλανοφόρα θα περιπολούν στην ευρύτερη περιοχή από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό Κόλπο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε αντιπροσωπεία διαπραγμάτευσης κατέληξε η συριακή αντιπολίτευση(2015-12-11 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διαβουλεύσεις, με φόντο μάχες και πρόσφυγες(2015-10-27 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι μάχες στη Δαμασκό(2012-07-18 00:00:00.0)
Μπαράζ επαφών και ένταση του ενδοϊμπεριαλιστικού «παζαριού»(2012-06-06 00:00:00.0)
Νέες ιμπεριαλιστικές πιέσεις(2012-04-21 00:00:00.0)
Σε λεπτές ισορροπίες ο Αραβικός Σύνδεσμος(2012-01-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ