Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
«Ανησυχίες» με νόημα του Μπαν Γκι μουν

Ο ΓΓ του ΟΗΕ με τα νέα τσιράκια των ιμπεριαλιστών στη Λιβύη
Ο ΓΓ του ΟΗΕ με τα νέα τσιράκια των ιμπεριαλιστών στη Λιβύη
ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Την αναγκαιότητα άμεσου εντοπισμού και ελέγχου των τεραστίων ποσοτήτων όπλων και πυρομαχικών που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε διάφορα σημεία της χώρας, έθεσε, εκ νέου, στον Μουστάφα Αμπντέλ Τζαλίλ, που τον υποδέχτηκε εκ μέρους της «νέας λιβυκής ηγεσίας», ο Μπαν Γκι μουν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, που έφτασε άνευ προηγούμενης ανακοίνωσης στην Τρίπολη για επίσκεψη - αστραπή, άσκησε πιέσεις στον Τζαλίλ να προβεί σε λήψη συγκεκριμένων μέτρων για το ζήτημα των όπλων με προτεραιότητα τον έλεγχο όλων των μεταφερόμενων εκτοξευτήρων εδάφους - αέρος, που είχε το καθεστώς Καντάφι σε δεκάδες χιλιάδες και σήμερα αγνοούνται στην πλειοψηφία τους, για τον εντοπισμό και την καταστροφή των όποιων χημικών όπλων υπήρχαν, καθώς και για τον έλεγχο του όποιου πυρηνικού υλικού.

Ο Μπαν Γκι μουν έθεσε επίσης στον Τζαλίλ, σύμφωνα με συνεργάτες του, το ζήτημα του πλήθους καταγγελιών που γίνονται πλέον σχεδόν καθημερινά, για σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασανισμούς στη χώρα από ενόπλους που πρόσκεινται στη «νέα λιβυκή ηγεσία». Ο Τζαλίλ φέρεται να δεσμεύτηκε για την τάχιστη αντιμετώπιση και των δύο θεμάτων. Πάντως, ο Μπαν Γκι μουν φαίνεται ότι εκφράζει τη γενική διάθεση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων να ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση, να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτα όπλα και να περιοριστούν οι διαφορές στη «νέα ηγεσία», με στόχο βέβαια το γρηγορότερο δυνατό να μπορούν τα μονοπώλια να αρχίσουν τις μπίζνες με τον ενεργειακό πλούτο της Λιβύης.

Από την πλευρά του το λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο και για τα δύο ζητήματα που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ (και μάλιστα αυτό του ελέγχου του οπλισμού, που αποτελεί πλέον απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ), δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο νέος Γάλλος πρέσβης στην Τρίπολη, Φρανσουά Ζιμερέ, ο οποίος, επικαλούμενος στοιχεία που συγκέντρωσε ο ίδιος, μίλησε για εκτεταμένα φαινόμενα «κακομεταχείρισης κρατουμένων, άθλιων συνθηκών κράτησης, βασανιστηρίων και συνοπτικών εκτελέσεων» σε πολλά σημεία της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ