Πέμπτη 12 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Πρωτοστατούν σε νέες παραγγελίες πλοίων

Πάνω από 1,6 δισ. δολάρια το α' τρίμηνο του 2012 με 7,4% στο σύνολο των παγκόσμιων παραγγελιών

Νέες παραγγελίες πλοίων, αξίας 1,6 δισ. δολαρίων, έκαναν το α' τρίμηνο του 2012 οι ντόπιοι εφοπλιστές, σε «ανταγωνιστικά», φτηνού εργατικού κόστους, ναυπηγεία του εξωτερικού, κυρίως στην ασιατική αγορά.

Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη για το μελλοντικό ύψος της κερδοφορίας τους, για τις αστρονομικές αποδόσεις των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων και κερδών που «επενδύουν» στην ποντοπόρο ναυτιλία για τη διακίνηση εμπορευμάτων ξηρού φορτίου, πετρελαίου, υγροποιημένου αερίου. Σύμφωνα με τη λίστα που καταρτίζει η εταιρεία «Golden Destiny», οι νέες παραγγελίες των Ελλήνων εφοπλιστών φτάνουν στο 7,4% των παγκόσμιων παραγγελιών που υπογράφτηκαν στο διάστημα Γενάρη - Απρίλη του 2012. Απόλυτα χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι παραγγελίες των Κινέζων διαμορφώνονται αρκετά χαμηλότερα, καταλαμβάνοντας το 5,3% στο σύνολο των νέων επενδύσεων.

Οι μπίζνες των ντόπιων εφοπλιστών με τα ναυπηγικά μονοπώλια του εξωτερικού είναι αποτέλεσμα των εκτεταμένων αναδιαρθρώσεων, του καπιταλιστικού καταμερισμού για τον έλεγχο αγορών και δραστηριοτήτων, της πολιτικής που διέλυσε τα ντόπια ναυπηγεία στέλνοντας μαζικά στην ανεργία και τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Οι ντόπιοι εφοπλιστές παράγγειλαν την κατασκευή 21 πλοίων αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων, ενώ το ίδιο διάστημα - α' τρίμηνο 2012 - αγόρασαν και 32 μεταχειρισμένα πλοία αξίας 600 εκατ. δολαρίων. Το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταρτίζει η «loyds List», ελέγχει το ένα πέμπτο του παγκόσμιου στόλου μεταφοράς υγροποιημένου αερίου.

Η διακίνηση των κεφαλαίων αυτών γίνεται μέσα από εξωχώριες (οφσόρ) εταιρείες, οι οποίες απαλλάσσονται από κάθε φόρο, δεν πληρώνουν δεκάρα τσακιστή, είτε εμφανίζουν τα πλοία με ελληνική ή με οποιαδήποτε σημαία ευκαιρίας, «ανταγωνιστικής», τζάμπα εργατικής δύναμης. Η απλήρωτη εργασία των ναυτεργατών μεταφράζεται σε νέες εκροές κεφαλαίων, σε αδήλωτες καταθέσεις σε διάφορες τράπεζες, όπως στην Ελβετία και άλλους φορολογικούς παραδείσους της πλουτοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ