Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ
Αντιθέσεις στο Μεταβατικό Συμβούλιο

Στο φως έρχονται και οι σχέσεις των ιμπεριαλιστών με τον Καντάφι, που διαταράχτηκαν όταν υπήρξε ασυμφωνία για τα συμβόλαια στην Ενέργεια

TΡΙΠΟΛΗ - ΒΕΓΓΑΖΗ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Απανωτά πλήγματα στο προφίλ αξιοπιστίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει δέχτηκε, τα τελευταία 24ωρα, το Μεταβατικό Συμβούλιο και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τάχθηκαν στο πλευρό του. Χθες, ο Μούσα Ιμπραχίμ, εκπρόσωπος του Καντάφι, μιλώντας στο δίκτυο «αλ Ράι», με έδρα τη Συρία, υποστήριξε ότι οι δυνάμεις, που πρόσκεινται στον συνταγματάρχη, συνέλαβαν στο Μπάνι Ουαλίντ 17 μισθοφόρους, εκ των οποίων ένας είναι από το Κατάρ, ένας από την Ασία, δύο από τη Βρετανία και όλοι οι άλλοι από τη Γαλλία, τους οποίους χαρακτήρισε «τεχνικούς συμβούλους».

Τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία, μετά από ώρες σιωπής, δήλωναν ότι δεν έχουν μισθοφόρους στο λιβυκό έδαφος. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το ΝΑΤΟ. Εντούτοις, έχει, ήδη, ανακοινωθεί ότι Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, αλλά και αραβικά κράτη, όπως Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν αναπτύξει στη Λιβύη «συμβούλους και εκπαιδευτές». Είναι κοινό μυστικό ότι η «προέλαση» στη λιβυκή πρωτεύουσα «προετοιμάστηκε» από τέτοιου είδους δυνάμεις, αλλά και ότι στο πλευρό του Συμβουλίου βρέθηκαν και πολλές ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, από τις προαναφερόμενες ιμπεριαλιστικές χώρες, αλλά και άλλες. Επίσης η ιστοσελίδα Mediapart αποκάλυψε ότι η γαλλική κυβέρνηση είχε πουλήσει, έναντι 4 εκατομμυρίων ευρώ, ειδικό όχημα ασφαλείας στον Καντάφι, το οποίο, εκτός των άλλων, δεν εντοπίζεται και από τα ραντάρ. Η συγκεκριμένη πώληση εντάσσεται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Ασφάλειας της Πατρίδας» που είχε θέσει σε εφαρμογή ο συνταγματάρχης και περιλαμβάνει και άλλα προγράμματα ηλεκτρονικής ασφαλείας, που χρησιμοποιούνται στο διαδίκτυο, την ύπαρξη των οποίων παραδέχτηκε, την περασμένη βδομάδα, η γαλλική εταιρεία «Amesys».

Ετσι αποκαλύπτονται τα πραγματικά κίνητρα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που προετοίμασαν και προχώρησαν στην επέμβαση στη Λιβύη, όταν οι σχέσεις τους με τον Καντάφι διαταράχτηκαν λόγω τού ότι δεν εξασφάλισαν τα συμβόλαια που ήθελαν με τους όρους που ήθελαν και γιατί δόθηκε προτεραιότητα και σε άλλους ανταγωνιστές, όπως η Κίνα κα η Ρωσία.

Την ίδια στιγμή, όλο και πιο εκτεθειμένο εμφανίζεται το Μεταβατικό Συμβούλιο. Οι «ήρωες της δημοκρατίας και της ελευθερίας», όπως τους χαρακτήριζαν οι Σαρκοζί, Κάμερον και Ερντογάν, που επισκέφτηκαν τη Λιβύη, την περασμένη βδομάδα, δεν κατάφεραν, παρά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις, να σχηματίσουν μια προσωρινή κυβέρνηση λόγω διαφωνιών ως προς τα υπουργεία, τις αρμοδιότητες και τα πρόσωπα. Αν σε αυτό προστεθούν και οι αλλεπάλληλες καταγγελίες για κακομεταχείριση, βασανιστήρια και συνοπτικές εκτελέσεις Αφρικανών, λόγω της διαδεδομένης αντίληψης ότι πρόκειται για μισθοφόρους του Καντάφι, από τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών, είναι προφανές ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις περί ευκαιριακών συνεργασιών των δήθεν αντικαθεστωτικών, που ουδόλως σχετίζονται με τα δικαιώματα του λιβυκού λαού.

Εκτός από το πολιτικό πεδίο, προβλήματα υπάρχουν και στο στρατιωτικό. Οι σκληρές μάχες σε Μπάνι Ουαλίντ και Σύρτη συνεχίζονταν, χθες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα χωρίς, όμως, να έχουν καταφέρει να εισέλθουν στις πόλεις, ενώ δεν προδιαγράφεται διόλου εύκολο να το πετύχουν εντός των επόμενων ημερών. Την Κυριακή, στο Μπάνι Ουαλίντ, δύο τουρκικά C130 έριξαν ανθρωπιστική βοήθεια 22 τόνων και κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν πυρά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ