Τετάρτη 18 Ιούλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζονται οι μάχες στη Δαμασκό

Σήμερα η νέα κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Οι συγκρούσεις στη Δαμασκό και άλλες πόλεις φαίνεται να κλιμακώνονται
Οι συγκρούσεις στη Δαμασκό και άλλες πόλεις φαίνεται να κλιμακώνονται
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα, χτες, μάχες σημειώνονται στη συριακή πρωτεύουσα, ενώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας επανέρχεται, σήμερα, η σκληρή ενδο-ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση καθώς αναμένεται η συνεδρίαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τους παρατηρητές του ΟΗΕ. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία επιμένουν σε σχέδιο απόφασης, που απειλεί τη συριακή ηγεσία με αυτόματες «μη στρατιωτικές» κυρώσεις υπό το καθεστώς του άρθρου 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ σε περίπτωση που εντός δέκα ημερών δεν έχει πλήρως συμμορφωθεί με την κατάπαυση πυρός. Από την άλλη, η Ρωσία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αποσύρει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, το δικό της σχέδιο απόφασης ή πολύ περισσότερο να στηρίξει το άλλο, επιμένοντας στην παράταση της αποστολής των παρατηρητών στη Συρία και στη συνέχιση των προσπαθειών για έναρξη διαλόγου.

Αυτό προκύπτει, τουλάχιστον, από τις συναντήσεις που είχε, χτες, στη Μόσχα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία. Ο Κόφι Ανάν είχε μακροσκελή συνάντηση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών. Πούτιν και Λαβρόφ επανέλαβαν ότι στηρίζουν πλήρως το σχέδιο αποκλιμάκωσης του Ανάν και τα βήματά του - κατάπαυση πυρός, έναρξη πολιτικού διαλόγου, κυβέρνηση εθνικής ενότητας, πολιτική μετάβαση - με το δεύτερο να εκτιμά ότι υπάρχει περιθώριο συναίνεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τη ρωσική θέση φαίνεται να συμμερίζεται και το Πεκίνο, όπου η κυβερνητική εφημερίδα «Λαϊκή Ημερησία» τόνιζε ότι «τους ηγέτες τους αλλάζουν οι λαοί» και ότι στόχος είναι η αποκλιμάκωση. Ο Ανάν αλλά και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, από το Πεκίνο απηύθυναν νέες εκκλήσεις για «αποφασιστική και ενωτική δράση που δίνει τέλος στους σκοτωμούς άμεσα».

Μάχες στη Δαμασκό

Πυρά σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας μεταδίδουν ότι ακούνε όλοι οι ξένοι ανταποκριτές. Εκπρόσωπος του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» υποστήριξε ότι με συμμετοχή μαχητών από όλη τη χώρα άρχισε η «επιχείρηση Ηφαίστειο για τη Δαμασκό», όπως επίσης και ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 70 στρατιώτες. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει, επίσης, ότι καταρρίφθηκε ελικόπτερο στη ανατολική συνοικία Καμπούς. Εκκληση προς όλους τους Σύρους να συμμετάσχουν στη «σημαντικότερη μάχη μέχρι σήμερα» απηύθυναν ανοιχτά οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι».

Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, από την άλλη, δήλωνε ότι «ορισμένα ένοπλα στοιχεία παρεισέφρησαν στη Δαμασκό, αλλά αντιμετωπίζονται και απωθούνται». Ο ισραηλινός στρατός, επίσης, ανέφερε ότι μονάδες του συριακού στρατού μετακινήθηκαν από τα υψώματα Γκολάν προς τη Δαμασκό.

Η ιρακινή ηγεσία, μιλώντας για εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση, κάλεσε όλους τους Ιρακινούς να εγκαταλείψουν τη Συρία άμεσα. Την ίδια ώρα, η Τουρκία ανέφερε ότι το τελευταίο 24ωρο πέρασαν τα σύνορα 1.280 πρόσφυγες, μεταξύ αυτών στρατιώτες και ένας ακόμη στρατηγός.

Παρεμβάσεις από τους αποσκιρτήσαντες

Πιθανό χαρακτήρισε το ενδεχόμενο η ηγεσία Ασαντ να χρησιμοποιήσει το χημικό του οπλοστάσιο ο πρώην Σύρος πρέσβης στο Ιράκ, Ναουάφ αλ Φάρες, πρώην σημαίνον στέλεχος του κρατικού μηχανισμού με στενές σχέσεις με τις μυστικές υπηρεσίες. Τη σιωπή του φέρεται να έσπασε για πρώτη φορά και ο πλέον σημαντικός «φυγάς» της Δαμασκού, ο στρατηγός Μανάφ Τλας, διοικητής μεραρχίας στην Προεδρική Φρουρά και παιδικός φίλος του Ασαντ. Ο Τλας, με γραπτή δήλωση που φέρεται να έκανε στο Γαλλικό Πρακτορείο, τονίζει ότι «επιθυμεί να δει μια εποικοδομητική φάση μετάβασης που θα διασφαλίζει την ενότητα, τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Συρίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις νόμιμες προσδοκίες του συριακού λαού», ενώ εκφράζει «οργή και πόνο που βλέπει το στρατό να δίνει μάχη ενάντια στις αρχές του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ