Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Μαζική εργατική απάντηση στα βάρβαρα μέτρα

Από την χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στην πρεσβεία της Πορτογαλίας
Από την χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στην πρεσβεία της Πορτογαλίας
ΛΙΣΑΒΟΝΑ._

Μαζική και δυναμική ήταν η χτεσινή 24ωρη γενική απεργία - μία από τις μεγαλύτερες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας - που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην Πορτογαλία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων (CGTP-IN) και της Γενικής Ενωσης Εργατών (UGT).

Με ιδιαίτερα μεγάλα ποσοστά συμμετοχής οι εργαζόμενοι «νέκρωσαν» τα πάντα στο δημόσιο τομέα, σε επιχειρήσεις και τόπους δουλειάς, στις αερομεταφορές και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταχυδρομεία, στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, σε βιομηχανίες (κλωστοϋφαντουργία, αυτοκινητοβιομηχανία, μεταλλουργία, ναυπηγεία κ.ά.) και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Με απεργιακές φρουρές παντού από νωρίς το πρωί και συγκεντρώσεις στην Λισαβόνα και άλλες πόλεις οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα αντιλαϊκά μέτρα που αναμένεται να υπερψηφιστούν την ερχόμενη βδομάδα στον κρατικό προϋπολογισμό. Υστερα από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την «τρόικα» για την παροχή δανείου ύψους 78 δισεκατομμυρίων ευρώ με πρόσχημα την «δημοσιονομική εξυγίανση» που στην πραγματικότητα αποτελεί τρόπο για να βγει το κεφάλαιο από τη βαθιά καπιταλιστική κρίση με λιγότερες απώλειες, οι Πορτογάλοι καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο για τα προϊόντα, για το εισόδημά τους και για τα ακίνητα, ενώ σύμφωνα με τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, αναμένεται να καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός των δημοσίων υπαλλήλων και αρκετών συνταξιούχων. Στον ιδιωτικό τομέα, θεσπίζεται η ημερήσια αύξηση του ωραρίου κατά 30 λεπτά, η κατάργηση εθνικών γιορτών, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που συμπεριλαμβάνουν ευέλικτες ώρες εργασίας και καθιστώντας την απόλυση ευκολότερη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο οίκος «Fitch» προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά μία βαθμίδα, από «ΒΒΒ-» σε «ΒΒ+» με αρνητική προοπτική, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε πως η ανεργία έφτασε το 12,4% και προβλέπεται να φτάσει το 2012 το 13,4% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών.

Συμπαράσταση από το ΠΑΜΕ

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα όπου παρέδωσε υπόμνημα με το οποίο εκφράζεται η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη στους εργαζόμενους με αφορμή την γενική απεργία. Παράλληλα κατήγγειλε τα συμφωνηθέντα μέτρα με την «τρόικα», που όπως και στην Ελλάδα χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα και δικαιώματα και που δίκαια έχουν ξεσηκώσει την αντίδραση των εργαζομένων. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ παρέδωσε το υπόμνημα στον ίδιο τον Πορτογάλο πρέσβη, καθώς όλο το προσωπικό της πρεσβείας απουσίαζε γιατί συμμετείχε στην απεργία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ