Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πιέσεις για εκκίνηση εσωκομματικών διεργασιών

Πληθαίνουν τα στελέχη που ζητούν να ξεκινήσει επίσημα η κούρσα της διαδοχής

Στη ρότα της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, αλλά και της χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων κινούνται οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανδρέου διαρρέει μέσω στενών συνεργατών του ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου, και μάλιστα θέτει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Την ίδια ώρα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ καλούν τον Γ. Παπανδρέου να ανοίξει τις διαδικασίες διαδοχής του και να προχωρήσει στη διεξαγωγή συνεδρίου.

Στη συντονισμένη επιχείρηση εκτόνωσης της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και χειραγώγησης συνολικά των εργαζομένων, με δεδομένες τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί ειδικότερα στο εσωτερικό του κόμματος από τη συμμετοχή των ακροδεξιών του ΛΑ.Ο.Σ. στο κυβερνητικό σχήμα, συμμετείχε χτες και ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πολυζωγόπουλος. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση στην οποία «συμμετέχουν ακροδεξιοί» «τεράστιο πολιτικό ατόπημα», για το οποίο φέρει ευθύνη ο Γ. Παπανδρέου και θα «έχει τραγικές συνέπειες για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ».

Ο ίδιος ανέφερε ότι «η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα ο πρόεδρός του πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες αυτής της ήττας, που πολύ φοβάμαι ότι θα εξελιχθεί σε στρατηγική ήττα». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης, που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής αναφέρει ότι «αποτελεί ιστορικό λάθος της δημοκρατικής παράταξης που αποδέχθηκε τη συμμετοχή των ακροδεξιών υπουργών και υφυπουργών στην κυβέρνηση συνεργασίας».

Το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου έθεσε ο πρώην πρωθυπουργός και στη διάρκεια της πρόσφατης σύσκεψης με τους Σαμαρά και Καρατζαφέρη. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση λίστας ευνοεί τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας και, με δεδομένο ότι στις επόμενες εκλογές δεν αναμένεται να προκύψει αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση, έρχεται να εξυπηρετήσει τους γενικότερους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης για αναδιάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος.

Να παρουσιάσει τάχιστα «το χρονοδιάγραμμα και τον ορίζοντα των πρωτοβουλιών για την ανάταξη του ΠΑΣΟΚ» κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας χτες στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο ίδιος, και κάτω από την όξυνση της λαϊκής οργής, έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για το σύνολο των αστικών κομμάτων και τόνισε ότι «πρέπει να ανακτήσουν τα πολιτικά κόμματα το νήμα που τα νομιμοποιεί στην κοινωνία, πριν καταπλακωθούν πάνω στα ερείπια της μεταπολίτευσης».

Να ανοίξουν άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου, «αφού έχουν λήξει οι θητείες όλων των οργάνων», ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, ενώ αντίθετος σε εκλογές με λίστα δήλωσε ο Α. Λοβέρδος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ