Κυριακή 27 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2011 - ΓΕΝΑΡΗΣ 2012
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Γερό άνοιγμα σε καράβια, τόπους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές

Οι άρρηκτοι δεσμοί του ΚΚΕ με τους ναυτεργάτες, αντανακλούνται και στην οικονομική δουλειά
Οι άρρηκτοι δεσμοί του ΚΚΕ με τους ναυτεργάτες, αντανακλούνται και στην οικονομική δουλειά
Για την προετοιμασία της Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ από τη ΝΟ Πειραιά του Κόμματος, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με το Νίκο Μαυροκέφαλο, Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής.

***

-- Ποια μέτρα παίρνει η Οργάνωση για την έγκαιρη οργάνωση της εξόρμησης;

-- Μέχρι τώρα έχουν συνεδριάσει όλα τα όργανα της Νομαρχιακής Επιτροπής. Σε όλες τις συζητήσεις αποτυπώνεται κλίμα ενθουσιασμού και αποφασιστικότητας, ότι και αυτή τη μάχη το Κόμμα μας θα την δώσει με επιτυχία, παίρνοντας υπόψη ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων των εργατικών λαϊκών οικογενειών του Πειραιά βρίσκεται αντιμέτωπο με τον εφιάλτη της ανεργίας και της φτώχειας. Γίνεται προσπάθεια να οργανωθεί συγκεκριμένο σχέδιο, με χαρτί και μολύβι, με προσωπική ευθύνη. Επιδιώκεται να σχεδιαστεί ένα πλατύ, γερό, μαζικό άνοιγμα της οργάνωσης.

Αλλο στοιχείο που αναδεικνύεται στις συζητήσεις των οργάνων είναι η αποφασιστικότητα των κομμουνιστών να δώσουν την κατάλληλη απάντηση στην επίθεση που προετοιμάζεται από τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους για τα οικονομικά του Κόμματος, που στόχο έχουν να χτυπήσουν συνολικά το Κόμμα, να ανακόψουν την πρωτοπόρα, συνεπή, αγωνιστική του δράση, να αποδυναμώσουν τους ισχυρούς δεσμούς που έχει το ΚΚΕ με το λαό.

-- Με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα, άρα και τη μικρότερη δυνατότητα για εισφορά στο ΚΚΕ, πώς σχεδιάζει η Οργάνωση να καλύψει το πλάνο της;

-- Από τις συζητήσεις στις ΚΟΒ επιβεβαιώνεται η εμπιστοσύνη που έχουν οι κομμουνιστές στην εργατική τάξη, στα φτωχά λαϊκά στρώματα που έχουν στηρίξει οικονομικά και πολιτικά το ΚΚΕ σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες, ακόμα και σε συνθήκες παρανομίας. Ακριβώς από όλη την ιστορία του Κόμματος, από τους ακατάλυτους δεσμούς που έχει με την εργατική τάξη, με τα λαϊκά στρώματα, από την όλη δουλειά που γίνεται μέχρι τώρα, αντλούμε τη δύναμη και την σιγουριά ότι η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της και σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες θα ανταποκριθούν.

Οι πρώτες εξορμήσεις που ήδη έχουν γίνει σε δρόμους, σε πλατείες, σε συνοικίες και χώρους δουλειάς όλης της περιοχής του Πειραιά, έχουν θετικά αποτελέσματα. Ερχεται κόσμος και παίρνει το κουπόνι από το υστέρημά του. Αυτό είναι που προκαλεί και την επιδίωξή μας να μην αφήσουμε τόπο δουλειάς, εμπορικό χώρο, φτωχογειτονιά που να μην απευθυνθούμε εργάτη τον εργάτη, άνθρωπο τον άνθρωπο σχεδιασμένα, με τα υλικά και το κουπόνι του Κόμματος στο χέρι.

-- Τι πείρα βγαίνει από την εξόρμηση του καλοκαιριού και της προηγούμενης χρονιάς, όπου επίσης οι οικονομικές δυσκολίες για τη λαϊκή οικογένεια ήταν το ίδιο οξυμένες;

-- Τα όσα αναφέρουμε παραπάνω επιβεβαιώθηκαν περίτρανα στην εξόρμηση του καλοκαιριού. Παρά τον έκτακτο χαρακτήρα της εξόρμησης ο κόσμος ανταποκρίθηκε, δείχνοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες ακόμα μεγαλύτερες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΚΟΒ ΟΛΠ, στην εξόρμηση του καλοκαιριού, κατάφερε για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, να καλύψει το πλάνο της. Αυτή η πείρα, ο τρόπος που δούλεψε, απευθυνόμενη θαρρετά, σχεδιασμένα στους εργαζόμενους στο λιμάνι, που όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ από την αρχή τους προειδοποίησε για τα αντεργατικά σχέδια σε βάρος τους, θα βοηθήσει και σε αυτή την εξόρμηση να καταγραφούν θετικά αποτελέσματα.

-- Με δεδομένο το αυξημένο κύρος του Κόμματος, πώς σχεδιάζει η οργάνωση να αξιοποιήσει τους χώρους όπου ανέπτυξε δράση το προηγούμενο διάστημα για την κάλυψη των πλάνων της;

-- Ολο και περισσότεροι εργαζόμενοι, άνθρωποι των λαϊκών στρωμάτων το βλέπουν ότι οι κομμουνιστές είναι η ψυχή, αυτοί που πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης σε χώρους δουλειάς και εργατογειτονιές. Το συνεχώς αυξανόμενο κύρος του Κόμματος δημιουργεί και πρόσθετες δυνατότητες. Τέτοιο παράδειγμα είναι η δουλειά που αναπτύσσει η Κομματική Οργάνωση των Ναυτεργατών. Οι κομμουνιστές ναυτεργάτες με την δράση τους, έχουν αναγνωριστεί από τους συναδέλφους τους ότι πρωτοστάτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα και πρωτοστατούν στην οργάνωση των αγώνων.

Εννιά απεργίες έχουν γίνει μέχρι τώρα στα καράβια σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης, το οποίο κουρελιάστηκε στην πράξη, με το βάρος της οργάνωσης να πέφτει στους κομμουνιστές. Αυτή η εμπιστοσύνη που έχει κατακτήσει η ΚΟΝ στους ναυτεργάτες, καταγράφεται με χειροπιαστά αποτελέσματα, όπως είναι οι μαζικές συσκέψεις που οργανώνονται σε κουβέρτα και μηχανοστάσια, στα στέκια των ναυτεργατών, στην εξόρμηση του «Ρ», στην οικοδόμηση, στο γεγονός ότι η ΚΟΝ παραμένει πρωτοπόρα οργάνωση υπερκαλύπτοντας κάθε φορά το πλάνο της.

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δράση που ανέπτυξαν και αναπτύσσουν αυτή την περίοδο οι κομμουνιστές στους άνεργους, πρωτοστατώντας στην οργάνωσή τους, στην συγκρότηση Επιτροπών Ανέργων, εκλαϊκεύοντας ταυτόχρονα την πολιτική πρόταση του Κόμματος που δείχνει τη διέξοδο και στο πρόβλημα της ανεργίας. Αυτή η προσπάθεια έχει αρχίσει να καταγράφει το συγκινητικό θα λέγαμε αποτέλεσμα, που είναι η έστω και μικρή εισφορά από άνεργους.

-- Πόσο βοήθησαν οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ στην υπερκάλυψη των πλάνων στις προηγούμενες εξορμήσεις και τι μέτρα παίρνονται με βάση αυτή την εμπειρία;

-- Η συμβολή των φίλων και των οπαδών του Κόμματος, στη δράση του, στις οικονομικές εξορμήσεις, για το όσο γίνεται πλατύτερο άνοιγμα, είναι μεγάλη. Εχουν γίνει και προγραμματίζονται από κάθε Οργάνωση μια σειρά συσκέψεων σε σπίτια οπαδών, όπου η συζήτηση για την πολιτική πρόταση του Κόμματος, για ποιους λόγους βρίσκεται στο στόχαστρο της αστικής τάξης και των μηχανισμών της και ποια πρέπει να είναι η στάση των εργαζομένων απέναντι σε αυτή την επίθεση, βοηθά να βγαίνουν στο τραπέζι τα κουπόνια. Ηδη έχει χρεωθεί με συγκεκριμένο πλάνο μεγάλος αριθμός φίλων και οπαδών του Κόμματος σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα της ΚΟΝ, η οποία έχει σταθερό προσανατολισμό να θέτει σε κίνηση μέσα στα καράβια, στα ναυτεργατικά στέκια, τους ναυτεργάτες που σε κάθε αγώνα αναπτύσσουν αγωνιστική δράση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι αγώνες δίνουν ώθηση στην κάλυψη του πλάνου(2009-12-22 00:00:00.0)
Με το κουπόνι στο χέρι για ακόμα μεγαλύτερη υπερκάλυψη(2009-02-07 00:00:00.0)
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η μάχη(2008-12-14 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία η ΚΟ Πειραιά(2007-01-18 00:00:00.0)
Σταθερά στην πρώτη θέση(2004-12-04 00:00:00.0)
Οι ακατάλυτοι δεσμοί και η δουλιά κάνουν τη διαφορά!(2003-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ