Πέμπτη 12 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «ΦΩΚΑΣ»
Η κινητοποίηση των εργαζομένων ανησυχεί την εργοδοσία

Η συμπαράταξη των εργαζομένων με τα ταξικά συνδικάτα του κλάδου θορύβησε την εργοδοσία που δε θέλει να μαθευτούν τα αντεργατικά της σχέδια

Νέα δυναμική κινητοποίηση, με στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο πολυκατάστημα «ΦΩΚΑΣ» στην Αθήνα, με οργανωτή του αγώνα τους το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στο πλευρό τους έξω από τις εισόδους των πολυκαταστημάτων βρέθηκαν πλήθος εργαζομένων του κλάδου και συνδικαλιστές από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, την Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «ΛΙΝΤΛ» και αλλού.

Οι εργαζόμενες παρέμειναν μπροστά στις πόρτες του καταστήματος φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα, ενώ ενημέρωναν πελάτες και περαστικούς για την επίθεση της εργοδοσίας σε βάρος τους με την επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, μείωση μισθών και ωρών, τα απλήρωτα δεδουλευμένα. Η αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων στην πρώτη κινητοποίηση θορύβησε ιδιαίτερα την εργοδοσία που άρχισε να κάνει λόγο για «καθοδηγούμενες» κινητοποιήσεις, ότι οι εργαζόμενες δεν έπρεπε να μιλήσουν στον «Ριζοσπάστη», ότι «εδώ είμαστε μια οικογένεια και δεν πρέπει να λέμε τα μυστικά μας» κλπ.

«Δείχνει πανικό από την πλευρά της εργοδοσίας μπροστά στην ενότητά σας το ιδεολόγημα ότι η συμμετοχή σας στη στάση εργασίας ήταν "καθοδηγούμενη". Αυτός που μας "καθοδηγεί" και μας βγάζει στον αγώνα είναι το αυτονόητο, δηλαδή να είμαστε εργαζόμενοι με δικαιώματα και με μισθό που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων.

Τονίζει επίσης ότι «δείχνει πανικό από την πλευρά της εργοδοσίας μπροστά στην ενότητά σας το προπαγανδιστικό κόλπο ότι ενώ συμμετείχατε στη στάση εργασίας, εκείνες τις συγκεκριμένες ώρες η εταιρεία δήθεν είχε "εξαιρετικές εισπράξεις". Αν είναι έτσι, τότε γιατί η εργοδοσία δεν σας πλήρωσε όλα τα δεδουλευμένα που σας χρωστάει από αυτές τις εξαιρετικές εισπράξεις».

Και καταλήγει: «Συνεχίζουμε τον αγώνα ενωμένοι σαν μια γροθιά. Τα ψέματα, οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία της εργοδοσίας θα βρίσκουν τοίχο όσο εσείς αποφασισμένοι και ενωμένοι, με τη δράση σας, θα βάζετε φρένο στις επιδιώξεις της εργοδοσίας».

«Από την αλληλεγγύη παίρνουμε δύναμη»

Οι εργαζόμενες στο «ΦΩΚΑ» σε πρόσφατη γενική τους συνέλευση, σε ένδειξη αλληλεγγύης και στήριξης στον αγώνα των χαλυβουργών, συγκέντρωσαν από το υστέρημά τους το συμβολικό ποσό των 50 ευρώ. «Δώσαμε από 50 λεπτά, ένα ευρώ, ό,τι είχαμε εκείνη τη στιγμή και μπορούσαμε. Προσπαθήσαμε και εμείς να στηρίξουμε τον αγώνα τους», λέει μια εργαζόμενη έξω από το κατάστημα. «Πρέπει να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον από όποιο κλάδο και αν είμαστε. Σήμερα χρειάζομαι εγώ, αύριο ο άλλος», παρεμβαίνει μια άλλη εργαζόμενη.

Μια τρίτη εργαζόμενη υπογραμμίζει ότι «η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική. Από την αλληλεγγύη παίρνουμε δύναμη ο ένας από τον άλλον. Δεν αισθάνεσαι μόνος σου. Οταν αισθάνεσαι μόνος σου, σε κυριεύει ο φόβος. Φοβάσαι να αντιδράσεις, φοβάσαι τα πάντα, δεν μιλάς. Ζεις στην ανέχεια και αυτό εκμεταλλεύονται...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η αλληλεγγύη μάς δίνει δύναμη και αντοχή!»(2020-06-16 00:00:00.0)
Σήμερα η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων(2013-05-11 00:00:00.0)
Ξεχωριστό το στιγμιότυπο στα «Νότος»(2012-10-19 00:00:00.0)
Σε ετοιμότητα για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων(2011-11-26 00:00:00.0)
Συνεχίζουν αποφασισμένοι την απεργία διαρκείας(2011-11-08 00:00:00.0)
Πολύτιμη η εμπειρία του αγώνα(2005-12-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ