Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινή στρατιωτική εισβολή σε γραφεία παλαιστινιακών οργανώσεων

ΡΑΜΑΛΑ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Εισβολή στα γραφεία τριών παλαιστινιακών οργανώσεων δικαιωμάτων, στη Ραμάλα, πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη σε μια κίνηση που σαφώς μπορεί να προκαλέσει νέα ένταση μετά την αναβάθμιση του καθεστώτος της Παλαιστίνης από «οντότητα» σε «κράτος» από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Στόχος του ισραηλινού στρατού έγιναν τα γραφεία της Οργάνωσης Γυναικών, του δικτύου ΜΚΟ και της οργάνωσης «Ανταμήρ», που ασχολείται με τους Παλαιστινίους κρατουμένους στις ισραηλινές φυλακές.

Και τα τρία γραφεία βρίσκονται στη Ραμάλα, η οποία βρίσκεται υπό πλήρη παλαιστινιακό έλεγχο και θεωρητικώς ο ισραηλινός στρατός θα πρέπει να συνεννοηθεί με την παλαιστινιακή πλευρά για να αναλάβει δράση εκεί, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν έγινε. Μάλιστα, κατασχέθηκαν υπολογιστές, αρχεία και κάμερες. Εκπρόσωπος της οργάνωσης «Ανταμήρ» κατήγγειλε εκτός από την ίδια την πράξη την οποία χαρακτήρισε «άκρως εκδικητική» και τις καταστροφές που προκλήθηκαν. Ο ισραηλινός στρατός από την άλλη δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Τις περίπου δύο εβδομάδες που έχουν μεσολαβήσει από την επίμαχη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά επιχειρήσεις στη Δυτική Οχθη ενώ ανακοινώθηκε και η ανέγερση 3.000 νέων κατοικιών σε εποικισμό στη ζώνη Ε1, που βρίσκεται ανάμεσα σε Δ. Οχθη και Ιερουσαλήμ, κάτι που εφόσον υλοποιηθεί αποκόπτει σχεδόν πλήρως τους Παλαιστινίους από την Ιερή Πόλη. Τα ισραηλινά αυτά σχέδια καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο ο Τούρκος Πρόεδρος Γκιούλ κατά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς, ο οποίος επισκέπτεται την Τουρκία. Ο Αμπάς, υποστήριξε ότι η παλαιστινιακή πλευρά θα υποχρεωθεί να προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αφού πλέον ως «κράτος - μη μέλος, παρατηρητής» μπορεί να το πράξει, αν το Ισραήλ επιμείνει στους νέους εποικισμούς και στην επιθετικότητα.

Από την πλευρά του, πάντα προκλητικός ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Λίμπερμαν παρομοίασε την απόφαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ που καταδικάζει την ανακοίνωση για εποικισμό στην ζώνη Ε1 - χωρίς φυσικά να λαμβάνει κανένα μέτρο πίεσης κατά του Ισραήλ - με «τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Ευρώπη τις δεκαετίες του '30 και του 40, όπου όλοι έκαναν ότι αγνοούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Ετσι και σήμερα, όλοι κάνουν ότι αγνοούν τις απειλές για καταστροφή του κράτους του Ισραήλ που εκτοξεύονται από τη Χαμάς και γίνονται ανεκτές από τον Πρόεδρο Αμπάς».

  • Τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής επαναβεβαίωσε χθες ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Λίον Πανέτα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε επισκεπτόμενος το Κουβέιτ. Οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν μια «ισχυρή παρουσία» στη Μέση Ανατολή, παρά τον στρατηγικό αναπροσανατολισμό του προς την Ασία, τα σχέδια του οποίου περιλαμβάνουν την ανάπτυξη του μεγαλύτερου μέρους του στόλου τους και άλλα εξελιγμένα όπλα στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ