Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Απαράδεκτη κατάσταση στα σχολεία με την έλλειψη βιβλίων

Βιβλία δίνονται με το σταγονόμετρο κι αυτά σε δευτερεύοντα μαθήματα

MotionTeam

Βιβλία δίνονται με το σταγονόμετρο κι αυτά σε δευτερεύοντα μαθήματα
Η χειρότερη σχολική χρονιά ξεκίνησε φέτος, με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, προβλήματα στη μεταφορά μαθητών, αλλά κυρίως ...χωρίς βιβλία. Πέρασε μια βδομάδα από το άνοιγμα των σχολείων και ουσιαστικά μάθημα δεν έγινε.

Μοιράστηκε, βέβαια, ένα dvd, αλλά πώς να διαβάσεις από το dvd και το Ιντερνετ; Και μόνο να ανοίξεις τον υπολογιστή και να αναζητήσεις το βιβλίο και τη σελίδα που χρειάζεσαι έχεις χάσει δέκα λεπτά! Και μετά τι κάνω; Εκτυπώνω; Κρατάω σημειώσεις; Μαθητές και γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα εξοικείωσης. Ασε που υπάρχουν χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν υπολογιστή στο σπίτι τους... Σε ένα Γυμνάσιο της Καισαριανής, καθηγήτρια έβαλε εργασία στους μαθητές με τίτλο «Πώς θα αναζητώ και θα διαβάζω από τον υπολογιστή»! Δεν είναι τυχαίο. Τα σχολικά βιβλία είναι στόχος τους να υποβαθμιστούν έως και να εξαφανιστούν από το «νέο σχολείο» που ετοιμάζεται.

Εχουν το θράσος να πουν: «Δείτε το σαν ...ευκαιρία»!

Σε κάποιες περιπτώσεις το λένε καθαρά, χωρίς περιστροφές. Χαρακτηριστικό γι' αυτό είναι το έγγραφο ενός σχολικού συμβούλου Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε Περιφέρεια της Αθήνας, προς τα σχολεία της αρμοδιότητάς του, όπου καλεί τους εκπαιδευτικούς να δουν ως ...θετική την έλλειψη βιβλίων, αφού έτσι θα εξασκηθούν στα νέα αναλυτικά προγράμματα, τα οποία δε βασίζονται στα βιβλία για το μάθημα. Αναφέρει ο σχολικός σύμβουλος: «Θεωρούμε ότι το διδακτικό εγχειρίδιο αποτελεί διδακτικό μέσο και σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει τη διδακτική πράξη, αλλά ούτε θα πρέπει να ακυρώνει τον ίδιο τον εκπαιδευτικό»! Και συνεχίζει στο πολυσέλιδο έγγραφό του: «Τη δυσκολία αυτή (σ.σ. πως δεν υπάρχουν βιβλία σε όλα τα σχολεία) τη θεωρούμε ως μια πρόκληση και έτσι πρέπει να τη θεωρήσετε και εσείς, προκειμένου να γίνει σταδιακά η προσαρμογή των μαθητών και εκπαιδευτικών στα νέα αναλυτικά εκπαιδευτικά προγράμματα,που θα εφαρμοσθούν πιλοτικά από τη φετινή σχολική χρονιά σε καθορισμένα σχολεία της επικράτειας και θα γενικευθούν τα επόμενα χρόνια.Τα προγράμματα αυτά είναι στοχοκεντρικά, διαθεματικά κτλ. και δεν προβλέπουν τη χρήση αποκλειστικά εγχειριδίου».

Εξυπνο σχόλιο που σατιρίζει την άθλια κατάσταση με τα βιβλία, σε τοίχο για «γκράφιτι» στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Εξυπνο σχόλιο που σατιρίζει την άθλια κατάσταση με τα βιβλία, σε τοίχο για «γκράφιτι» στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Βιβλία, πάντως, διανέμονται ...με το σταγονόμετρο. Μας κατήγγειλε χαρακτηριστικά μια μητέρα, μέσα στην αγωνία της για το πού θα πάει επιτέλους αυτή η κατάσταση: «Στα γυμνάσια της Αρτας ξέρετε πώς μοιράζουν βιβλία; Ξεκινούν αλφαβητικά και δίνουν σε ένα - ένα παιδί, μέχρι να τους τελειώσει το απόθεμα. Αν ξεκινάει, π.χ., το επώνυμό σου από Κ μπορεί να έχεις πάρει το βιβλίο, αν ξεκινάει από Τ να μην το έχεις πάρει. Κι όλο αυτό βέβαια, γίνεται για κάτι δευτερεύοντα βιβλία και για κάτι τετράδια εργασιών. Τα βασικά βιβλία δεν έχουν έρθει».

Παράλληλα, στην πλειοψηφία των σχολείων ανά την Ελλάδα έχει γίνει έκκληση στους μαθητές να επιστρέψουν, εάν έχουν σε καλή κατάσταση, τα βιβλία παλαιότερων ετών. «- Μα εμείς τα πήγαμε για ανακύκλωση! - Κακώς τα πήγατε για ανακύκλωση...»! Θα τα τρελάνουν τα παιδιά! Τόσα χρόνια τώρα τους προπαγανδίζουν με κάθε μέσο την ανακύκλωση, πέρσι το υπουργείο Παιδείας είχε ξεκινήσει ολόκληρη καμπάνια με πρόγραμμα επιβράβευσης των σχολείων που θα συγκέντρωναν τα περισσότερα βιβλία για πολτοποίηση(!) και τώρα πάνε να τους δημιουργήσουν ενοχές που δεν κράτησαν τα περσινά τους βιβλία!

Οι φωτοτυπίες, λένε, θα είναι η ...έσχατη λύση. Κι αυτό, γιατί οι σχολικές επιτροπές και κατ' επέκταση τα σχολεία δεν έχουν τα απαιτούμενα ποσά για να αντεπεξέλθουν στο κόστος των φωτοτυπιών. Και οι δήμοι, αντί να διεκδικήσουν εδώ και τώρα τα απαιτούμενα ποσά για να λειτουργήσουν απρόσκοπτα τα σχολεία, φρόντισαν να στείλουν εντολές στα σχολεία ...να μη φωτοτυπούν!

Βρήκαν «λύση» φορτώνοντας το κόστος στους μαθητές και τρομοκρατώντας τους!

Στο μεταξύ, αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει η επιστολή που μοιράστηκε στους μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Αθηνών που τους ενημερώνει ότι θα επωμιστούν εξ ολοκλήρου το κόστος της έλλειψης βιβλίων και τρομοκρατεί, καθιστώντας τους μαθητές ...φταίχτες και υπεύθυνους για όποιες καθυστερήσεις προκύψουν στα μαθήματα λόγω της έλλειψης βιβλίων!

Σ' αυτήν τη μνημειώδη επιστολή, οι υποτιθέμενοι «παιδαγωγοί» λένε στα παιδιά ότι τα βιβλία υπάρχουν όλα σε ηλεκτρονική μορφή (dvd ή διαδίκτυο) και δίνουν τις εξής οδηγίες - εντολές:

«Οι καθηγητές σας, σε κάθε μάθημα, θα σας λένε τι θα χρειαστείτε ακριβώς έτσι ώστε να φροντίζετε να το τυπώνετε. Να σημειώσουμε ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ασπρόμαυρο laser printer αντί για έγχρωμο εκτυπωτή μελάνης, έτσι ώστε να περιορίσετε σημαντικά το κόστος. Σε περίπτωση που δεν έχετε printer στο σπίτι, θα χρειαστεί να φωτοτυπείτε τις σελίδες που θα σας υποδεικνύονται χρησιμοποιώντας τις εκτυπώσεις κάποιου συμμαθητή σας. Η δεύτερη λύση είναι να αναζητήσετε τα βιβλία στο εμπόριο και να τα αγοράσετε. Το συνολικό τους κόστος είναι μικρό και σίγουρα δεν είναι αυτό που θα μας πείσει ότι η "δωρεάν εκπαίδευση" κοστίζει. Η τρίτη λύση είναι να αναζητήσετε τα βιβλία από παιδιά μεγαλύτερων τάξεων που πιθανόν να έχουν φυλάξει κάποια από τα βιβλία που χρειάζεστε φέτος. Τέλος, και το σχολείο θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρει όσο το δυνατόν περισσότερα από τα βιβλία και να τα διανείμει σε κάποιους από εσάς. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δε θα καθυστερήσει η λειτουργία του σχολείου με πρόσχημα ή αφορμή την έλλειψη βιβλίων.

Από την πρώτη μέρα, θεωρούμε ότι θα κάνετε τις αναγκαίες ενέργειες για να βρείτε το υλικό που θα σας υποδεικνύεται, διότι όποια καθυστέρηση στην εξέλιξη των μαθημάτων τελικά θα αποβεί εις βάρος σας, αφού εσείς είστε αυτοί που θα πληρώσετε το βαρύ κόστος της ελλειμματικής εκπαίδευσης: Να θυμάσθε ότι το μοναδικό θύμα της υπολειτουργίας των σχολείων δεν είναι ούτε οι καθηγητές σας ούτε οι γονείς σας ούτε οι υπουργοί Παιδείας, αλλά ΕΣΕΙΣ.

Εσείς θα πληρώστε την ελλιπή εκπαίδευση, για την οποία φυσικά είστε οι μόνοι που δε φταίτε».

Οποιοσδήποτε παραπάνω σχολιασμός είναι περιττός...


Γ.Σ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποιος κλείνει τα σχολεία;(2011-10-06 00:00:00.0)
Δε δεχόμαστε τη «συγγνώμη» της ...υπουργού της φωτοτυπίας!(2011-09-21 00:00:00.0)
Σχολεία ημιμάθειας χωρίς βιβλία και εκπαιδευτικούς!(2011-09-11 00:00:00.0)
Χωρίς βιβλία και εκπαιδευτικούς αλλά με επιχειρήσεις!(2011-09-10 00:00:00.0)
Να οργανωθούν οι αγώνες του σήμερα και του αύριο(2011-09-09 00:00:00.0)
Στην κόψη του ξυραφιού η νυχτερινή εκπαίδευση(1998-10-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ