Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
OIKONOMIA - ΗΠΑ
Νέες περικοπές και εντυπωσιασμός με φόρο σε πλούσιους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν πρόκειται για ταξικό πόλεμο... αλλά για μαθηματικά» ισχυρίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε μία ακόμη λεκτική ακροβασία κατά την παρουσίαση του σχεδίου του για τον περιορισμό του ελλείμματος κατά τρία τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια καλώντας συνάμα Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς να το υπερψηφίσουν, όπως και αυτό για τα εργασιακά.

«Η Ουάσιγκτον πρέπει να ζήσει με τους πόρους της», υπογράμμισε ο Ομπάμα και πρόσθεσε ότι «πρέπει να περικόψουμε αυτά που δεν μπορούμε να πληρώσουμε υπέρ αυτών που αξίζουν πραγματικά», αναφέροντας ότι τουλάχιστον το 50% του προβλεπόμενου ποσού στο οποίο θα ανέλθουν οι περικοπές, θα προέλθει από αυξήσεις φόρων στα υψηλότερα εισοδήματα και στις επιχειρήσεις. Πρόκειται μάλλον για το «φόρο Μπάφετ», για τον οποίο προϊδέασε πριν την ομιλία Ομπάμα ο διευθυντής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Νταν Πφάιφερ. Ενας φόρος «για ανθρώπους με πολύ υψηλά εισοδήματα, ώστε να διασφαλίζεται ότι πληρώνουν τουλάχιστον τους ίδιους φόρους με τις οικογένειες που έχουν μεσαία εισοδήματα», ενώ ο όρος παραπέμπει στον δισεκατομμυριούχο Γουόρεν Μπάφετ, που προ ημερών σε άρθρο του είχε αναφέρει ότι οι πλούσιοι, όπως ο ίδιος, πληρώνουν λιγότερους φόρους χάρη σε «παραθυράκια» στον φορολογικό κώδικα, που οφείλονται σε ένα «Κογκρέσο φιλικό στα μεγάλα πορτοφόλια».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ομπάμα, προβλέπεται ακόμη εξοικονόμηση ενός τρισεκατομμυρίου από την απόσυρση των στρατευμάτων από το Ιράκ (;). Η υποκρισία περίσσεψε στον Αμερικανό πρόεδρο τη στιγμή που δήλωνε ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νόμο που θα προβλέπει περικοπές στην ασφάλιση υγείας («Medicare») χωρίς τις ανάλογες εύλογες επιβαρύνσεις στους πλουσιότερους και στις επιχειρήσεις... Ωστόσο ο «διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», καθώς στις προτάσεις περιλαμβάνονται «μεταρρυθμίσεις» στο «Medicare» και το «Medicaid».

Εξάλλου, το σχέδιο που παρουσιάστηκε αποτελεί την «εκδοχή» του προέδρου και για αποκλειστικά προεκλογικούς λόγους. Ενός προέδρου που μαζί με τους Ρεπουμπλικάνους, στο όνομα της συναίνεσης, έχει ήδη προχωρήσει σε περικοπές προγραμμάτων για τους ηλικιωμένους και τους ανέργους, «Medicare» και «Medicaid». Πρόκειται για ένα ακόμη επικοινωνιακό ρεσιτάλ δίχως ουσία, δεδομένου ότι οι Ρεπουμπλικάνοι «διαφωνούν» με κάθε πρόταση για την αύξηση των φόρων, και αμέσως μετά την ομιλία Ομπάμα ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, επέκρινε το σχέδιο του προέδρου μιλώντας για «τεράστια αύξηση των φόρων» και «αόρατη εξοικονόμηση χρημάτων», που «δεν είναι συνταγή ούτε για οικονομική ανάπτυξη ή αύξηση των θέσεων εργασίας και ούτε για μείωση του ελλείμματος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ