Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κάλεσαν σε συστράτευση τους Θεσσαλούς

Αντιπροσωπεία των απεργών ταξίδεψε όλη νύχτα για να βρεθεί ξημερώματα στις πύλες των εργοστασίων στο Βόλο

Απεργοί απευθύνονται στους συναδέλφους τους Θεσσαλούς
Απεργοί απευθύνονται στους συναδέλφους τους Θεσσαλούς
Απεργοί της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» που λειτουργεί στον Ασπρόπυργο, με τη διοίκηση του Σωματείου τους αλλά και εκπροσώπους Σωματείων Μετάλλου της Αθήνας, του Πειραιά και της Μαγνησίας καθώς και της Γραμματείας Μετάλλου του ΠΑΜΕ, επισκέφτηκαν χτες τα δύο εργοστάσια της επιχείρησης, στο Βόλο, για να καλέσουν τους εκεί εργαζόμενους να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον απεργιακό τους αγώνα που διαρκεί ήδη 17 μέρες. Να σημειώσουμε ότι το Σωματείο Εργαζομένων στα δύο εργοστάσια, που διοικείται από τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, έχει συμφωνήσει με τις αντεργατικές προτάσεις της εργοδοσίας που υποθηκεύουν τα εργασιακά δικαιώματα.

* * *

Ο δείκτης του ρολογιού μόλις έχει περάσει την 5η πρωινή - ακόμα είναι σκοτάδι - και στις πύλες των δύο εργοστασίων στο Βόλο φτάνουν οι απεργοί από τον Ασπρόπυργο. Αμέσως, απλώνουν το πανό στην είσοδο που γράφει: «Οχι στις απολύσεις - Οχι στην τρομοκρατία». Κι αρχίζουν τα συνθήματα: «Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι, να γυρίσουν πίσω οι απολυμένοι», «Η "Χαλυβουργία" θησαυρίζει, από τον εργάτη που ξεζουμίζει», «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει».

Σε λίγο στην είσοδο του εργοστασίου φτάνουν δεκάδες φορτηγά που κουβαλούν σκραπ. Βλέποντας ότι μερικά φέρουν αλβανικές πινακίδες, ένας απεργός σχολιάζει: «Ο Μάνεσης ισχυρίζεται πως η δουλειά λιγοστεύει, αλλά το γεγονός ότι φέρνει σκραπ και από την Αλβανία άλλα δείχνει».

Οι απεργοί πλησιάζουν τους οδηγούς των φορτηγών και μοιράζοντάς τους την ανακοίνωση της Γενικής Συνέλευσης του σωματείου τους μιλούν για το δίκιο του αγώνα τους, για την αποφασιστικότητά τους να τον συνεχίσουν, την αισιοδοξία τους για την τελική νίκη.

«Συνάδελφοι, μη φοβάστε»!

Η ώρα πλησιάζει 6.00 και στα εργοστάσια φτάνουν οι εργάτες για να πιάσουν δουλειά. Μερικοί βιάζονται να περάσουν την είσοδο, αποφεύγοντας τους απεργούς συναδέλφους τους, που προσπαθούν να τους πιάσουν κουβέντα. Οι πιο πολλοί κοντοστέκονται. Και μετά τον αρχικό δισταγμό ακούν με προσοχή όσα τους λένε οι απεργοί. Εκείνοι τους μιλούν με ζέση και συναίσθημα και προσπαθούν να τους πείσουν με επιχειρήματα: «Συνάδελφοι, μη φοβάστε. Ο φόβος δεν ταιριάζει στους εργάτες και, ειδικότερα, σε μας τους χαλυβουργούς. Τ' αφεντικό μπορεί να φαίνεται πανίσχυρο και να εμφανίζεται ανυποχώρητο, αλλά "η ψυχούλα του το ξέρει". Τρέμει μπροστά στην ενωμένη και πανίσχυρη δύναμη του αγώνα μας. Ελάτε μαζί μας να παλέψουμε για εμάς και τα παιδιά μας. Αν, τώρα, κάνουμε πίσω δε θα 'χουμε πού να σταθούμε. Και μη νομίζετε ότι με τις υποχωρήσεις θα σώσετε το κεφάλι σας από τη λαιμητόμο της απόλυσης. Τ' αφεντικά δεν καταλαβαίνουν από παρακάλια, μόνο τον αγώνα υπολογίζουν»!

Τα ψυχωμένα λόγια των εργατών, οροί μετάγγισης θάρρους στις φοβισμένες φλέβες των συναδέλφων τους. Κάποιοι από τους εργάτες δηλώνουν «θα ζητήσουμε να γίνει συνέλευση κι εκεί θα ξαναδούμε τη θέση και τη στάση μας» και τότε στα χείλη των αγωνιστών απεργών απλώνεται το χαμόγελο της ικανοποίησης.

Η ώρα περνάει τις 7.00 και οι απεργοί της «Χαλυβουργίας» του Ασπρόπυργου αποφασίζουν να μαζέψουν το πανό και, φωνάζοντας αγωνιστικά συνθήματα, αποχωρούν. Φεύγουν από το Βόλο πιο σίγουροι για την πορεία του αγώνα τους, απ' όσο ήταν, όταν έφτασαν εκεί. Μιλώντας στον «Ρ» ο Δ. Φάνης, απεργός, τονίζει: «Καλούμε τους εργαζόμενους των εργοστασίων της επιχείρησης στο Βόλο να γίνουμε μια γροθιά. Αν δράσουμε μαζί θα κερδίσουμε. Είμαστε σφυρηλατημένοι από ατσάλι και φωτιά. Προσπαθούν να μας θάψουν. Δε θα το πετύχουν».

Μετά τη χτεσινή παρέμβαση των απεργών από την Αττική, η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων της εταιρείας στο Βόλο αναγκάστηκε να συνεδριάσει. Αν και προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να γιγαντωθεί η αλληλεγγύη αλλά και να συντονιστεί η πάλη των εργατών σε ολόκληρο τον όμιλο, η συνεδρίαση ξεκίνησε χτες το απόγευμα και συνεχιζόταν μέχρι το βράδυ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ