Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνέχιση της αντιπαράθεσης

«Παλαιστινιακό κράτος θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και καιρό», δήλωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ξεχνώντας τις ευθύνες του ίδιου και των προκατόχων του για τη μη εφαρμογή των ίδιων των αποφάσεων του Οργανισμού

TΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Βαριές και σκληρές» χαρακτήρισε τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού περί ενίσχυσης της τουρκικής ναυτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, περί «αποτροπής του Ισραήλ να εκμεταλλευτεί μονομερώς τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής» και περί «συνοδείας πολεμικών πλοίων στον οποιοδήποτε τουρκικό στολίσκο βοήθειας προς τη Γάζα» ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνίας. Αρκετές ώρες μετά το μπαράζ των αλλεπάλληλων προειδοποιήσεων σκληρού ύφους του Ερντογάν, ο Νταν Μεριντόρ κράτησε χαμηλούς τόνους.

Επέμεινε ότι «η ανταπόδοση σε ανάλογο ύφος από το Ισραήλ δεν θα βοηθήσει, καθώς επιθυμούμε να αποκατασταθούν οι σχέσεις μας με την Τουρκία». Εντούτοις, έτερος ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος χαρακτήρισε «εξαιρετικά προκλητικά τα μέτρα που έχει λάβει η Τουρκία κατά του Ισραήλ», αν και εκτιμούσε ότι τελικά δεν θα υπάρξει κάποια στρατιωτική κλιμάκωση «λόγω και των δεσμεύσεων της Αγκυρας προς το ΝΑΤΟ».

Το κλίμα μεταξύ Ισραήλ - Τουρκίας αναμένεται να δοκιμαστεί περαιτέρω, καταρχήν, τη Δευτέρα, οπότε ο Ερντογάν μεταβαίνει στην Αίγυπτο όπου διαρρεόταν ότι δεν αποκλείεται να καλέσει τη νέα αιγυπτιακή ηγεσία να επανεξετάσει τη συμφωνία για τις ΑΟΖ που έχει κάνει με Κύπρο και Ισραήλ, ενώ πιθανότατα θα επιδιώξει να μεταβεί και στη Γάζα.

Πρόσχημα το Παλαιστινιακό

Το επόμενο «επεισόδιο» αναμένεται να είναι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, καθώς η τουρκική αστική τάξη, στη γνωστή τακτική να αναβαθμιστεί ο ρόλος στην περιοχή, εμφανίζεται ως προστάτης των μουσουλμάνων και θα υποστηρίξει σθεναρά το παλαιστινιακό αίτημα για αναγνώριση της Παλαιστίνης ως κράτους, στα όρια του 1967, που θα κατατεθεί από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, παρά τις απειλές του Ισραήλ και τις πιέσεις των ΗΠΑ, που ήδη ανήγγειλαν ότι θα ασκήσουν βέτο αν το θέμα έρθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Χτες, οι Παλαιστίνιοι συνέχισαν την καμπάνια τους για το ζήτημα με συγκεντρώσεις στη Δυτική Οχθη. Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, δήλωνε με θράσος πως «θεωρεί ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και καιρό στη βάση του οράματος της ειρηνικής συνύπαρξης δύο κρατών». Το θράσος έγκειται στο γεγονός ότι ο ΟΗΕ ουδέποτε έλαβε μέτρα επιβολής των αποφάσεων που ο ίδιος έχει λάβει και στηλιτεύουν την ισραηλινή κατοχή, αλλά και τα εγκλήματα κατά του παλαιστινιακού λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέχεια διαπραγματεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα(2024-03-14 00:00:00.0)
Κινητικότητα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο(2021-07-13 00:00:00.0)
Κλιμακώνει το έγκλημα σε Γάζα και Δυτική Οχθη με τις πλάτες ΗΠΑ - ΕΕ(2021-05-18 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τις ασφυκτικές πιέσεις στους Παλαιστίνιους(2018-09-18 00:00:00.0)
Ισραηλινή στρατιωτική εισβολή σε γραφεία παλαιστινιακών οργανώσεων(2012-12-12 00:00:00.0)
Ανεβαίνει το θερμόμετρο σε όλα τα «μέτωπα»(2011-09-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ