Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Με λύσσα χιμάνε στις λαϊκές συνειδήσεις

Ενισχυτική στους εκβιασμούς της κυβέρνησης η στάση των συμμάχων της

Η δύναμη του λαού τρομάζει την αστική τάξη και τα επιτελεία της. Γι' αυτό προσπαθούν μάταια να εκβιάσουν τη συναίνεση στη σφαγή του

Eurokinissi

Η δύναμη του λαού τρομάζει την αστική τάξη και τα επιτελεία της. Γι' αυτό προσπαθούν μάταια να εκβιάσουν τη συναίνεση στη σφαγή του
Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι ανταγωνισμοί μεταξύ των μερίδων της πλουτοκρατίας, που αντανακλώνται στις αντεγκλήσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης και της ΕΕ, αναφορικά με τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη. Συνδράμοντας τους κυβερνητικούς εκβιασμούς, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αμαντέο Αλταφάζ, σημειώνει ότι σε περίπτωση που «δεν πιαστούν» οι στόχοι, θα πρέπει να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι «η Ελλάδα δεν έχει ξεμείνει από χρήματα ακόμη».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν, επανέλαβε ότι «στόχος είναι να σώσουμε το ευρώ (...) Υποστηρίζουμε επομένως τους Ελληνες με τη μορφή δανείου και όχι δωρεάς». «Η τρόικα έχει ανάγκη περισσότερο χρόνο και περισσότερες εγγυήσεις από την Ελλάδα, προκειμένου να παραδώσει την αναφορά της για την έκτη δόση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ, τονίζει: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, διότι θα είχαμε αλυσιδωτές συνέπειες - τύπου ντόμινο (...) θα έλθει η σειρά της Ιταλίας και της Ισπανίας». Ο ίδιος ζητάει «να διατεθεί αμέσως το δεύτερο πακέτο βοήθειας που αποφασίσθηκε τον Ιούλιο και να υλοποιηθεί η αύξηση στα 770 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, να γίνει μια παρέμβαση στις δευτερογενείς αγορές των ομολόγων, να αυξηθεί το συνολικό κεφάλαιο ορισμένων τραπεζών και να ανοίξει ο δρόμος για τα ευρωομόλογα».

Κλιμακώνονται οι εκβιασμοί

«Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Χωρίς τη θετική έκθεση της τρόικας, δεν μπορεί να εκταμιευθεί η επόμενη δόση της βοήθειας (...) Οι Ελληνες πρέπει να παρουσιάσουν αριθμούς, οι οποίοι να επιβεβαιώνουν ότι είναι εντός του προγράμματος», λέει από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αναφερόμενος στο νέο χαράτσι στα ακίνητα, σημειώνει με το βλέμμα στο λαϊκό κίνημα: «Θα δούμε, εάν αυτό θα λειτουργήσει». Παράλληλα, ρίχνει νερό στο μύλο της συζήτησης γύρω από τη διάσπαση της Ευρωζώνης, ξεκαθαρίζοντας ότι «η συμμετοχή σε μια νομισματική ένωση είναι μια ευκαιρία, αλλά και ένα μεγάλο βάρος. Τα μέτρα προσαρμογής είναι πολύ σκληρά. Οι Ελληνες θα πρέπει να γνωρίζουν εάν θέλουν να σηκώσουν αυτό το βάρος στις πλάτες τους».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να μην «πιάσει τους στόχους» η ελληνική κυβέρνηση, ο διοικητής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν, τονίζει ότι «στόχος είναι να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο» και σημειώνει ότι η αποτυχία εφαρμογής του προγράμματος συνιστά λόγο για διακοπή της βοήθειας προς τη χώρα. Αντίστοιχα, ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, Χορστ Ζεεχόφερ, τονίζει: «Αν η ελληνική κυβέρνηση και Βουλή δεν θέλουν ή δεν μπορούν πλέον να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο (σ.σ. της εφαρμογής των σκληρών μέτρων του μνημονίου και του «μεσοπρόθεσμου»), τότε δεν πρέπει να περιμένουμε μέχρι να μας αναγκάσουν οι χρηματαγορές να δούμε κατάματα την πραγματικότητα. Τότε θα πρέπει να είναι εφικτή ακόμα και μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη».

Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, εκτιμά ότι η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί «υπό εποπτεία με κάποιον τρόπο», κρίνοντας ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, ενώ επεσήμανε ότι η κρίση θα διαρκέσει «ένα με δύο χρόνια ακόμη». Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, επαναλαμβάνει ότι πρέπει να προβλεφθούν σκληρές κυρώσεις στα κράτη - μέλη που παραβιάζουν τους κανόνες της Ευρωζώνης, σημειώνοντας: «Στις εταιρείες που δεν σέβονται το δίκαιο περί ανταγωνισμού επιβάλλονται κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οδηγούνται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σε τελική ανάλυση, αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε στους κόλπους της Νομισματικής Ενωσης».

Φουντώνουν τα σενάρια για «κούρεμα»

Μέσα σ' αυτό το κλίμα, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος - Καν, αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, σημειώνει ότι «είναι τεράστιο και θα πρέπει οπωσδήποτε και με κάθε τίμημα να το μειώσουμε. Με κάθε τίμημα εκτός από το τίμημα της στασιμότητας και της ύφεσης». Οπως ομολογεί ο Ντ. Στρος - Καν, «η Ελλάδα έχει πτωχύνει. Μπορούμε να πούμε ότι οι Ελληνες θα πρέπει να πληρώσουν μόνοι τους, όμως δεν μπορούν. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι εφ' όσον είμαστε σε μια Ενωση θα τα μοιραστούμε. Και πρέπει να το κάνουμε. Το θέμα σκοντάφτει στο ότι θα πρέπει να αποδεχθούμε τις απώλειες που μας αναλογούν προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση».

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, η Ελλάδα «πρέπει να αρχίσει τώρα μία ομαλή αναδιάρθρωση χρέους, να βγει από την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή». Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Sueddeutsche Zeitung», Γερμανοί ακαδημαϊκοί έχουν συντάξει έκθεση που προτείνει την έγκριση της διεύρυνσης του Ταμείου και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στην οποία σημειώνεται ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση μόνο με ένα «κούρεμα» της τάξης του 40%.

Από την πλευρά του, ο Βίλεμ Μπουίτερ, επικεφαλής οικονομικών αναλύσεων της Citigroup, εκτιμά ότι τα χρέη Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν άμεσα, προκειμένου να μην επεκταθεί η κρίση στην Ισπανία και την Ιταλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η μόνη βιώσιμη λύση είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κατά 65%-80%» μέχρι το Μάρτη, ενώ η διαδικασία επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές «θα διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία και θα απαιτήσει μια πολύ ισχυρή πολιτική βούληση». Τέλος, οι «Financial Times», επικαλούμενοι πηγές από την ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζουν ότι «ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα» και ότι «τα ταμειακά αποθέματα της χώρας αρκούν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου».

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, τονίζει ότι «αν βυθιστεί η Ελλάδα, θα κινδυνεύσει ολόκληρη η ΕΕ» και θα καταστεί δυσκολότερη η ανάκαμψη της Πορτογαλίας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, καλεί τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης να έχουν μειωμένες προσδοκίες όσον αφορά στις επενδύσεις των χωρών «BRIC» (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) σε ομόλογα κρατών - μελών της Ευρωζώνης, καθώς, όπως σημειώνει, «δεν υπάρχει θαυματουργή λύση, δεν υπάρχει πανάκεια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ