Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Εξαρτημένα πολιτικά από το κεφάλαιο τα αστικά κόμματα

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζή, σε συζήτηση σχετικής Επερώτησης στη Βουλή

«Το ΚΚΕ στηρίζεται οικονομικά από τους εργαζόμενους και το λαό γιατί το θέλουν ισχυρό προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους», τόνισε χθες στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση Επερώτησης για τα οικονομικά των κομμάτων που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμμαχία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να παραχωρήσει ποτέ τα ονόματα όσων το στηρίζουν στους μηχανισμούς του κράτους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «το κύριο είναι ότι τα αστικά κόμματα εξαρτώνται ιδεολογικά και πολιτικά από επιχειρηματίες και αυτό συναρτάται από την πολιτική τους», θυμίζοντας πως «στα ταμεία των κυβερνητικών κομμάτων έχουν εισρεύσει ποσά πολύ μεγάλα». Αναφερόμενος στο ΚΚΕ, τόνισε πως «στηρίζεται από το λαό, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Ενισχύουν το ΚΚΕ γιατί το θέλουν ικανό να παλεύει για τα δικαιώματα και τα δίκια τους». Επίσης θύμισε πως «το ΚΚΕ σε ανύποπτο χρόνο και πριν από την καπιταλιστική κρίση είχε ζητήσει την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, την κατάργηση των αμοιβών για τις επιτροπές και τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης».

Ειδικά για το θέμα του οικονομικού ελέγχου των κομμάτων, ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι «τον έλεγχο τον κάνει η Βουλή και συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον Αρειο Πάγο και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», ενώ «οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιείται το ΚΚΕ έχουν δεχθεί πάρα πολλές επισκέψεις από τον ΣΔΟΕ, γίνονται έλεγχοι εξονυχιστικοί». Οπως είπε, γίνεται έλεγχος, όμως ποτέ «δεν θα δώσουμε στους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τις υπηρεσίες του κράτους τα ονόματα των μελών, των φίλων και όσων μας ενισχύουν από το υστέρημά τους». Τέλος, ανέφερε πως «οι βουλευτές και τα επαγγελματικά στελέχη του ΚΚΕ παίρνουν 1.000 ευρώ το μήνα. Είναι επιλογή ζωής. Ετσι αποφασίσαμε, έτσι ζούμε».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός Οικονομίας, Τάσος Γιαννίτσης, ανέφερε ότι οποιαδήποτε μεταβολή της υφιστάμενης νομοθεσίας για την χρηματοδότηση των κομμάτων μπορεί να υπάρξει μόνο μετά από συνεννόηση των κομμάτων, σημειώνοντας ότι «υπάρχουν θέματα και μπορούν να γίνουν αλλαγές» και «περιμένω προτάσεις των κομμάτων συμβατή με τη σημερινή πραγματικότητα της κρίσης». Αναφορικά με τον τραπεζικό δανεισμό των κομμάτων, ο Τ. Γιαννίτσης ανέφερε ότι «τα υπουργεία δεν έχουν δυνατότητα ελέγχου μιας πρακτικής που επιτρέπεται από το νόμο όπως η χρηματοδότηση από τράπεζες».

Στην ομιλία της, η επερωτώσα Ντ. Μπακογιάννη, μέχρι πρότινος κεντρικό στέλεχος της ΝΔ, υποστήριξε ότι είναι υψηλή η χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και θέμα διαφάνειας της χρηματοδότησής τους, αφού «τα κόμματα κατηγορήθηκαν ότι ενεπλάκησαν σε υποθέσεις διαφθοράς και μαύρου χρήματος». Αναφέρθηκε στο δανεισμό των κομμάτων από το τραπεζικό σύστημα, λέγοντας ότι ανέρχεται στα 244 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να πληρούνται τραπεζικά κριτήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ