Σάββατο 26 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Οργανώνονται για ν' αντιμετωπίσουν την εργοδοτική επιθετικότητα

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της Coca Cola στην Πάτρα
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της Coca Cola στην Πάτρα
Οι εργάτες στον κλάδο του γάλακτος, των τροφίμων και των ποτών, συντονίζονται και ετοιμάζονται να οργανώσουν την απάντησή τους ενάντια στο σύνολο της εργοδοτικής επίθεσης η οποία εντείνεται μέρα με τη μέρα.

Στην «Κόκα Κόλα», οι εργάτες προχώρησαν χτες σε 24ωρη απεργία σε όλα τα εργοστάσια του ομίλου (Πάτρα, Αίγιο, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Ηράκλειο). Στην Αθήνα, το επιχειρησιακό σωματείο αποφάσισε 4ωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια (10 π.μ. - 2 μ.μ., 6 - 10 μ.μ. και 2 - 6 π.μ.). Με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Ενότητα», παράταξη που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, τονίζει πως η απόφαση του επιχειρησιακού της Αθήνας «είναι κατώτερη των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων και της έντασης της επίθεσης που δέχονται». Επισημαίνει, δε: «Η επίθεση που δέχονται όλοι οι εργαζόμενοι της "Κόκα Κόλα" επιβάλλεται να απαντηθεί ενωμένα από όλα τα σωματεία».

Να σημειωθεί πως η εργοδοσία προχωρά σε μπαράζ απολύσεων μέσω «οικειοθελών» αποχωρήσεων, ενώ και στην Πάτρα προχώρησε σε τρεις ακόμη άμεσες απολύσεις. Το επιχειρησιακό σωματείο στην Πάτρα, πραγματοποίησε και την Πέμπτη 3ωρες στάσεις εργασίας σε όλες τις βάρδιες απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων. Οι εργάτες της εταιρείας αντιδρούν και στις συνεχιζόμενες εργολαβίες των τμημάτων της φύλαξης και της καθαριότητας. Η εταιρεία απολύει εργαζόμενους με διπλή αποζημίωση και στη συνέχεια τους βάζει να υπογράψουν νέα σύμβαση με τον εργολάβο που παίρνει το εν λόγω τμήμα του εργοστασίου.

Στον όμιλο της PEPSICO, η εργοδοσία, κόβοντας παροχές σε είδος και επιδόματα, μειώνει τους μισθούς των εργαζομένων. Τα σωματεία των εργαζομένων των τριών εργοστασίων του ομίλου (TASTY, PEPSI και ΗΒΗ Λουτρακίου) θα προχωρήσουν σε κοινή σύσκεψη προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους απέναντι στην εργοδοτική επιθετικότητα. Η εργοδοσία του ομίλου, μάλιστα, δείχνει αποφασισμένη να εντείνει την επιθετικότητά της μετά και τις απολύσεις πωλητών της PEPSI στην Κρήτη.

Ταυτόχρονα στον όμιλο των «αδελφών Σαράντη», που έχει τις γαλακτοβιομηχανίες «Ολυμπος», «Τυράς» και «Ροδόπη ΑΕ», η εργοδοσία επιχειρεί να συστήσει «Ενώσεις Προσώπων», με στόχο τη μείωση μισθών από 10% έως 30%. Μάλιστα, στην «Ροδόπη ΑΕ», προχώρησαν σε 4 απολύσεις εργαζομένων που αρνήθηκαν να υπογράψουν. Τα σωματεία συντονίζουν επίσης τη δράση τους και ετοιμάζονται για κοινή σύσκεψη προκειμένου να απαντήσουν στην εργοδοσία.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών στη Λάρισα, τονίζει: «Καλούμε τους εργαζόμενους του εργοστασίου "Ολυμπος" να μην υποκύψουν και να πάρουν πίσω μαζικά τις υπογραφές που έγιναν κάτω απ' τον εκβιασμό της εργοδοσίας. Να προστατέψουν όλοι μαζί το μεροκάματό τους και τις θέσεις εργασίας με συσπείρωση στο κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος που θα οργανώσει και θα βρεθεί μπροστά στον αγώνα αυτό. Ολοι μαζί ενωμένοι σαν μια γροθιά μπορούμε να ανακόψουμε τα σχέδια της εργοδοσίας για την κατάργηση των δικαιωμάτων μας».

Στη BoFrost, επίσης, η εργοδοσία εκτός απ' την ασκούμενη και εντεινόμενη τρομοκρατία στο χώρο δουλειάς, τώρα προχωρά και σε απολύσεις. Χτες, λοιπόν, απέλυσε δύο εργαζόμενες, για συνδικαλιστικούς λόγους, με δεδομένο ότι οι εργάτριες ήταν δραστήριες και δραστηριοποιούνταν στην οργάνωση των εργαζομένων της εταιρείας.

Τη συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία, αποφάσισαν ομόφωνα, στην τελευταία τους γενική συνέλευση οι εργάτες της ΑΓΝΟ, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο μια πρώτη απάντηση στην εργοδοτική επιθετικότητα. Υπενθυμίζεται πως η εργοδοσία προχώρησε σε τέσσερις απολύσεις πριν από τρεις μέρες, ενώ οι εργάτες της ΑΓΝΟ βγήκαν μετά από μια πετυχημένη 48ωρη απεργία, όπου και πέτυχαν την καταβολή δεδουλευμένων δύο μηνών.

Αύριο ξεκινούν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Αττικής

Αύριο, Κυριακή 27 Νοέμβρη, στο μεταξύ, ξεκινούν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών νομού Αττικής, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή 2 Δεκέμβρη. Στη διακήρυξή του, το Συνδικάτο, επισημαίνει: «Στο μαύρο μέτωπο που βρίσκεται απέναντί μας, το Συνδικάτο μάς καλεί να αντιτάξουμε το δικό μας μέτωπο, την ενότητα όλων των εργαζομένων του κλάδου. Να γίνουμε μια γροθιά. Κανένας μόνος του. Κανένα εργοστάσιο μόνο του. Κανένα σωματείο μόνο του. Ολοι για έναν και ένας για όλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ