Σάββατο 26 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΚΑΤΣΕΛΗ»
Σε ετοιμότητα για συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων

Στην πύλη, έξω απ' το εργοστάσιο, στην απεργία...
Στην πύλη, έξω απ' το εργοστάσιο, στην απεργία...
Σε αγωνιστική και απεργιακή ετοιμότητα βρίσκονται οι εργάτες της αρτοβιομηχανίας «Κατσέλης», οι οποίοι μετά τις εγγυήσεις της εργοδοσίας ότι μέχρι την Τρίτη θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα σχεδόν τριών μηνών αποφάσισαν να γυρίσουν, με ψηλά το κεφάλι, στη δουλειά, μετά από 9 μέρες απεργίας, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως αν μέχρι την Τρίτη το βράδυ δεν έχουν καταβληθεί οι μισθοί τους, τότε θα προχωρήσουν σε νέα απεργία.

Οι εργάτες του «Κατσέλη», για περισσότερο από μία εβδομάδα, σχεδόν δέκα μέρες, έδωσαν σκληρό ταξικό αγώνα μπροστά απ' την πύλη του εργοστασίου, διεκδικώντας όσα τους ανήκουν. Μ' αυτόν τον τρόπο, σμπαράλιασαν στην πράξη την αδιαλλαξία της εργοδοσίας, η οποία δίχως καμιά εγγύηση ζητούσε απ' τους εργάτες να «σπάσουν» την απεργία τους και να επιστρέψουν στη δουλειά με μόνη μια ...υπόσχεση ότι κάποια στιγμή τις επόμενες μέρες θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

«Δεν έχουμε ούτε λάδι»

Συγκλονιστικά είναι τα όσα μας λένε οι εργαζόμενοι, έξω απ' την πύλη. Ο Γιώργος, λέει στο «Ριζοσπάστη» ότι «το κέρδος απ' όλη αυτήν την κινητοποίηση είναι ότι η εργοδοσία κατάλαβε πως είμαστε ενωμένοι και έτσι δε θα μπορέσει να περάσει άλλα πράγματα που έχει σκοπό, δηλαδή, μείωση μισθών, απολύσεις». Η Κική, συμπληρώνει: «Απεργούμε γιατί θέλουμε τα λεφτά μας, τα λεφτά που μας χρωστάνε. Εχω ένα δάνειο 700 ευρώ το μήνα και παίρνω μόνο 1.000 ευρώ. Τα βγάζω πέρα με πολύ στριμωξίδι».

Απ' την πλευρά της, η Σία λέει: «Αγωνιούμε, θέλουμε να πάρουμε τα λεφτά μας - δεν πάει άλλο. Είμαστε πάρα πολύ αγανακτισμένοι. Εχω δάνεια, χρωστάω παντού, η μητέρα μου είναι κατάκοιτη, με φάρμακα και γιατρούς, και έχω φτάσει κυριολεκτικά στο "αμήν". Εχω δυο παιδιά μεγάλα, η κόρη μου άνεργη και ο γιος μου "κουτσά - στραβά" παλεύει κι αυτός να τα βγάλει πέρα οδηγός σε ταξί. Εχουν έρθει όλα τα χαράτσια, τα βλέπουμε, κι έχουμε γεμίσει ένα ολόκληρο συρτάρι με απλήρωτους λογαριασμούς. Δεν ξέρουμε πώς θα τα φέρουμε πέρα. Εχουμε φτάσει στο σημείο να μην έχουμε ούτε καν λάδι. Ο,τι βρίσκουμε απ' τη γειτονιά, για να περάσουμε τις μέρες».

«Ολοι μαζί ενωμένοι, με ενότητα, μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, μπας και καταφέρουμε να βγούμε απ' την κατάσταση», σημειώνει η Βρισιήδα. «Στα παιδιά μας δεν έχουμε ούτε γάλα να πάρουμε. Τα βγάζουμε πέρα με δανεικά απ' τη μάνα και την πεθερά, ενώ εκεί που δουλεύει η γυναίκα μου αρχίζουν οι απολύσεις και υπάρχει φόβος. Δεν έχουμε λεφτά να βάλουμε ούτε πετρέλαιο στο σπίτι», συμπληρώνει ο Νίκος, που έχει έρθει στην απεργία μαζί με το μωρό του.

Αλληλεγγύη στους απεργούς

Και χτες, στην πύλη του εργοστασίου, μαζί με τους εργάτες εκφράστηκε η πολύμορφη και πολύπλευρη αλληλεγγύη στους απεργούς του «Κατσέλη». Εκτός από την Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το Συνδικάτο της Αττικής, εκεί ήταν και από την Εργοστασιακή Επιτροπή της ΝΟΥΝΟΥ, το Σωματείο της TASTY κλπ. Επίσης, χτες ήταν εκεί από την Εργοστασιακή Επιτροπή της υποδηματοποιίας «ELITE», οι οποίοι επίσης έδωσαν σκληρό αγώνα τα προηγούμενα χρόνια. Στην πύλη ήταν και από τη Λαϊκή Επιτροπή του Μενιδίου καθώς και τη δημοτική παράταξη του ΚΚΕ.

Εκεί, ήταν και οι κομμουνιστές συνάδελφοί τους από τις Κομματικές Οργανώσεις του κλάδου Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών της Οργάνωσης Βιομηχανίας του ΚΚΕ. Με ανακοίνωσή τους, οι ΚΟ του κλάδου, σημειώνουν προς τους εργαζόμενους: «Παραμερίστε τις απειλές και την τρομοκρατία της εργοδοσίας και των εκπροσώπων της. Επιδιώκουν να σας φοβίσουν, να σας λυγίσουν, γι' αυτό συκοφαντούν τον αγώνα σας. Απομονώστε τις φωνές της υποταγής και του συμβιβασμού που σας ζητούν να αποδεχτείτε την ταξική ειρήνη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητάει από τους εργάτες να παραιτηθούν(2013-07-13 00:00:00.0)
Νέα απεργία μέχρι την Τρίτη(2012-08-04 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η απεργία σε ΜΕΚ - ΒΕΚ(2012-03-14 00:00:00.0)
Σταθερό μέλημα ο συντονισμός(2009-12-04 00:00:00.0)
Με απεργία απαντούν στην αδιαλλαξία(2004-07-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ