Σάββατο 26 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΔΟΤΕΣ
Μεθοδεύουν με κάθε τρόπο μειώσεις μισθών

Οι εξελίξεις σε κάθε κλάδο επιβεβαιώνουν την ανάγκη την Πέμπτη να νεκρώσει κάθε τόπος δουλειάς, να διαδηλώσουμε όλοι με το ΠΑΜΕ

Οι εργάτες να δώσουν απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, διαδηλώνοντας την Πέμπτη με τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ
Οι εργάτες να δώσουν απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, διαδηλώνοντας την Πέμπτη με τα συνδικάτα και το ΠΑΜΕ
Τα αντεργατικά τους βήματα συντονίζουν οι μεγαλοξενοδόχοι, καθώς ο ένας μετά τον άλλον εξαπολύουν σφοδρή επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Σειρά πήρε η εργοδοσία του ξενοδοχείου «Athens Cypria», που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, η οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να αποδεχτούν 15% μείωση στους μισθούς τους.

Προχτές το μεσημέρι, εργαζόμενοι του ξενοδοχείου πραγματοποίησαν μέσα στο ξενοδοχείο σύσκεψη, στην οποία παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής και αποφάσισαν να μην αποδεχτούν ούτε μειώσεις των μισθών τους, ούτε απολύσεις.

Στο μεταξύ, στην Κρήτη, την Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με στόχο να υπογραφεί νέα με μειώσεις μισθών, κατήγγειλαν οι μεγαλοξενοδόχοι του Νομού Ηρακλείου. Ταυτόχρονα, σε συντονισμό με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, ζητούν από την κυβέρνηση που έφτιαξαν μαζί με ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. την κατάργηση ειδικοτήτων από τα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα. Και όλα αυτά την ώρα που μόνο στη Κρήτη το ποσό που μαζεύτηκε από την τουριστική κίνηση το καλοκαίρι αγγίζει τα 8,5 δισ. ευρώ και συνολικά το πανελλαδικό αγγίζει τα 35 δισ. ευρώ στο 15% του ΑΕΠ!

Στο πλαίσιο αυτό, η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού Ηρακλείου του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Συλλόγου των Ξενοδόχων του Ηρακλείου, διαμηνύοντάς τους ότι η μείωση των μισθών και η κατάργηση των συλλογικών κατακτήσεων των εργαζομένων δε θα περάσει!

Στον κλάδο του Φαρμάκου

Σε 24ωρη απεργία ενάντια στις απολύσεις και στους ωμούς εκβιασμούς της εργοδοσίας προχώρησαν προχτές οι εργαζόμενοι του ομίλου «ALAPIS», πραγματοποιώντας επίσης παράσταση διαμαρτυρίας στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, όπου παρέδωσαν ψήφισμα. Ο όμιλος έχει κάνει ήδη 13 απολύσεις, θέλει να επιβάλει στους εργαζόμενους μείωση μισθών μέχρι και 30% και έχει ανακοινώσει διαθεσιμότητα του 50% του προσωπικού μέσα στο 2012.

Για όλα τα παραπάνω, καμία δέσμευση δεν έλαβαν οι εργαζόμενοι, αφού, σύμφωνα με την αντεργατική νομοθεσία, ο όμιλος έχει κάθε «δικαίωμα» να κάνει ακόμα πιο φθηνούς τους εργάτες. Επίσης, να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εργασίας δεν έχει απαντήσει ακόμα σε αίτηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) για τριμερή συνάντηση. Η ΟΕΦΣΕΕ κάλεσε την πολιτική ηγεσία των υπουργείων να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τους εργαζόμενους και τους απολυμένους, να πάρουν μέτρα ενάντια στις απολύσεις, στη μείωση μισθών και στη διαθεσιμότητα. «Εμείς δεν ζητάμε να χρηματοδοτηθεί ο εργοδότης, έχει ήδη κερδίσει πολλά από τους εργαζόμενους και από το λαό, από την διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων», σημείωσε η Ομοσπονδία.

Επίσης, ανέδειξε στους εργαζόμενους το ζήτημα της κατάργησης της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στο φάρμακο εμπόρευμα, η οποία έχει οδηγήσει σε αυτό το αδιέξοδο τόσο τους ασθενείς, όσο και τους εργαζόμενους του ομίλου, γενικά του κλάδου. «Η Ομοσπονδία θα στηρίξει όποια αγωνιστική απόφαση των εργαζομένων, αλλά πρέπει να δώσουμε βάρος στο περιεχόμενο και τη μορφή τους. Θα είναι ένας μακρύς και δύσκολος αγώνας και δεν μπορεί να είναι κλεισμένος στο καβούκι του. Χρειάζεται συντονισμός με άλλους κλάδους, όπως η "Χαλυβουργία", η "Κόκα - Κόλα", ο "Κατσέλης" κ.ά. Η επίθεση που δέχεστε δεν είναι ξεχωριστή από την επίθεση σε όλους τους κλάδους», υπογραμμίστηκε.

Στην Ενέργεια

Σε νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων προχώρησαν από την Τετάρτη οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα τμήματα τέφρας και λιγνίτη του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας στην Κοζάνη, μέσω του εργολάβου «ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ», καθώς η εργοδοσία, παρά τις δεσμεύσεις της, επανήλθε με νέες απολύσεις και απαιτεί μειώσεις μισθών. Οι εργαζόμενοι μέσα από πολυήμερο αγώνα στις αρχές του Νοέμβρη, κατάφεραν να πάρει πίσω ο εργολάβος τις 8 απολύσεις που είχε κάνει, να δεσμευθεί ότι θα εξοφλήσει τα δεδουλευμένα που τους οφείλει για τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη και ότι δε θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών.

Προχτές, ο εργολάβος απέλυσε 5 εργαζόμενους από το τμήμα Τέφρας του ΑΗΣ, δεν έχει εξοφλήσει τα δεδουλευμένα και απαιτεί από τους εργάτες να αποδεχθούν να δουλεύουν για 22 ευρώ μεικτά τη μέρα. Θέλει ουσιαστικά να καταργήσει νυχτερινά, Σαββατοκύριακα, υπερωρίες, κ.λπ., να μειώσει τους μισθούς σχεδόν κατά 50%, αφού μέχρι πριν οι εργαζόμενοι τού «κόστιζαν» από 30 έως και 48 ευρώ μεικτά τη μέρα.

Η απεργία που προκηρύχθηκε από το ΣΕΕΕΝ, συνεχίστηκε και χτες με 100% συμμετοχή των εργαζομένων. Απαιτούν ανάκληση των απολύσεων, εξόφληση των δεδουλευμένων και καμία δυσμενή αλλαγή της σύμβασής τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα χαρτιά της απόλυσης μοίρασε η Μητρόπολη(2015-07-01 00:00:00.0)
Απλήρωτοι ξενοδοχοϋπάλληλοι στην Κω(2015-01-08 00:00:00.0)
Δυναμική απάντηση στους ξενοδόχους(2012-04-07 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2010-03-18 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ