Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Δυναμική πορεία ενάντια στους πυρηνικούς σταθμούς

TOKΙO.--

Νέα, μαζική διαδήλωση κατά της ενεργειακής εξάρτησης της Ιαπωνίας από τους πυρηνικούς σταθμούς πραγματοποίησαν χτες - δεύτερη φορά σε λιγότερο από 10 μέρες - στο κέντρο του Τόκιο δεκάδες χιλιάδες Ιάπωνες.

Φωνάζοντας «Πυρηνική Ενέργεια Αντίο», οι τουλάχιστον 60.000 διαδηλωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια, ιδιαίτερα έπειτα από τις καταστροφές που προκαλεί ο συνεχιζόμενος εφιάλτης στο πυρηνικό συγκρότημα της Φουκουσίμα μετά από το μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι της 11ης του περασμένου Μάρτη. Μεταξύ αυτών που μίλησαν στο πλήθος των διαδηλωτών, που είχαν μαζευτεί στο κεντρικό πάρκο Μέιτζι του Τόκιο, ήταν επιφανείς συγγραφείς όπως ο Νομπελίστας Κενζαμπούρο Οε, ο διάσημος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής Ριουίτσι Σακαμότο, αλλά και πολίτες - επιζήσαντες από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.

Οι ομιλητές στηλίτευσαν τη συνέχιση της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας στην Ιαπωνία, υποστηρίζοντας ότι αυτή «συνοδεύεται πάντα από καταστροφές και θυσίες» και ότι είναι ψέμα ο ισχυρισμός της πολιτικο-οικονομικής εξουσίας πως η Ιαπωνία δεν μπορεί να συνεχίσει τη βιομηχανική της ανάπτυξη δίχως πυρηνική ενέργεια.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης στην Ιαπωνία φέρουν το 55% των ερωτηθέντων να τάσσονται υπέρ της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τους πυρηνικούς σταθμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ