Τετάρτη 11 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Διαδήλωσαν χτες για τη ΒΦΛ

Την ανάγκη της πάλης για Ενιαίο Κρατικό Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας ανέδειξαν όσοι διαδήλωσαν με το ΠΑΜΕ

Συλλαλητήριο με αίτημα να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Καβάλας. Διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του δήμου και άλλων τοπικών εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κάτω από την πίεση των εργαζομένων που βλέπουν τον κίνδυνο λουκέτου να πλησιάζει.

Το πλαίσιο που προβλήθηκε ουσιαστικά θέτει αίτημα ευνοϊκής μεταχείρισης του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη που αγόρασε τη ΒΦΛ πριν από λίγα χρόνια, στο πλαίσιο της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωσης της αγοράς λιπασμάτων. Μιας πολιτικής που υλοποιήθηκε με ευλάβεια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οδήγησε σε κλείσιμο τα 3 από τα 4 εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων (Δραπετσώνας, ΑΕΒΑΛ Πτολεμαΐδας, ΒΦΛ Θεσσαλονίκης), σε χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, ενίσχυσε τους μεγαλέμπορους και μεγαλοεισαγωγείς λιπασμάτων και επιβάρυνε το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων με την αύξηση της τιμής των λιπασμάτων και κατ' επέκταση των τιμών των προϊόντων στους καταναλωτές.

Η ΒΦΛ ανήκει στους εργάτες

«Τα εργοστάσια ανήκουν στους εργάτες», «η ΒΦΛ ανήκει στους εργάτες», διαδήλωσε μαζικά και μαχητικά ο εργαζόμενος λαός που συμμετείχε στο συλλαλητήριο με τα πανό και τα λάβαρα του ΠΑΜΕ. Απαίτησε κρατικοποίηση του εργοστασίου για να λειτουργήσει και να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας. Καμιά οικονομική ενίσχυση στον επιχειρηματία Λαυρεντιάδη.

Οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ταξικό κίνημα κάλεσαν το λαό να απαλλαγεί από την αυταπάτη ότι αυτοί που προκάλεσαν το πρόβλημα, στηρίζοντας την κυριαρχία των μονοπωλίων, μπορούν να δώσουν φιλολαϊκή λύση. Μαζί με το ΠΑΜΕ και την κοινωνική συμμαχία να παλέψουν για τη σωτηρία της ΒΦΛ δυναμώνοντας τον αγώνα για τη δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας, που θα είναι υπεύθυνος για την έρευνα (συνεργασία με ΤΕΙ Καβάλας, Δημοκρίτειο), την παραγωγή, τη διακίνηση και τη διάθεση φτηνού, καλής ποιότητας λιπασμάτων στους αγρότες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ