Τρίτη 17 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Θεωρεί ενθαρρυντικό το τσάκισμα των μισθών

Απόδειξη ότι η ανάκαμψη της οικονομίας που επιδιώκουν κυβέρνηση και ΕΕ περνά μέσα από τη συντριβή των εργατικών κατακτήσεων και των αναγκών είναι οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας - την περασμένη Κυριακή - ο οποίος χαρακτήρισε «εξέλιξη ιδιαίτερα ενθαρρυντική» την υπογραφή των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε Τουρισμό και Ιδιωτικά Νοσηλευτικά Ιδρύματα. Συμβάσεων - θυμίζουμε - που τσακίζουν μισθούς μα και άλλα δικαιώματα, όπως επιδόματα κλπ.

Επιβεβαιώνοντας πόσο πολύτιμες είναι οι υπηρεσίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, αλλά και πόσο χρήσιμο εργαλείο είναι ο «κοινωνικός διάλογος» για την υποταγή των εργαζομένων, ο Ι. Βρούτσης σημείωσε πως «η συμφωνία των εργαζομένων και των εργοδοτών για την σύναψη των δύο πρώτων κλαδικών συμβάσεων ήταν μια εξέλιξη ιδιαίτερα ενθαρρυντική και την χαιρετίζουμε». Εκτίμησε ότι με τις κλαδικές συμφωνίες «ικανοποιούνται και τα δύο μέρη και διασφαλίζεται η εργασιακή ειρήνη», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «το υπουργείο Εργασίας έθεσε από την πρώτη στιγμή ως προτεραιότητες στην αγορά εργασίας τον Κοινωνικό Διάλογο» καθώς αυτός μπορεί «να ανοίξει το δρόμο για να κερδηθεί το στοίχημα της Ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας, της Ανάπτυξης και της Δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

Θυμίζουμε πως ορισμένες μόνο από τις συνέπειες της ΣΣΕ που υπέγραψαν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και «ανένταχτοι» ως ηγεσία της ΟΣΝΙΕ είναι μειώσεις μισθών τουλάχιστον 15%, αλλά και κατάργηση επιδομάτων όπως γάμου, νοσοκομειακό, χειρουργείου, χημειοθεραπείας κλπ. Ακόμα, ενδεικτικό της επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας που οδηγεί στη μεγαλύτερη έκθεση των εργαζομένων σε βλαπτικούς παράγοντες είναι η αύξηση των ωρών εργασίας εργαζομένων σε μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια (που σημαίνει επικίνδυνο αντικείμενο εργασίας) στις 8 ώρες, από 6 ώρες το χειμώνα και 5,5 το καλοκαίρι. Αντίστοιχα, η ΣΣΕ που υπέγραψαν ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού προβλέπει μειώσεις μισθών κατά 15%.

ΠΑΜΕ: Οργάνωση στα σωματεία!

Σε σχόλιό του για το «χαιρετισμό» του υπουργού Εργασίας στην υπογραφή κλαδικών συμβάσεων, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο υπογραμμίζει:

«Ας προβληματιστούν οι εργαζόμενοι: Οταν ο υπουργός Εργασίας της τρικομματικής κυβέρνησης εκθειάζει την υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων στα νοσηλευτικά ιδρύματα και τον επισιτισμό - τουρισμό που μειώνουν μισθούς και μεροκάματα και ισοπεδώνουν εργατικά δικαιώματα.

Οταν το υπαλληλικό προσωπικό των επιχειρηματικών ομίλων πανηγυρίζει για την παράδοση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης στην κερδοφορία τους.

Οταν τα κόμματα της συγκυβέρνησης προεκλογικά τους έταζαν όχι άλλες μειώσεις μισθών και μεροκάματων και τώρα αποδείχτηκε άνθρακες ο θησαυρός.

Οταν οι εργοδότες, τα κόμματα της πλουτοκρατίας και οι δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ όλοι μαζί με μια φωνή χτυπούν την εργατική τάξη και τα συμφέροντά της.

Οταν όλοι μαζί θέλουν να υπάρχει σιγήν ιχθύος στους χώρους δουλειάς και τα μονοπώλια χωρίς καμιά αντίσταση να κάνουν το έργο τους που είναι η ληστεία του ιδρώτα της εργατικής τάξης.

Οταν αποδίδουν στους αγώνες των εργαζομένων το κλείσιμο επιχειρήσεων που είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

Οταν προσπαθούν να πείσουν ότι η αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων θα κρατήσει ανοιχτές τις επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της Αυτόνομης Παρέμβασης που πρόσφατα στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ ομονοούσαν όλοι μαζί στην υπογραφή συμβάσεων με μειώσεις μισθών στο όνομα της πραγματικότητας και του ρεαλισμού.

Το ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα και την εργατική τάξη να μην επιτρέψουν να εφαρμοστούν στους χώρους δουλειάς αυτές οι επαίσχυντες συμφωνίες. Να μην αποδεχτούν τη λογική να μάθουμε να ζούμε με όλο και λιγότερα. Να οργανωθούν στα σωματεία τους. Με την πάλη τους, με ενότητα και αλληλεγγύη να ανατρέψουν το ξεπούλημα και την παράδοση των συλλογικών συμβάσεων στις μυλόπετρες της ανταγωνιστικότητας και της λογικής να πληρώσουν την κρίση. Να πετάξουν από το σβέρκο τους τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ