Τρίτη 17 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Πετρελαιαγωγός παρακάμπτει τα στενά του Ορμούζ

AΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τον πολυσυζητημένο πετρελαιαγωγό που συνδέει πετρελαϊκά κοιτάσματα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με τερματικούς σταθμούς μεταφόρτωσης πετρελαίου στο Ομάν, παρακάμπτοντας το πέρασμα των στενών του Ορμούζ, εγκαινίασαν την Κυριακή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οπως μεταδίδει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAM των εμιράτων, ήδη διά μέσου του αγωγού μεταφέρθηκαν 500.000 βαρέλια πετρέλαιο από τις πετρελαιοπηγές της Χαμπεχάν του Αμπού Ντάμπι στον τερματικό σταθμό Φουτζαϊράχ, στο Ομάν, τα οποία, ήδη, ταξιδεύουν για το Πακιστάν.

Οι αρχές υποστήριξαν ότι εντός του Αυγούστου ο αγωγός θα λειτουργεί στην πλήρη δυναμικότητά του και άφησαν να εννοηθεί ότι σταδιακά θα μεταφέρει πετρέλαιο και από άλλες αραβικές χώρες προς το Ομάν, παρακάμπτοντας τα στενά που το Ιράν έχει απειλήσει ότι θα κλείσει σε περίπτωση κρίσης. Αν και η κατασκευή του αγωγού είχε προαναγγελθεί εδώ και τουλάχιστον πέντε χρόνια, έντονη είναι η αίσθηση ότι η έναρξη λειτουργίας του και η επιτάχυνση της ολοκλήρωσής του συνδέεται με την κλιμακούμενη ένταση στην ευρύτερη περιοχή, με επίκεντρο τόσο τις εξελίξεις στη Συρία όσο και τις πιέσεις προς το Ιράν με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα, καθώς κλιμακώνονται οι ενδο-ιμπεριαλιστικοί διαγκωνισμοί για τον έλεγχο της πολύτιμης γεωστρατηγικά και ενεργειακά περιοχής.

Ανώτατος αξιωματικός των «Φρουρών της Επανάστασης» επαναλάμβανε ότι το Ιράν μπορεί να κλείσει τα στενά του Ορμούζ και να μην περνά ούτε σταγόνα πετρέλαιο (από εκεί περνά το 40% της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής). Επίσης, ο Ιρανός Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ φέρεται να χαρακτήρισε «μέρος ενός υπόγειου πολέμου κατά του Ιράν από τη Δύση» την παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει το νότιο Ιράν τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για αποτέλεσμα «τεχνολογικής παρέμβασης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ