Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Αντιδράσεις για τις κυρώσεις των ΗΠΑ

ΧΑΡΤΟΥΜ.-- «Πολιτικές» χαρακτήρισε χτες το Σουδάν τις οικονομικές κυρώσεις που ανανέωσε η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον πως κινείται σε βάρος των σουδανικών ζωτικών συμφερόντων «με παρεμπόδιση των στόχων για ανάπτυξη και καταπολέμηση της φτώχειας».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε νωρίτερα υπογράψει το σχετικό μνημόνιο των οικονομικών κυρώσεων που ασκεί η Ουάσιγκτον έναντι του Χαρτούμ από το 1997, αναφέροντας ότι «οι ενέργειες και οι πολιτικές της σουδανικής κυβέρνησης είναι εχθρικές προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ και εξακολουθούν να συνιστούν ασυνήθιστη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την αμερικανική εξωτερική πολιτική».

Η εξέλιξη ενόχλησε το Σουδάν καθώς πριν περίπου ενάμιση χρόνο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διαβεβαιώσει το Χαρτούμ πως οι οικονομικές κυρώσεις θα αρθούν εφόσον διεξαχθεί ειρηνικά το δημοψήφισμα του περασμένου Γενάρη για την ανεξαρτησία του Νοτίου Σουδάν. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έκαναν πίσω χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά - εμμέσως πλην σαφώς - ως νέο πρόσχημα τις επικίνδυνες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει εδώ και μήνες στην πετρελαιοφόρο μεθόριο του Σουδάν με το Νότιο Σουδάν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ