Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Σεπτέμβρη 2011 - αριθ. φύλλου: 11065

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΛΕΚΟΣ ΞΕΝΟΣ
Νότες και αγώνες για το δίκιο του λαού

Τρανό παράδειγμα σπουδαίου δημιουργού και αφοσιωμένου κομμουνιστή αγωνιστή, ο Αλέκος Ξένος, ο συνθέτης της Αντίστασης, πορεύτηκε σ' όλη του τη ζωή δίνοντας «τα πάντα για τους αδύνατους, για το ανθρώπινο δίκιο». Παιδί μιας γενιάς που σήκωσε το ανάστημά της σε ξένους και ντόπιους δυνάστες, υπηρέτησε την τέχνη του μετέχοντας παράλληλα στους αγώνες δυναμικά και με συνέπεια, παρά το κόστος που σήμαινε αυτή η συμμετοχή. Απάντησε στο κάλεσμα αντίστασης του λαού μας και ήταν παρών στους αγώνες του πρώτα στην Αθήνα και μετά στα βουνά. Βίωσε την Εθνική Αντίσταση και σαν αγωνιστής και σαν καλλιτέχνης. Ο δημιουργός «έφυγε» από τη ζωή πριν δεκαέξι χρόνια (1/9/95), αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο μουσικό έργο - παρακαταθήκη για το λαό μας. Δυστυχώς, εξαιτίας της αντιμετώπισης που είχε από την πολιτεία, το μεγαλύτερο μέρος της συμφωνικής μουσικής του παραμένει ανέκδοτο.


ΣΕΛ.  4   -   5


ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΔΟΓ
Ψηλότερα ο πήχης του αγώνα

Τη συνεδρίαση των οργανώσεων του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) φιλοξένησε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, ως συντονίστρια οργάνωση της Ευρώπης.


ΣΕΛ.  16
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δίδυμη αποστολή στη Σελήνη

Η ακριβής καταγραφή του βαρυτικού πεδίου της Σελήνης θα αποκαλύψει τα γεωλογικά μορφώματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της και την εξέλιξή τους, βοηθώντας στην κατανόηση γενικότερα των πετρωδών ουράνιων σωμάτων.


ΣΕΛ.  7
Η καπιταλιστική κρίση ως «ευκαιρία» κερδοφορίας στον Πολιτισμό

«Φόρουμ» για τις «ευκαιρίες» που «προσφέρει» η καπιταλιστική κρίση για πλήρη εμπορευματική εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς, διοργανώνει η πολωνική προεδρία στην ΕΕ.


ΣΕΛ.  3
ΠΥΡΡΟΣ ΔΗΜΑΣ
«Θα παλέψουμε, θα υπάρξει αντίδραση»

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών μιλά στο «Ρ» για την έλλειψη σχεδιασμού και τη διάλυση του αθλητισμού λόγω των κυβερνητικών πολιτικών.


ΣΕΛ.  8   -   9

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ