Τρίτη 13 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Κινητικότητα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο

Στο φόντο μιας διπλωματικής κινητικότητας που φαίνεται να αναπτύσσεται γύρω από το Παλαιστινιακό, ο Χάντι Αμρ, ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αρμόδιος για τις ισραηλινο-παλαιστιανιακές υποθέσεις, ξεκίνησε χτες περιοδεία σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ, με επόμενους σταθμούς τη Βηθλεέμ και τη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης.

Επίσης χτες, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μ. Αμπάς ολοκλήρωσε τριήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, ενώ την Κυριακή είχε συνομιλία με τον νέο Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA, ο Αμπάς συζήτησε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν τις περιφερειακές εξελίξεις και «βήματα για την ενίσχυση» των διμερών σχέσεων, ενώ τον ευχαρίστησε για την υποστήριξη που προσφέρει η Αγκυρα σε διεθνείς οργανισμούς. Επί τάπητος φαίνεται πως τέθηκαν και σχέδια τουρκογερμανικών επενδύσεων για την πιθανή δημιουργία βιομηχανικού πάρκου στην πόλη Τζενίν της Δυτικής Οχθης, ενώ ο Αμπάς φέρεται να ενημέρωσε τον Ερντογάν για τις επαφές που είχε η Παλαιστινιακή Αρχή με την κυβέρνηση Μπάιντεν για το Παλαιστινιακό.

Ο Ερντογάν, στο πλαίσιο της προσπάθειας αύξησης της γεωπολιτικής επιρροής της χώρας του, τόνισε πως η Αγκυρα «δεν θα μείνει σιωπηλή» απέναντι στη συνέχιση της πολιτικής του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα» στην περιοχή δίχως δίκαιη επίλυση του Παλαιστινιακού.

Την Κυριακή, στην επικοινωνία του με τον νέο Πρόεδρο του Ισραήλ, ο Αμπάς τόνισε πως θα πρέπει να ληφθούν από την ισραηλινή πλευρά πρακτικά μέτρα για την ενίσχυση «γενικής εκεχειρίας» στη Λωρίδα της Γάζας, στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο δε Ισραηλινός Πρόεδρος επικοινώνησε το Σάββατο και με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β' (που πρόσφατα ολοκλήρωσε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ). Εκπρόσωπος του Αμπντάλα Β' χαρακτήρισε τη συνομιλία «ζεστή και φιλική» και εξέφρασε ικανοποίηση για την επαναφορά των διμερών σχέσεων σε «ορθή τροχιά».

Μετά από αυτές τις επικοινωνίες, το Ισραήλ ανακοίνωσε την επέκταση στα 12 μίλια της ζώνης αλιείας ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας και τη διεύρυνση των εισαγωγών προς τον παλαιστινιακό θύλακα. Τα μέτρα εντάσσονται στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιορισμών που είχαν επιβληθεί στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της 11ήμερης αιματηρής ισραηλινής επίθεσης τον περασμένο Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ