Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Παρέμβαση της Ρωσίας για διάλογο

Από τη συνάντηση του Ρώσου διπλωμάτη με τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης της Συρίας
Από τη συνάντηση του Ρώσου διπλωμάτη με τον εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης της Συρίας
MΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ρωσική διπλωματική πρωτοβουλία με στόχο, όπως διεμήνυε η Μόσχα, να εξευρεθεί μια πολιτική λύση για την ένταση εντός Συρίας, ενώ παράλληλα κλιμακώνονται οι πιέσεις άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων προς την ηγεσία Ασαντ και φαίνεται ότι αρχίζει να καλλιεργείται το έδαφος για το ενδεχόμενο κάποιου είδους επέμβασης. «Ειλικρινή και χρήσιμη» χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης τη συνάντηση που είχε χτες στη ρωσική πρωτεύουσα με τον ειδικό απεσταλμένο της Μόσχας στις αραβικές χώρες, Μιχαήλ Μαργκέλοφ.

Οπως μετέδιδε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ιτάρ Τας», ο Αμαρ Κουράμπι, επικεφαλής της Επιτροπής της Συριακής Ομοσπονδίας για Αλλαγή, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υποστήριξε ότι «ο διάλογος με την ηγεσία Ασαντ δεν αποκλείεται αλλά θα πρέπει να υπάρξουν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως το να τερματιστεί πλήρως η καταστολή των διαδηλώσεων». Κατά το ίδιο πρακτορείο, ισχυρίστηκε ότι συζήτησε με τον Μαργκέλοφ το περιεχόμενο του ψηφίσματος για τη Συρία που η Μόσχα προωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και εκτίμησε ότι «μπορεί να βοηθήσει». Παράλληλα, όπως μετέδιδε το έταιρο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρία Νοβόστι», ο εκπρόσωπος της συριακής οργάνωσης κάλεσε τη Ρωσία «να διαδραματίσει ενεργότερο και θετικότερο ρόλο στις εξελίξεις στη Συρία».

Ο Μαργκέλοφ, μέχρι αργά χτες δεν είχε κάνει δηλώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανώς θα μιλήσει στους δημοσιογράφους αφού συναντήσει και τη σύμβουλο του Προέδρου Ασαντ Μπουτάινα Σάαμπαν, που αναμένεται στη Μόσχα τη Δευτέρα. Πηγές προσκείμενες στη συριακή αντιπολίτευση διέψευδαν ότι υπάρχει περίπτωση συνάντησης με την Σάαμπαν υπό ρωσική αιγίδα.

Το βέβαιο είναι ότι η Ρωσία, όπως φαίνεται, είναι αποφασισμένη να προασπίσει με όλους τους τρόπους τα συμφέροντά της στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. Στην ίδια κατεύθυνση και οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Μεντβέντεφ στο «Γιουρονιούζ», ο οποίος υποστήριξε ότι «πρέπει να σταλεί ένα σοβαρό μήνυμα στην ηγεσία Ασαντ να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι διαδηλωτές και να σταματήσει την καταστολή» αλλά συμπλήρωσε ότι «οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις δεν είναι όλες ίδιες, ούτε με τα ίδια κίνητρα και στόχους» καταλήγοντας ότι μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και τρομοκράτες και εξτρεμιστές».

Χωρίς να αμφισβητεί κανείς τη δίκαιη οργή του συριακού λαού, η σημαντική επιρροή των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων», και πιθανώς πιο ακραίων στοιχείων, στις διαδηλώσεις είναι εμφανής. Οι οργανώσεις αυτές αξιοποιούνται από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Τουρκίας στην τρέχουσα περίοδο.

Εντός Συρίας, πάντως, φαίνεται ότι μετά από μήνες καλλιέργειας κλίματος, χτες, σαν «μανιτάρια» ξεφύτρωσαν σε διαδηλώσεις τα συνθήματα υπέρ της «ανάληψης δράσης από τη διεθνή κοινότητα». Δηλαδή, πλέον καλλιεργείται το έδαφος για κάποιου είδους επέμβαση από δήθεν ευαίσθητες για τα ανθρώπινα δικαιώματα ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Χτες πάντως, το συριακό πρακτορείο SANA μετέδωσε ότι κηδεύτηκαν 11 στρατιώτες που είχαν σκοτωθεί από ένοπλες συμμορίες στην πολή Χομς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ