Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αύξηση της ανεργίας

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Αντιφατικά», λόγω «μαγειρεμάτων», είναι τα στοιχεία για την ανεργία όπως τα παρουσίασε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας στη Νυρεμβέργη: Η γενική τάση της ανεργίας τείνει να μειώνεται ως αποτέλεσμα εποχιακών παραγόντων, αλλά εποχικά διορθωμένα στοιχεία όπως τα καταρτίζει η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας, Bundesbank, κατέδειξαν αύξηση 10.000 στον αριθμό των ανέργων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η ανεργία για το μήνα Οκτώβριο υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό επίπεδο (6,5% από 6,6%) καθώς η αγορά εργασίας συνέχισε να μην επηρεάζεται από τις προοπτικές επιβράδυνσης της οικονομίας, ενώ η εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία κατέγραψε αύξηση, σε 7% από 6,9% και αύξηση κατά 10.000 των ανέργων.

«Συνολικά, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η θετική εξέλιξη στην αγορά εργασίας συνεχίζεται» τόνισαν Γερμανοί αξιωματούχοι. Ομως οι λόγοι πανηγυρισμών επιχειρούν να αποκρύψουν την πραγματικότητα, αφού η κάμψη των δεικτών της συνολικής ανεργίας οφείλονται κατά κύριο λόγο στην επιβολή του μέτρου της χαμηλόμισθης και ανασφάλιστης εργασίας, που αποσκοπεί στην επανένταξη ανέργων στην κανονική αγορά εργασίας, και έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, πάνω από 7,3 εκατομμύρια εργαζόμενοι να αμείβονται με λιγότερα από 400 ευρώ μηνιαίως.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Berenberg Bank Christian Schulz, με την οικονομία να εισέρχεται πιθανό σε ήπια ύφεση στη διάρκεια του Χειμώνα, η ανεργία μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.

Επίσης, έκθεση της εταιρείας Markit για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη, τα στοιχεία της οποίας ανακοινώθηκαν χτες, αναφέρουν ότι ο δείκτης PMI, ο οποίος δίνει μία εκτίμηση της δραστηριότητας των μεταποιητικών επιχειρήσεων της Ευρωζώνης, υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 47,1 μονάδες από τις 48,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο με τη Γερμανία να καταγράφει μείωση κατά 49,1 μονάδες και μάλιστα για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβρη του 2009.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ