Τρίτη 17 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ»
Νέες περικοπές σε ζωτικά επιδόματα και υπηρεσίες

Στο στόχαστρο και μισθοί, συντάξεις, κρατικές δαπάνες για Υγεία, Παιδεία κ.ά.

Σφαγείο σε προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα, μισθούς και συντάξεις, «δαπάνες» του κρατικού προϋπολογισμού που αφορούν στην Υγεία (νοσήλια, φάρμακα), Παιδεία κ.ά, μαζικά λουκέτα και σαρωτικές αναδιαρθρώσεις στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, συγκαταλέγονται στα νέα πακέτα με τα μέτρα ύψους πάνω από 11,5 δισ. ευρώ για τη εφαρμογή του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2013-2014.

Για τη διαμόρφωση του αντιλαϊκού προγράμματος, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είχε χτες διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς, τα υπουργεία των οποίων εμπλέκονται στην καρατόμηση και διάλυση των δαπανών που έχουν να κάνουν με τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Τα βασικά μεγέθη για την επίτευξη της βίαιης εσωτερικής υποτίμησης, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Το υπουργείο Εργασίας «συνεισφέρει» με 4 δισ. ευρώ. Στα 2 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η διάλυση των κάθε είδους κοινωνικών επιδομάτων, στο 1 δισ. ευρώ οι εξοικονομήσεις από το πλαφόν στις συντάξεις και ακόμη 1 δισ. ευρώ από περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ, επικουρικές συντάξεις και παραπέρα μείωση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Προχωρούν με τη διάλυση και κατάργηση κάθε είδους κοινωνικών επιδομάτων αρμοδιότητας υπουργείων Υγείας, Εργασίας κ.ά., όπως ανεργίας, ΕΚΑΣ, πολυτεκνικά, προνοιακά, φοιτητικά κ.ά., με τον αποκλεισμό από αυτά εκατομμυρίων λαϊκών νοικοκυριών, μέσα από την εφαρμογή εξευτελιστικών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Καθιερώνονται νέα κατά πολύ χαμηλότερα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Για παράδειγμα, για τη χορήγηση πολυτεκνικού επιδόματος, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κατεβαίνει στα 40.000 ευρώ (από 55.000 ευρώ σήμερα). Προκρίνεται και η «λύση» χορήγησης ενός και μοναδικού επιδόματος και μόνο για το φτωχότερο κομμάτι του πληθυσμού.
  • Στα 2 δισ. ευρώ φτάνουν οι «εξοικονομήσεις» από τα λουκέτα και τις απομακρύνσεις εργαζομένων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
  • Στο 1,1 δισ. ευρώ προβλέπονται οι περικοπές σε λειτουργικές και άλλες δαπάνες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και 1,2 δισ. στην κεντρική διοίκηση.
  • Σημαντικά οικονομικά «οφέλη» βλέπουν από την επέκταση της χρήσης των γενόσημων φαρμάκων κ.ά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες:

  • Το υπουργείο Παιδείας προχωρά με «υποβολή προτάσεων» για συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με άλλες αναδιαρθρώσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «συνεισφέρει» με 2,1 δισ. ευρώ, με κεντρικούς άξονες τη «μείωση των διοικητικών δομών», τμημάτων και φορέων, ταυτόχρονα με την εφαρμογή του κανόνα για μια πρόσληψη σε κάθε 10 «αποχωρήσεις». Παράλληλα με τις απομακρύνσεις προκρίνουν και τις υποχρεωτικές μετατάξεις για τους «πλεονάζοντες» εργαζόμενους.
  • Στα μέτρα που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών είναι και η διόγκωση του παραβόλου που πληρώνουν οι οικονομικοί και άλλοι μετανάστες για την έκδοση άδειας παραμονής!

Πέρα και πάνω από τα προηγούμενα, δρομολογούν και πρόσθετα μέτρα για τις εμφανιζόμενες «αστοχίες» τους στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό. Η όποια συζήτηση για «επιμήκυνση» του προγράμματος «δημοσιονομικής προσαρμογής» προϋποθέτει την εφαρμογή και των πρόσθετων μέτρων για το 2012. Αυτό ήταν και το μήνυμα που έδωσε χτες στον Γ. Στουρνάρα, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Το «παρών» στις εκτεταμένες αναδιαρθρώσεις που ετοιμάζονται στο ντόπιο τραπεζικό σύστημα έδωσε χτες το γαλλικό μονοπώλιο Credit Agricole, ιδιοκτήτης της Εμπορικής Τράπεζας, ο επικεφαλής της οποίας συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Οικονομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ